directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 20:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els espanyols troben bé l'autodeterminació dels pobles, però la rebutgen per a Catalunya

El 70% dels catalans creu que l'Estat espanyol no defensa adequadament els interessos del país · El 'sí' a la independència seria majoritari si se celebrés un referèndum

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha presentat un informe sobre l'encaix de Catalunya a Espanya. Es tracta del primer anàlisi de com els espanyols veuen el posicionament polític de Catalunya. Els espanyols opten majoritàriament per l'autodeterminació dels pobles, vuit de cada deu creu en la capacitat lliure i democràtica de decidir, mentre que si se'ls pregunta concretament pel cas català, el 53,6% està en contra. L'estudi revela que si es celebrés un referèndum sobre la independència de Catalunya el sí seria majoritari amb un 50,3% dels vots. Les dades també posen de manifest que existeix resistència a reconèixer el símbols nacionals com la llengua o la representació de Catalunya com a nació al món.
estelada, consulta, osona, consultes, vic, 13d, independència, independentista
Comparteix
   


Etiquetes
Aquest divendres s'ha presentat a Madrid Diagnòstic de percepcions Catalunya-Espanya (pdf), un estudi realitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). L'estudi analitza l'estat de la relació política, la sobirania i el clima sobre un escenari d'independència entre els dos països. Per primera vegada s'analitza demoscòpicament la valoració de la població espanyola sobre el posicionament polític de Catalunya.

Aquesta investigació ha preguntat en dos àmbits, Catalunya i Espanya (incloent Illes Balears i el País Valencià) amb més de 4.600 entrevistes telefòniques a una població d'entre 215 i 74 anys. L'objectiu és plantejar el debat sobre l'encaix de Catalunya dins el marc actual de l'estat de les autonomies espanyol.

Autodeterminació genèrica sí, a Catalunya, no


Quan als espanyols enquestats se'ls pregunta si creuen que els pobles del món, genèricament parlant, han de tenir el dret a decidir lliurement i democràticament el seu futur, 8 de cada 10 opinen que hauria de ser així. Ara bé, preguntats sobre si Catalunya concretament ha de tenir dret a decidir, un 53,6% creu que no, mentre un 40,1% pensa que sí.

Si Catalunya celebres un referèndum i votés a favor de la seva independència, un 51,6% creu que s'hauria d'acceptar la voluntat del poble català i un 41,6% creu que no. El 72,4% opta per obrir una negociació política que evites la separació. Les opcions més dures són minoritàries, un 25,9% creu que s'hauria d'anul·lar l'autonomia de Catalunya i un 24,6% pensa en sancions. Esmenten l'ús de la força i l'exèrcit només el 8,8%.

En el cas que Catalunya optés per celebrar un referèndum, el 59,8% dels espanyols creu que es produirien 'incidents violents', tot i que no troben que estigués justificat en el 88,9% dels casos. Els percentatges són similars si es pregunta als catalans, que també pensen en incidents violents (56,3%) sense justificació possible (89%). Si la decisió catalana entrés en conflicte amb lleis vigents, un 64% creu que el que hauria de prevaldre son els principis democràtics, abans de les lleis vigents (22,3%).

El 50,4% dels catalans: a favor de la independència


Pel que fa a la capacitat de decidir, un 82,6% creu que Catalunya hauria de tenir el dret a decidir lliurement i democràticament el seu futur polític i un 73,6% creu que hauria tenir capacitat de convocar referèndums lliurement. Els 26,3% dels espanyols també apunta en aquest sentit, mentre el 35,3% hi està totalment en contra. Si es materialitzés, un 50,4% dels catalans votaria a favor, un 17,8% hi votaria en contra mentre l'abstenció l'escullen el 24,6% dels enquestats.

En el cas de votar a favor, la UOC ha investigat sobre els motius. Un 65,7% ho faria perquè seria una via pacifica i democràtica mentre un percentatge similar, 62,3% ho faria per motius econòmics. El 'cansament d'Espanya' l'esmenten el 29,6%, mentre opten pel 'sentiment o la convicció' un 58,6% i els motius lingüístics o culturals un 56,4%.

