Badalona dedica més pressupost a pagar els seus 58 càrrecs de confiança que a Joventut, Igualtat i Patrimoni Cultural
La CUP denuncia que ajuntaments com els de Terrassa o Mataró no en tenen ni una desena · Inicia una campanya per a 'aprimar' l'aparell consistorial
La CUP de Badalona ha iniciat una campanya d'informació i agitació perquè l'equip de govern del consistori -format pe PSC, CiU i ERC- aprimi el cos de càrrecs de confiança, que cada any suposen una despesa per a la ciutat de 3,5 milions d'euros. La formació ressalta que al consistori hi ha 58 càrrecs de confiança que cobren de mitjana 3.771 euros, mentre que Terrassa, amb una població semblant, té set càrrecs d'aquest tipus. També, lamenten que a Badalona hi ha nou tinents d'alcalde, mentre que a Barcelona, per exemple, n'hi ha cinc.
La CUP ha elaborat un dossier (pdf) amb aquestes i altres dades a partir la consulta de les actes dels plens i els diferents documents del darrer Pressupost municipal aprovat, documents als quals 'es té accés únicament a les dependències municipals sense poder treure d'allà cap document en paper ni en format electrònic'. Consideren que aquestes limitacions a l'accés, 'en plena era de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, només es poden entendre si darrere hi ha la clara voluntat d'amagar aquestes dades'.La Candidatura d'Unitat Popular recorda que cada any el Ple de l'Ajuntament aprova els pressupostos anuals, on els mateixos polítics electes es fixen el sou i determinen quants militants del partit podran contractar. 'Aquesta conxorxa allunya la classe política local dels interessos dels badalonins', lamenten, afegint que en altres municipis on la CUP té representació al Ple de l'Ajuntament, s'ha aconseguit 'racionalitzar' aquesta despesa.
Concreten que a Badalona ja hi ha més de 20.000 aturats, però mentrestant l'Ajuntament 'pretén mostrar preocupació per la greu situació econòmica amb mocions per demanar millores del finançament local o amb la congelació d'alguns impostos i taxes'. Tot i així, darrere 'mantenen una estructura amb càrrecs triats a dit i uns sous i complements astronòmics'.
Cost dels càrrecs de confiança
Apunten que a Badalona hi ha 58 càrrecs de confiança que cobren una mitjana de 3.771 euros al mes, un sou que 'dobla amb escreix el salari mig català'. Segons el pressupost del 2010 aprovat, la partida total destinada als càrrecs de confiança arriba als 3.414.974 euros, una suma 'prou considerable, en especial si la comparem amb algunes partides globals de diferents àrees que s'han vist severament afectades per la davallada d'ingressos municipals'.
Comparació amb altres poblacions
Expliquen que segons un estudi comparatiu de la Diputació de Barcelona entre diferents municipis, Badalona disposa d'una ràtio de càrrec de confiança per habitant 'elevadíssima'. Així, s'observa com un municipi amb una població similar com és Terrassa (206.245 habitants) té 7 càrrecs de confiança. Badalona, per contra, amb 215.329 habitants, té 58 càrrecs de confiança.
També ho comparen amb ciutats més petites, com Santa Coloma de Gramenet, que amb un padró de 117.336 el 2008 comptava aleshores amb 12 càrrecs de confiança, o Mataró, que amb 119.780 habitants aquell any tenia 6 càrrecs de confiança.
Nou tinents d'alcalde
Un altre 'fet característic' de la política local és 'l'exagerat nombre' de tinents d'alcalde que hi ha a la ciutat, i és que a Badalona n'hi ha nou. 'Una xifra gens menyspreable si tenim en compte que a la gran ciutat veïna de Barcelona en tenen 'només' cinc', afegeixen.
L'assistència dels 27 regidors al Ple costa 37.821 euros
Denuncien que l'alcalde té un sou brut mensual de 10.319 euros; un tinent d'alcalde, de 8.533 euros; un regidor, de 6.585 euros, i un càrrec de confiança, un sou mitjà de 3.771 euros, mentre que el salari mitjà se situa als 1.768 euros. També lamenten l'elevat cost dels complements per assistència – el que es cobra per assistir als plens, juntes i comissions diverses.
Així, concreten que quan els 27 regidors van al Ple, 'això ens costa 37.821 euros'. Afegeixen que tenint en compte que les atribucions del mateix càrrec 'ja inclouen, com és obvi, haver d'assistir als plens', per exemple, 'cobrar pel simple fet d'anar al lloc de treball és un luxe del qual molt poques persones gaudeixen'. D'aquesta manera, cada regidor 'cobra més de 400 euros/hora d'un Ple municipal, i això que la gran majoria ni tan sols han d'obrir boca'.
'Més transparència i menys opulència'
Recorden que al desembre passat la CUP va presentar al·legacions al pressupost municipal del 2010, posicionant-se en contra de 'totes aquestes polítiques d'enriquiment de la casta política de la ciutat, i de l'abús de la partida de càrrecs de confiança'. 'Lluny de reconèixer aquest excés', el Ple Municipal va desestimar les al·legacions 'responent bàsicament en termes legals (o sigui que la llei els hi deixa fer) i sense fer-ne cap autocrítica en
un sentit més polític'.
Davant d'això la CUP demana, per una banda, 'més transparència', de manera que la informació que fa referència als pressupostos 'hauria de poder ser facilitada a qualsevol ciutadà que ho sol·licités'. Així mateix, exigeixen a l'Ajuntament de Badalona que utilitzi la seva pàgina web i el tauler d'anuncis oficial per donar a conèixer, 'tal com fan molts altres ajuntaments', aquesta informació pública.
Igualment, diuen que cal 'menys opulència', ja que en plena crisi econòmica, el pressupost municipal de l'any 2010 ha patit 'severes retallades en moltes partides'. 'No entenem, doncs, que es mantingui una estructura de personal 'directiu' tan opulenta i tan excessivament remunerada', apunten.
Volen, entre altres mesures, una reducció del 80% de les partides de personal eventual, fet que deixaria el total de càrrecs de confiança en aproximadament el 6% de la plantilla de l'Ajuntament, 'un percentatge encara superior a molts municipis'. Però, 'el més important, suposaria un estalvi de 2.732.000 euros'.
També exigeixen una 'notable reducció dels sous dels càrrecs electes: un 30% pel càrrec d'alcaldia i un 20% pels tinents d'alcaldia, presidents/caps de llista, regidories delegades i portaveus'. Una altra mesura proposada, entre d'altres, és la reducció del 70% del complement d'assistència als Plens, Juntes i comissions diverses, així com la reducció també del 70% dels màxims a ingressar per aquests conceptes.