directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 07:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

El Congrés Mundial Amazic anima la comunitat resident a Catalunya a participar en les consultes

Els més de 150.000 amazics que viuen a Catalunya representen al voltant del 13% de la immigració al país

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Arran d'una reunió de l'eurodiputat Oriol Junqueras amb els representants amazics per tal d'explicar-los el procés de consultes d'autodeterminació, el Congrés Mundial Amazic(CMA) ha fet públic un manifest (pdf) en què convida la comunitat amaziga resident a Catalunya a participar 'massivament' en les properes consultes del 28 de febrer i del 25 d'abril.  Els representats amazics han valorat molt positivament que els immigrants puguin participar en les consultes, ja que 'aquesta política contribueix a la cohesió social i a la integració intercultural'. Els més de 150.000 amazics que viuen a Catalunya representen al voltant del 13% de la immigració al país.


Comparteix
   


Documents relacionats
Al manifest que ha fet públic el CMA també considera que Catalunya està duent a terme polítiques inèdites a tot Europa en favor de l'amazic, com per exemple l'ensenyament de la llengua als alumnes berbers en algunes escoles públiques. També ressalta la creació de l'Observatori de la Llengua Amaziga i de la Casa Amaziga.

'Un dels avantatges de construir un Estat nou és que podem crear-lo amb els paràmetres del s.XXI, i no pas amb els esquemes de fa segles. Així, podem crear un estat moderníssim, en el qual tots els catalans, vinguem d'on vinguem, hi podem participar', ha recalcat Junqueras.

A nivell històric, el CMA qualifica els catalans com l'únic poble europeu que va aconseguir organitzar una manifestació al principi del s.XX en contra de la colonització espanyola dels territoris magrebins, com fou la Setmana Tràgica del 1909.

Finalment, els representants amazics afirmen que Catalunya és actualment solidària amb el poble berber, atès que defensa la cooficialitat de l'amazic a la ciutat de Melilla. Una prova més del suport polític als amazics és la proposició al Parlament espanyol perquè es reconegui com a crim contra la humanitat la utilització massiva d'armes químiques per part e l'Estat espanyol en contra de la població civil rifenya els anys 20.

El Congrés Mundial Amazic és una organització conformada per organitzacions de l'àmbit polític i cultural amazigh (bereber) que engloba organitzacions de tota el nord d'Àfrica (denominat pel moviment amazigh com tamazgha) i diàspora amazigh. Les seves fins són la defensa i promoció de les cultures i la identitat amazigues, així com la defensa dels pobles imazighen (bereberes) davant els organismes internacionals.






COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.