Entre els que votarien en contra el motiu més esmentant és el sentiment o la convicció, el 60,8%, un 29,3% creu que seria econòmicament inviable mentre un 25,9% creu que la llei no ho recull. Entre els abstencionistes, majoritàriament creuen que 'no els correspon decidir-ho' (38,4%).

Si es pregunta als espanyols quines situacions els farien més 'amable' que Catalunya s'independitzés majoritàriament esmenten que els catalans pugessin, si volguessin, mantenir la nacionalitat espanyola (71%), que es mantingués una caixa comuna de solidaritat econòmica (61,5%), que es reconegués a la Unió Europea (58,1%) o que Catalunya mantingués un vincle amb la corona espanyola (57,4%)

Un pas més enllà, amb la independència aconseguida, un 56,4% dels catalans creu que la situació econòmica milloraria mentre un 22,9% pensa el contrari i pel que fa la política pensen que estarien millor el 41,3% dels enquestats i el 33,4% creu que no. Sobre com ho gestionarien, des del punt de vista dels espanyols, un 62,6% creu que s'hauria de fer com si es tractés d'un 'divorci amistós' i confien en les bones relacions dels dos països (48,8%).

Un 11,3% pagaria més impostos per evitar la independència


El 61,1% dels catalans creuen que el govern espanyol no actua correctament amb l'Estatut, un percentatge similar, el 68,8% creu que Espanya no defensa adequadament els interessos del país. Majoritàriament es pronuncien sobre els impostos, el 78,4% creu que en paguem massa. Sobre el que l'estat espanyol fa amb aquests impostos, el 75,1% creu que no se'n tornen prou. Per aquest motiu, un 74,8% està totalment a favor que el recaptament i la distribució passi a mans de la Generalitat. Es resisteixen a aquesta opció els espanyols, un 47,9% no ho veuria amb bons ulls.

En contra del català oficial a la UE i les seleccions


Respecte a la llengua, un 75% dels catalans està totalment a favor que pugui ser oficial i de treball com ho és el portuguès o el txec a la Unió Europea. Els espanyols no comparteixen aquest parer i un 38,7% està totalment en contra. Si es pregunta per l'àmbit estatal, un 68,7% dels espanyols està en contra d'una oficialitat a totes les institucionals de l'Estat.

Pel que fa a una altra institució com les Nacions Unides, un 66% dels catalans estaria totalment a favor de tenir-hi representació pròpia, per contra, només el 15,5% dels espanyols és favorable a aquesta opció, el 47,9% hi està en contra. També l'enquesta pregunta sobre les seleccions esportives, un 63,3% creu que és necessari que puguin participar en competicions oficials internacionals, opinió que difereix de l'espanyola, el 36% creu que no hauria de ser així.

Rebuig al boicot de productes catalans


Si els impostos evitessin la independència, un 11,3% estaria disposat a pagar-ne més, davant un 86,7% que no ho faria. En qüestions de mercat, un 69,5% no es preocupa per la dependència d'Espanya dels productes catalans. Majoritàriament rebutgen el fantasma del boicot en cas de referèndum, un 75,7% no el practicaria ni li donaria suport. Per contra, els catalans pensen que les empreses i els productes catalans es reben pitjor que els d'altres països a Espanya, en opinió del 40,3% dels enquestats.

Pel que fa a l'autonomia de la que disposa Catalunya, un 51,7% creu que és insuficient davant un 40% que la considera suficient. Aquesta mateixa pregunta feta als espanyols enquestats té una resposta ben diferent, el 56,7% creu que és suficient i només un 8,4% creu que és insuficient. El 23,6% la considera excessiva.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Carles Puyol fletxa CAtalonia is not spain
26 de febrer de 2010, 22.52 h

Menys baralles i més anar a barraca...a veure si tots els que parleu tant voteu un partit independentista ki convenceu als familiars i amics que també ho facin. No hi ha un altra forma d'aconseguir la llibertat de CAtalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Julià fletxa Barcelona
26 de febrer de 2010, 22.22 h

