directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 14:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Les 'majors' nord-americanes busquen el suport del govern espanyol i del PP per frenar la Llei del cinema

Els representants de les distribuïdores 'truquen tothom' i a tots els nivells

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Les majors nord-americanes s'han posat en contacte amb el govern espanyol i el PP a Catalunya i Madrid per provar d'aturar, o com a mínim suavitzar, la Llei del cinema que es tramita al Parlament i que, si s'aprova en els termes actuals, les obligarà a doblar al català el 50% de les seves còpies. Fonts coneixedores d'aquests contactes apunten que els representants de les distribuïdores 'truquen tothom' i a tots els nivells. La Conselleria de Cultura afirma que el Govern es manté unit en els eixos essencials de la Llei, i que les tres formacions del tripartit podrien acceptar esmenes que 'millorin' el text, però no les que afectin la seva essència.
sala cinema cinemes
Comparteix
   


Etiquetes
Les majors activen els seus contactes econòmics i polítics en un moment en què la normativa encara es troba en fase de tramitació al Parlament de Catalunya. La via de l'acord amb la Generalitat de Catalunya es va començar a torçar ja fa un any i mig, l'11 de juliol del 2008, quan representants de la conselleria de Cultura es van reunir amb Fedicine i les distribuïdores per explicar-los les bases de la Llei que el conseller Tresserras aspirava a consensuar amb el sector.

Dos mesos després, a l'octubre, les pròpies majors van comunicar al Govern que rebutjaven de ple la proposta i admetien que actuarien a tots els nivells per aturar la Llei. La Generalitat i distribuïdors no farien el procés de la mà. Doblar al català, argumenten les majors en les seves converses amb la Generalitat, 'assentaria un precedent' i obriria la porta a altres llengües 'minoritàries' d'Europa.

A partir d'aquest punt, el Govern va iniciar les tasques de preparació de la Llei i les majors van començar a treballar per impedir que s'aprovés. Els intents d'acostament dels últims mesos del 2009, quan es va presentar l'avantprojecte del text, i fins al 12 de gener, en què es va aprovar el projecte, no van prosperar, i les majors van acabar impulsant el tancament de cinemes de l'1 de febrer.

Segons fonts coneixedores dels contactes, en aquest temps les distribuïdores han trucat a 'totes les portes' i han demanat el suport a l'ambaixador dels Estats Units a l'Estat espanyol, Alan D. Solomont, i el president de la Cambra de Comerç Nord-Americana, Jaime Malet, que en declaracions a l'ACN han admès que part dels membres de la Cambra estan 'preocupats' pels efectes de la Llei sobre els interessos nord-americans en el sector.

Consten també contactes amb el PP a Madrid i a Catalunya, però fonts d'aquest partit, apunten que les trucades i reunions s'estenen també a representants d'altres formacions. 'S'estan movent molt' per posar fre, o com a mínim suavitzar tant com puguin una llei que consideren 'injusta', apunten. Els populars, que van presentar una esmena a la totalitat a la Llei del cinema que va ser rebutjada, tenen poc marge de maniobra al Parlament i han traslladat la qüestió al Congrés, on han interpel·lat al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián.

Les majors també han parlat de la Llei amb el director general de l'Institut de Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, Ignasi Guardans, que ha rebut al seu despatx els representants a l'Estat. Guardans, que va accedir al càrrec l'abril del 2009, també s'ha reunit en dues ocasions amb el president de les distribuïdores a Madrid i Los Ángeles al mes de juny del 2009 en trobades on s'ha abordat aquesta qüestió.

Malgrat tot, el Govern català nega que hagi rebut cap mena de pressió ni de l'executiu espanyol, que es mostra 'respectuós' amb les competències de la Generalitat, ni d'àmbits econòmics. Fonts de la Conselleria de Cultura apunten que les tres formacions que composen el tripartit tenen la ferma determinació d'aprovar els eixos essencials de la Llei, això és l'obligatorietat de doblar al català el 50% de les còpies. Si hi ha modificacions en el tràmit al Parlament, apunten, no afectaran aquesta base.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
23 de febrer de 2010, 10.28 h

Aquest anunci dels impresentables de C's que hi ha a aquesta plana, s'ha colat aqui per casualitat?. Soposo que els anuncis canvien, però trobo de mal gust en un article que parla de la presència del Català a Catalunya (cosa que ja no hauria de ser noticia), surti un anunci d'aquests paios, amb contingut fals que diu: Basta de multas por usar el ep.panyol en ep.panya.
Fins al moment i amb el tema de les multes, crec que la primera entitat que hauria de rebre una multa es la Generalitat, ja qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
22 de febrer de 2010, 18.36 h

Les majors apreten, doncs emule a tope. Per a què anar al cine, si hom pot veure magnífiques películes a la tele de casa?, més ara que no en venen quasi que no tingui com a mínim 36 polzades.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 de febrer de 2010, 16.27 h

Quant siguem estat també trucaran a Espanya?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.