directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 00:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

L'IEC presenta la nova edició del Diccionari de la llengua catalana a Perpinyà

L'Institut vetlla per la "recerca científica" de la llengua "en tots els territoris on és parlada"

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, ha entregat, aquest divendres a la tarda, la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC2) a l'Ajuntament de Perpinyà, representat pel tinent d'alcalde delegat per als Afers Catalans, Jaume Roure. Giner ha dit que era 'un honor' poder presentar oficialment a 'la ciutat de Perpinyà i a la ciutadania catalana del nord' aquesta segona edició ampliada del DIEC, en la qual han participat la seu de l'IEC a la Universitat de Perpinyà i els seus membres nordcatalans com ara Joan Peytaví i Pere Verdaguer de la Secció Filològica. Amb aquest acte, el president de l'IEC ha dit acomplir 'una vegada més la comesa de defensar, protegir i promoure la nostra llengua'.
iec salvador giner perpinyà diec
Salvador Giner entrega el diccionari a l'alcalde delegat / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Giner ha recordat que des de la seva fundació, ara fa cent anys, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) té com a finalitat 'la recerca científica de la llengua catalana, així com establir les normes i els criteris que han de regir-la en tots els territoris on és parlada'.

'La tasca lexicogràfica és, en aquest terreny, primordial. És una tasca cabdal per la cultura que compartim, nascuda ara fa un mil·lenni sota l'ombra protectora del Canigó. Una cultura europea que avui s'estén per quatre estats europeus, i vers la qual tenim obligacions de lleialtat indefugibles', ha dit Giner.

El president de l'IEC ha insistit en el fet que, des de l'Institut, tothom ha participat en la producció i creació d'aquesta obra 'senyera de l'acadèmia catalana' en la seva tasca de servei públic i que 'les moltes varietats dialectals acceptades pel nou Diccionari són ara declarades comunes de la llengua catalana'.

En aquest sentit, Joan Peytaví, membre nordcatalà de la Secció Filològica, ha precisat que la variant dialectal rossellonesa 'contempla poca variació' ja que segons ell el lèxic rossellonès representa 'ni tant sol el 2 o 3 per cent del conjunt del lèxic català'. Segons Peytaví, 'El que canvia més per la major part de la gent d'aquí sovint és l'accent, problemes fonètics, fonològics o de morfosintaxi. Aquí per exemple diem 'son anat a Perpinyà' i no 'he anat a Perpinyà' i més endavant la gent acabarà dient per uniformització dialectal 'he anat a Perpinyà'.'

A l'acte de presentació també han assistit el vicepresident de l'Institut i president de la Comissió Executiva del Centenari, Antoni Riera, i el secretari general de l’IEC, Joandomènec Ros mentre que per part de l'ajuntament de Perpinyà, hi eren el director de l'Institut Font Nova, Jaume Pol, i la directora de Cultura, Maria Costa.

Per la seva banda, Jaume Roure, que en nom de l'Ajuntament ha agraït el gest de l'IEC, ha aprofitat l'acte per entregar a Salvador Giner un lèxic de mots rossellonesos sobre el rugbi com a aportació a la pròxima edició del DIEC.

La segona edició del DIEC incorpora 3.213 nous articles i en suprimeix 791 de la primera, de 1995. En total, conté 69.988 articles, 2.422 més que la primera edició, publicada fa dotze anys; 12.460 accepcions més; 343 subentrades més; 14.007 definicions més, i 6.234 exemples més.

L'accés en línia, per Internet, al DIEC2, possible des del 18 d'abril passat, de manera gratuïta i sense codis, està registrant un balanç clarament espectacular: 1.360.325 consultes comptabilitzades fins a primera hora de dimecres 11 de juliol, o el que és el mateix, una mitjana de més de 16.000 entrades diàries.

Després de tres mesos de la publicació del DIEC2, pel consorci format per Edicions 62 i Enciclopèdia Catalana, els resultats han superat totes les previsions: ha estat, durant catorze setmanes entre els llibres més venuts de no ficció, segons el rànquing setmanal que publiquen alguns mitjans de comunicació i, dels 30.000 exemplars del tiratge inicial, ja se n'han venut més de dues terceres parts.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.