Jordi Girona. Gràcies per lo de bonic, que potser t'insinues? perquè sinó és aixó més val que et guardis els teus afalacs allà on et càpiguen. Entenc que els d'ERC esteu desesperats, però tant com per demanar una jornada de reflexió, quan no us vau mullar amb les consultes fins al final per apropiar-vos-en, mentre seguiu al costat del PSC que s'oposen o s'abstenen sistemàticament a tots els ajuntaments des Catalunya. Ja us veig a tots a Nicaragua amb el Zaragoza cridant España roja ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Jordi fletxa Girona
26 de febrer de 2010, 21.31 h

Julia, bonic de cara, els de CIU com tu, porteu 7 anys i mig en campanya electoral perpetua, no podeu estar-vos ni un dia, en respecte del dia de reflexió de les consultes sobre la independència, d´obviar la propaganda convergent sovintejada sempre de mentides? Espereu-vos a dilluns a fer la vostra poltiqueria habitual, almenys, per decència democràtica i respecte a la part de catalans que estan cridat a decidir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Julià fletxa Barcelona
26 de febrer de 2010, 20.42 h

CIU-58 PSC-38 ERC-15 PP-13 ICV-10 RCAT-1 (seguint el model de cuina de dades del CIS). Entenc que us faci mal, però el més dur encara ha d'arribar, així que jo de vosaltres intemntaria canviar l'estratègia. Reconèixer errors, canviar algun líder, estendre ponts de diàlegs, votar en contra alguna cosa dels sociates, en fi, no sé algun gest que pugui evitar l'esfondrament definitiu i que possibilti un ampli pacte sobiranista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Mengano fletxa Barcelona
26 de febrer de 2010, 20.33 h

No siguessim tan confiats amb la reacció d`aquesta gent. Després de Catalunya seguirien més comunitats autònomes, seria qüestió de temps, això la oligarquia castellan afincada a madrid ho sap. Saben que estem al principi del fi. Les reaccions són imprevisibles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
26 de febrer de 2010, 20.00 h




La Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència ha marcat l'onada de consultes de diumenge com un punt 'de no retorn' cap al referèndum nacional i oficial que hauria de convocar el Parlament. El diputat d'ERC i responsable de la campanya per la consulta, Uriel Bertran, ha indicat que si algú pensava que el 13 de desembre era un punt i final, les consultes del 28-F demostren que 'el poble de Catalunya té ganes d'autodeterminació'.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Jordi fletxa Vic
26 de febrer de 2010, 19.10 h

Ara tenim les consultes de 28F, més endenvat les consultres del 25A, això està molt i molt bé, tant mateix si els nostres politics, CIU, ERC, RCAT i potser IU no fan un fron en comú al parlament català, i si som majoria, carai, declarem l'estat català.... estem a Europa,.. els tanc no els portaràn pas,.. i si ho fan, els hem pagat i són nostres, ja en farem vigues de ferro per construir escoles, cases, fàbriques....

Politics, .. en voleu apendre d'una vegada.... el poble és el que ma... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
26 de febrer de 2010, 19.00 h

La Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència ha marcat l'onada de consultes de diumenge com un punt 'de no retorn' cap al referèndum nacional i oficial que hauria de convocar el Parlament. El diputat d'ERC i responsable de la campanya per la consulta, Uriel Bertran, ha indicat que si algú pensava que el 13 de desembre era un punt i final, les consultes del 28-F demostren que 'el poble de Catalunya té ganes d'autodeterminació'.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
S.C. fletxa Terrassa
26 de febrer de 2010, 17.22 h

RCat, quan el que importa de la política és posar-se al llit amb la primera que passa. Aquests ens volen portar a la independència? Cap a casa, Carretero, estàs acabat. Que baix que m'has caigut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ramon fletxa Sabadell
26 de febrer de 2010, 15.54 h

enquestes, xerraires i rondinaires. Que bé s´ho passen els frikis de Rcat i els casposos de CIU amb l´enquesta que Esquerra Republicana de Catalunya des del Govern ha encarregat. sabrieu dir-me el nom del Conseller independentista que governa el Departament d´Universistat, Innovació i Empresa? Ahh no, però s que sabeu qui és la Sandra Lomas, el Fernando Esteso, John Cobra i Matutano Carretero. Comprenc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.