directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 00:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

L'esquerra abertzale reitera la voluntat de resoldre el conflicte sense ETA

Caldrà que cessi qualsevol mena de violència, tant de la banda armada com per part de l'Estat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El portaveu de l'esquerra abertzale, Rufi Etxeberria, ha reiterat que el 'procés democràtic' que es planteja l'independentisme basc es farà 'sense activitat armada d'ETA'. Etxeberria ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Berri Telebista després del final de debat entre els abertzales, que va tancar-se amb la decisió de declinar per primera vegada la violència d'ETA. El portaveu dels independentistes afegeix que s'haurà de cessar tota mena de violència, tant la d'ETA com la de l'Estat, per iniciar aquest procés democràtic 'que ha de ser una eina per a superar l'actual situació de negació i de vulneració de drets d'Euskal Herria i així poder passar a una situació en la qual es reconegui el nostre caràcter nacional i el dret a l'autodeterminació'. La voluntat de l'esquerra independentista basca és iniciar un procés de desarmament que s'emmiralli al procés de pau d'Irlanda del Nord.
rufi extebarria, esquerra abertzale, batasuna
Comparteix
   

El principal dirigent abertzale després de la detenció i empresonament d'Arnaldo Otegi, assegura que estan disposats a assumir els 'principis Mitchell' per tal d'iniciar aquest procés democràtic. Aquests principis Mitchell són les sis regles bàsiques que van acceptar les governs d'Irlanda i del Regne Unit, juntament amb els partits del nord d'Irlanda, relatius a la participació a les converses sobre el futur de la regió. El nom prové del senador nordamericà George Mitchell, que va tenir un paper d'intermediari determinant en el procés de pau a Irlanda del Nord.

El compromís parla de l'ús de mitjans exclusivament democràtics i pacífics per a resoldre les qüestions polítiques, del desarmament total de totes les organitzacions paramilitars, de permetre que el desarmament sigui verificat per una comissió independent, i de renunciar i oposar-se a qualsevol intent d'altres a utilitzar la violència o amenaçar d'utilitzar-la per influir en el curs o en els resultats obtinguts en les negociacions multipartides. 'Nosaltres ens situem de forma unilateral dins d'aquests principis i, en tot cas, és l'Estat qui també els haurà d'acceptar', afirma Etxeberria.

Respecte la seva situació d'il·legalitat, el dirigent abertzale diu que 'nosaltres vivim una situació antidemocràtica d'excepció, on hi ha una vulneració dels drets'. Per superar aquesta situació i per aconseguir l'acumulació de forces independentistes de la seva estratègia, Etxeberria afirma que 'estem disposats a compartir el lideratge en el camí cap a la independència i, per això, treballem per a crear noves aliances'. El dirigent abertzale ha reiterat que l'esquerra independentista basca 'ha fet un debat en el qual han participat milers de persones, i que ha servit per analitzar la trajectòria del moviment i fer autocrítica'.

Segons les declaracions d'Etxeberria, traduïdes per Vilaweb, s'ha arribat a la conclusió que 'ja fa molt temps que diem que hi ha les condicions per al canvi polític, però el nou marc encara ha d'arribar'. El portaveu independentista diu que 'hi ha un bloqueig que dura molt perquè l'Estat vol mantenir la situació com en un congelador perquè no sorgeixin noves iniciatives a Euskal Herria'. Etxeberria diu que ara 'l'esquerra abertzale fa una nova aposta que vol arribar fins al final' i que tot passa per iniciar un 'procés democràtic'.

Quan l'entrevistador de Berri Telebista pregunta per si aquest 'procés democràtic' vol dir que la lluita armada no hi té cabuda, el portaveu abertzale respon taxativament que 'per a fer-lo diem que no ha d'haver cap tipus de violència'. 'Sense ETA però tampoc sense la ingerència de l'Estat. És a dir, que no hi ha d'haver activitat armada d'ETA', afirma amb rotunditat Etxeberria.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.