directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 20:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Escola Valenciana celebra 25 anys en defensa de la llengua

Durant la gala commemorativa es presentaran els nous projectes per al 2010

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Escola Valenciana, federació d'associacions per la llengua, celebra aquest dissabte el seu 25è aniversari amb una gala a la Universitat Jaume I de Castelló. Un espectacle de Xarxa Teatre serà l'aperitiu del lliurament dels guardons en reconeixement a la tasca en favor de l'ús social de la llengua. Els premiats són el grup Obrint Pas, la professora i membre del Consell Valencià de Cultura, Isabel Ríos, i l'associació castellonenca que representa 'el Betlem de la Pigà'. Durant la cerimònia, el president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, presentarà els nous projectes per aquest 2010. La gala compta amb presència política, acadèmica, sindical i social d'arreu dels territoris de parla catalana.
escola valenciana, diego gómez
Diego Gómez, president d'Escola Valenciana

Comparteix
   


Etiquetes



Enguany es commemoren 25 anys des de les primeres Trobades d'Escola en Valencià, que reuniren unes 4.000 persones. Aquestes festes per la llengua cada primavera reuneixen al llarg i ample de les comarques del País Valencià al voltant de 200.000 persones. La Nit d'Escola Valenciana tradicionalment és el punt d'inici de les trobades per la llengua però enguany és especial per la commemoració d'aquests 25 anys.

El president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, considera aquesta nit de dissabte és 'molt significativa' i que la federació ha volgut celebrar-la a la capital de La Plana 'perquè a les comarques de Castelló s’ha apostat fermament per l’ensenyament en valencià des de fa 25 anys i perquè la gent d’ací és un referent en l’ús de la nostra llengua'.

La gala arrenca a les 19h al paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló amb l'espectacle de Xarxa Teatre basat en la llegenda de Tombatossals, el gegant que segons la mitologia va fundar la ciutat de Castelló. Segons explica el vicepresident d'Escola Valenciana i responsable dels col·lectius castellonencs, Natxo Badenes, es volia que l'acte 'estiguera farcit d’elements genuïnament castellonencs'. Badenes apunta que per aquest motiu es va triar Xarxa Teatre i la llegenda del Tombatossals.

El vicepresident d'Escola Valenciana ha explicat els motius pels quals s'han triat els premiats en la gala d'enguany. Del grup Obrint Pas, Badenes destaca 'la capacitat de reunir milers de joves en concerts, els missatges dels seus temes' i el fet de ser 'símbols de la flama dels joves valencians que defensen una cultura, una llengua i un País'.

Sobre el guardó a Isabel Rios, Escola Valenciana ressalta 'el seu mestratge en matèria de formació del professorat en la didàctica de la llengua i la literatura, la seua implicació continuada en projectes d’Escola Valenciana i el treball que està realitzant en matèria de plurilingüisme i en el marc del Consell Valencià de Cultura'.

Finalment, del guardó extraordinari al Betlem de la Pigà, representació que barreja el costumisme local amb la tradició catalana dels Pastorets, se'n destaca el seu valor com a referent cultural dels castellonencs i de tots els valencians reproduint 'la nostra forma de viure de fa més d’un segle i el floklore a través de la música i els balls'. Escola Valenciana també reconeix l'esforç integrador de l'associació que fa possible any rere any les representacions implicant 'persones de tots els àmbits i colors polítics de Castelló'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Mengano fletxa Barcelona
20 de febrer de 2010, 09.34 h

El motiu de l`existència del pp només és un: impedir la reunificació política del que va ser la Corona d`Aragó. L`estat dels espanyols és una corporació que és el motor de l`economia castellana amb seu a madrid. Dona feina a 500.000 funcionaris ( Citi Croup, la corporació financera més gran del món i amb presència a tots els continents, te 320.000 empleats), exèrcit dels espanyols=100.000?, TVE, diaris estatals(abc, el mundo...), cadenes de televisió, Tabacalera, Telefónica, Lote... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
20 de febrer de 2010, 09.29 h

Que reconeguen de quina Consellerial del Principat venen bona part dels seus diners i que no toquen els collons amb invents fets amb gaseosa com eixa nova plataforma política de cap de setmana. Més col·laboració amb els que ja fan política (i els paguen bona part de la infraestructura) i menys afany de protagonisme.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.