directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Escòcia proposa les preguntes pel referèndum d'independència

'Més poders pel parlament d'Escòcia, sí o no?' i 'Independència, sí o no?' són les dues propostes d'Alex Salmond

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Més poders pel parlament d'Escòcia, sí o no. Independència, sí o no. Són les dues preguntes que el primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, vol fer als escocesos en un referèndum. Salmond ha presentat aquest dijous l'esborrany de llei per la celebració d'una consulta sobre el futur del país. El text proposa un referèndum de dues preguntes, i demana l'opinió dels ciutadans respecte a si la qüestió per l'ampliació dels poders ha de referir-se a la plena autonomia fiscal –devolution max- o a la proposta més limitada dels partits unionistes. L'esborrany de la llei estarà en consulta pública fins el 30 d'abril, i no es portarà al parlament per la seva votació fins després de les eleccions britàniques.

alex salmond, scottish national party, escòcia, referèndum
Comparteix
   

Els ciutadans escocesos poden decidir en les propers setmanes com volen que sigui la pregunta del referèndum sobre l'ampliació de poders. Si volen una ampliació màxima o més limitada. Alex Salmond ha assegurat que la consulta permetrà elaborar una pregunta final pel referèndum basada directament en les opinions majoritàries dels escocesos.

Durant la presentació de l'esbòs de llei, Alex Salmond ha defensat el dret d'Escòcia a celebrar un referèndum. 'La importància dels referèndums sobre qüestions constitucionals és evident arreu del Regne Unit. L'Assamblea Nacional de Gal·les ha votat per unanimitat fer un referèndum per ampliar els seus poders, i Westminster dóna suport a una consulta per la reforma del sistema electoral. No hi ha cap raó per la qual Escòcia hauria de rebre un tracte diferent, o menys democràtic', ha remarcat Salmond.

Salmond ha assegurat que el Partit Nacional Escocès farà campanya per un vot 'sí-sí' en el referèndum. 'Sí per més responsabilitats pel parlament, i sí per aconseguir la independència', ha defensat. 'El 'sí-sí' va ser l'eslògan guanyador de la campanya del 1997, i serà un lema guanyador per Escòcia una altra vegada', ha argumentat Salmond.

El borrador de llei i la consulta que ara s'obre implica que la llei definitiva no es votarà al parlament d'Edimburg fins després de les eleccions britàniques, previstes pel 6 de maig. Alex Salmond lidera un govern en minoria, i ara per ara tots els partits de l'oposició rebutgen la celebració del referèndum. Amb tot, el Partit Nacional Escocès de Salmond és conscient que un canvi de govern a Londres podria motivar, també, una actitud diferent respecte al referèndum escocès.

Amb la majoria de les enquestes indicant que els conservadors podrien necessitar pactar amb algun altre partit per formar govern, els nacionalistes escocesos –i els gal·lesos- podrien tenir la paella pel mànec en uns mesos i exigir suport al referèndum a canvi de suport pel nou executiu britànic.

Salmond ha defensat la independència com una eina per millorar l'economia d'Escòcia, en una rèplica a les crítiques de l'oposició, que asseguren que sense el Regne Unit el país no podria mantenir el nivell de vida actual. 'Els arguments per una Escòcia independent prenen força i són més urgents amb la crisi econòmica. Els poders i la flexibilitat que permeten la independència són exactament el que Escòcia necessita per donar suport a la recuperació i per fer front als reptes i les oportunitats del futur', ha afirmat.


En el document presentat avui a Edimburg, contempla que un referèndum amb un resultat positiu per iniciar negociacions per la independència no tindria un valor legal al Regne Unit. 'Mentre que el referèndum no tindria un efecte legal en la Unió, el govern d'Escòcia espera que el parlament britànic i escocès i els governs respectius, escoltarien l'opinió de la gent d'Escòcia i actuarien en conseqüència'.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
RCAT||*|| fletxa Vilanova i la Geltrú
26 de febrer de 2010, 14.03 h

Penso que en Laoporta és ara com ara la millor opció. Es va carregar els fatxes españoleros a Can Barça. Ha catalinitzat el club i ha acabat amb la violència. En el món és respectet i conegut arreu. Ha posat Unicef a la samarreta. I tot això amb bona gestió econòmica i amb una muntanya de títols. No sé com podeu estar tan cecs i creure que per ser polític calen qualitats de superhome. Que no veieu la colla de medicres que governen els partits catalans? Que no diem sempre de que qua... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Marga fletxa Barcelona
26 de febrer de 2010, 02.16 h

..."cal un lider fort, seriós, sense nusos a la llengua i intel·ligent
...sembla que aquests dos punts són incompatibles" - si, un Salmond!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
26 de febrer de 2010, 00.06 h

Tens raó Ferran,
-per una banda cal una bona coalició independentista amb tots els d'erc, reagrupament, cup, etc etc.
-daltra banda cal un lider fort, seriós, sense nusos a la llengua i intel·ligent
...sembla que aquests dos punts són incompatibles


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ferran fletxa Sabadell
25 de febrer de 2010, 22.31 h

Si, Laporta. Jajajaj, pobre tio, es fotrà un pinyo més gran que en Carretero. Cal un líder, sí, però en Laporta està massa volat. Necessitem algú seriós i respectable, amb un parell de collons, però que sàpiga el que es diu. Semblava que el Carretero pintava bé, però allò és una secta. I els d'ERC que foten pena, els pobres... a veure els Suma Independència aquests, què tal.. però això és un cachondeo. Si anem fen partits així no rascarem un puto vot. Ens hem d'unir tots d'un... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jofre fletxa Figueres
25 de febrer de 2010, 18.38 h

Cal un Salmond a Catalunya. Té un nom i es diu Laporta. Amb un parell d'ous.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.