directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Les consultes independentistes implanten el vot electrònic abans que el Govern espanyol

A Caldes de Montbui i el Vendrell s'hi faran proves pilot · Es pretén que el 25 d'abril la pràctica es generalitzi

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La Coordinadora Nacional de les consultes sobre la independència ha presentat aquest dijous el sistema de vot electrònic que, com a prova pilot,  es posarà en marxa a la propera onada de consultes del 28 de febrer a Caldes de Montbui i el Vendrell. Els vots electrònics que s'emetin entraran dins del recompte total de vots, amb l'objectiu que en la tercera onada, la del 25 d'abril, es pugui estendre a tants municipis com sigui possible i fins i tot es pugui votar des de casa, a través d'Internet, amb la col·laboració dels ajuntaments, que haurien de validar que el votant està empadronat al municipi. L'objectiu, segons s'ha explicat aquest dijous, és aconseguir augmentar la participació tot innovant en noves tecnologies que encara no s'apliquen a les eleccions organitzades per l'Estat.

Comparteix
   

Aquest 28 de febrer es faran dues proves pilot al Vendrell i Caldes de Montbui, dos dels 77 municipis on hi haurà consultes independentistes. Aquells votants que ho vulguin fer electrònicament hauran d'anar a votar igualment en persona i necessitaran un DNI electrònic –i el 'pin' que es facilita- o bé un certificat digital. Per això els organitzadors no preveuen recollir un alt nombre de vots a partir d'aquest sistema, però sí començar-lo a implantar amb l'objectiu que pugui ser més generalitzat en l'onada del 25 d'abril.

Cal tenir en compte, però, que en el cas de les proves pilot del Vendrell i Caldes de Montbui, els vots que s'emetin electrònicament també entraran dins del recompte general. De fet, han recordat que aquest serà el primer cop que aquest tipus de vots seran vàlids. A més, han garantit el secret de vot, la seguretat de les dades del votant i que només es pugui votar un cop.

Segons ha explicat un dels portaveus de la coordinadora i responsable del programa informàtic creat per poder fer vot electrònic a les consultes independentistes, David Vinyals, si el sistema té èxit es buscarà estendre a les consultes del 25 d'abril, ja que d'aquesta manera els voluntaris de cada coordinadora es podran distribuir per més punts de cada municipi amb l'objectiu de poder augmentar la participació, ja que 'es redueix tota la infraestructura' necessària.

Vinyals ha explicat que l'objectiu és arribar al 'vot des de casa' en les consultes del 25 d'abril, però ha remarcat que perquè el sistema sigui vàlid ha de permetre que hi hagi 'una autoritat que validi els votants' i que aquests estan empadronats al municipi. Per això, ha fet una crida als ajuntaments perquè hi col·laborin, facilitant una llista de 'codis únics' de les persones que puguin votar, tot deixant clar que 'no es tracta del cens ni el padró' i és una possibilitat 'perfectament legal'.

Una altra opció és implementar un programa a l'ajuntament que permeti saber si el votant és vàlid, que facilitaria la mateixa coordinadora. Per poder votar des de casa, el votant haurà de tenir un lector de targetes a través del qual es pugui llegir el seu DNI electrònic.

Separació del vot

La coordinadora també ha previst en les consultes del 28 de febrer fer una separació del vot, de manera que es podrà conèixer quin és el resultat separant el vot dels immigrants i els dels menors de 16 anys. Així, també es podrà saber el resultat 'com si fos un referèndum oficial', en el qual aquests dos segments de la societat no tindrien dret a vot.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Eugeni fletxa Lleida
20 d'abril de 2010, 10.02 h

I qui garanteix que no hagi manipulacio en el vot presencial? Se suposa que el vot electronic tambe va a parar a una urna 'virtual' On no tingues acces tothom, nomes un administrador, es podria consultar els resultats en directe pero no accedir a la base de dades, per aixo hi hauria notaris que certificarien aquesta base de dades. Seria com les urnes de tota la vida. Jo penso que el vot electronic es molt segur i s'ha de promoure aquest sistema de vot ja que facilita les coses.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan Montes fletxa Santa Eulàlia de Ronçana
20 de febrer de 2010, 19.12 h

El vot electrònic té perill. Quan es voten partits, aquests poden comprovar en directe el recompte i, sumant les meses, reproduir els resultats. Qui confiarà que no hi hagi manipulació informàtica dels resultats? Imagineu un resultat inesperat, favorable a qui organitza la votació?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Marga fletxa Barcelona
20 de febrer de 2010, 01.39 h

Moltes gràcies, Ramon. Aniré al ajuntament de seguida.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ramon fletxa Granollers
19 de febrer de 2010, 15.45 h

Marga, pels qui no poden tenir accés al DNIe, es pot fer servir l'IDCat, un sistema de certificat català que és més fàcil d'aconseguir (en el sentit que ho pot tenir més gent). La majoria d'ajuntaments ho ofereixen als ciutadans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marga fletxa Barcelona
19 de febrer de 2010, 14.53 h

Els comunitaris no tenim dret a una targeta de identificació espanyola, doncs aquest sistema ens deixaria fora.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.