directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Saramago: "Portugal s'acabarà integrant a l'Estat espanyol"

El Premi Nobel ha fet aquestes impactants declaracions a un diari portuguès

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Vulgarment es diria que a Saramago "se li ha anat l'olla". Si volem ser més correctes podríem dir que ha fet unes declaracions sorprenents i impactants. Les resumirem amb tres titulars: Portugal s'ha d'annexionar a Espanya. Espanya s'hauria de canviar el nom i dir-se Ibèria. Per acabar, Portugal passaria de país a autonomia. Per a Saramago, això beneficiaria a Portugal, o potser, a la Comunitat Autònoma de Portugal. A Catalunya no en volem saber res dels pronòstics de Saramago: L'autonomia que ens cal és la de Portugal.
jose saramago premi nobel literatura
José Saramago, Premi Nobel de Literatura

Comparteix
   


Etiquetes
etiqueta zp
Increïble. A vegades un Premi Nobel pot fer pujar a més d'un l'autoestima fins a tal punt de creure's que es pot dir qualsevol cosa sense estar errat. Doncs bé, el Premi Nobel de Literatura de l'any 1998, José Saramago, ha fet unes impactants declaracions a un diari portuguès, que posteriorment han estat recollides pel diari navarrès, Diario de Notícias, al qual ell en fou col·laborador.

El seu pensament recorda a una de les velles obsessions de Franco: "Portugal español!". El titular que extraiem és clar: "Saramago vol que Portugal s'acabi integrant dins d'Espanya". Però encara ha anat més enllà i Saramago ha comparat el seu país amb Catalunya i ha assegurat que Portugal tindria molt a guanyar amb aquesta integració estructural, administrativa i territorial. Per l'escriptor, tot apunta a que així serà.

Saramago també ha matisat dient que Portugal no desapareixeria com a país. "La integració no serà en el pla cultural". De fet, ha posat Catalunya d'exemple assegurant que "té la seva pròpia cultura, que és al mateix temps comuna a la resta d'Espanya, com la dels bascos i la gallega". Per això Saramago apunta que els portuguesos no es convertirien en espanyols.

Canvi de nom

Saramago no se n'amaga. Segons ell, quan Portugal formi part d'Espanya, s'hauria de canviar el nom del país i dir-se Ibèria. Però clar... un país amb nom de companyia d'aviació potser faria una mica de riure. Tot i això, la idea de Saramago, el nou Estat "tindria representants dels partits de tots dos països, en un parlament únic amb totes les forces polítiques d'Ibèria".

Portugal de país a Autonomia

En l'entrevista, Saramago explica que Portugal es convertiria en una província o regió autònoma. Fins i tot s'ha referit a una hipotètica negociació i ha dit que seria qüestió de parlar-ne. L'escriptor, però, creu que els portuguesos acceptarien la integració si s'explica bé. Per ell no es tracta de cedir, ni d'acabar amb el país, sinó de "continuar existint però d'una altra manera".

Explica i remarca que amb deu milions d'habitants ho tindrien tot per guanyar en desenvolupament amb aquest tipus d'aproximació i d'integració territorial, administrativa i estructural.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Jordi fletxa Lleida
17 de juliol de 2007, 08.41 h

Pensava que de botiflers només n'hi havia a Catalunya. Però veig que anava errat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Quim fletxa Igualada
17 de juliol de 2007, 02.53 h

Segurament Saramago serà molt bon escriptor, però com a pitonisso no crec que tingui futur i més val que vigili si no vol que el que tingui que integrar-se a espanya sigui ell per que els seus compatriotes el facin fora de Portugal. En tot cas si els portuguesos finalment volent ser espanyols podem fer canvi, que portugal passi a ser una autonomia espanyola i Catalunya un estat independent. Jo ja hi signo ara.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quim fletxa Igualada
17 de juliol de 2007, 02.37 h

Mira tu, ara que hi ha un munt de Països al món que volen alliberar-se dels respectius estats colonitzadors-opresors, va el sr. Samarago i proposa que portugal sigui una autonomia d´espanya. Aquest home o s´ha vegut l´enteniment o no té ni idea de qui són els espanyols.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
16 de juliol de 2007, 22.50 h

Home i quin problema hi veus en el fet que es critiqui la ximpleria que ha dit Saramago? O sigui, a partir d'ara s'ha de donar la notícia sense afegir cullerada? Doncs ja pot anar a fotre canya a tota la resta de diaris del món perquè no hi ha ni un pam de net. I qui gemega ja ha rebut; no lliga però tenia ganes de dir-la.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ruben Carceller fletxa Barcelona
16 de juliol de 2007, 17.13 h


Quina merda d'article que heu escrit. Això no és periodisme ni és res. A un premi nobel se li pot anar l'olla... però un MITJA DE COMUNICACIÓ QUE BARREJA OPINIÓ AMB INFORMACIÓ ÉS INFECTE!

En serio, m'ha decebut molt l'escriptura d'aquest article. En tot cas l'haurieu hagut de posar en l'apartat d'opinió.

Algú d'aquest diari ha estudiat periodisme?

Perquè no ho sembla... i si seguiu així, esteu abocats al fracàs. O és que aspireu a viure sempre d'Esquerra?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
16 de juliol de 2007, 16.52 h

No entenc que li deu haver passat al Sr. Saramago. De fer un llibre voluminós i pesat enaltint el vot massiu en blanc a proclamar les bondats d'un Portugal dependent d'Espanya... I posant Catalunya com a exemple de llibertats i d'influències que no es perden! Ai, que aquest home està arribant a una edat que se'ns farà de dretes... De tota manera, posats a fer prediccions, el Sr. Fabián Estapé s'havia cansat de predir que l'euro duraria dos dies, i que Itàlia seria el primer país que torn... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.