directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC és l'únic partit que baixa en intenció de vot, segons el CEO

CiU guanyaria les eleccions tot i que el PSC escurça distàncies · El Baròmetre atorga a Reagrupament l'1,4% dels vots

Comentaris 31  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Tots els partits polítics excepte ERC pugen en intenció de vot, una tendència que pot atribuir-se a l'aposta dels republicans pel tripartit, després que l'última enquesta de valoració del Govern revelés que els votants d'ERC suspenen l'acció del Govern. Si avui se celebressin eleccions, Convergència i Unió (CiU) guanyaria les eleccions al Parlament, amb un 23% dels vots, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), però el PSC escurça la distància respecte la federació nacionalista en mig punt, ja que obté un 17,4% d'intenció de vot. ERC obtindria el 7,6% de vots, ICV-EUiA el 5,6%, el PP un 4,9% i C's l'1,2%. Reagrupament entre per primera vegada en l'estudi i obtindria un 1,4% de vots. El PSC també ha frenat la caiguda a les eleccions espanyoles, on puja més de tres punts.
saura carod montilla tripartit
Comparteix
   


Etiquetes
En el Baròmetre d'Opinió Política del CEO d'aquest mes de gener, tant CiU com el PSC pugen en intenció de vot. Els primers augmenten la seva intenció de vot en un 1,2 punts, situant-se en el 23%, mentre que el PSC puja un 1,7%, amb una intenció de vot del 17,4%. D'aquesta manera, els socialistes catalans retallen mig punt de distància respecte a la federació nacionalista, que guanyaria els comicis i que és qui té l'electorat més mobilitzat.

Colomé ha assegurat que els dos partits mantenen una 'pauta de manteniment electoral' i que mantenen una distància entre els 5,5 punts i els 6. 'Segueixen una pauta paral·lela', ha dit. Però el director del CEO també ha constatat que els socialistes catalans han frenat la 'caiguda lliure' en que es trobaven des del gener del 2009. 'Si fas la línia, CiU es motiu relativament en la pauta pròpia', ha dit, 'mentre que el PSC per primera vegada para la davallada i repunta'. 'S'haurà de veure l'evolució que tindrà en els propers baròmetres tenint en compte que estem entrant en any preelectoral', ha dit Colomé, quan es veurà si hi ha canvis en funció de les precampanyes que es facin. Colomé creu que és 'massa d'hora' perquè l'electorat es mogui en clau de campanya.

Pel que fa als altres partits, ERC baixa mig punt i se situa en un 7,6% d'intenció de vot, mentre que ICV-EUiA puja 0,6% fins al 5,6%. El PPC puja una dècima i se situa en un 4,9%, mentre que C's puja quatre dècimes fins a l'1,2%.

Reagrupament, per primera vegada en el Baròmetre


Colomé ha explicat que Reagrupament, que per primera vegada apareix en un baròmetre del CEO, obtindria un 1,4% de vots. C's va entrar al Parlament amb tres diputats amb l'1,6% de vots, tot i que cal tenir en compte quina és la distribució territorial dels vots per saber quina podria ser la representació que aconseguiria l'associació liderada per Joan Carretero. Pel que fa Joan Laporta, Colomé ha explicat que no apareix en el baròmetre, un fet que ha atribuït a que encara no ha presentat candidatura. 'Hem d'esperar', ha dit, tot deixant clar que la resposta és 'espontània' i que els entrevistadors no fan una llista de possibilitats de vot.

Els vots en blanc se situen en un 7,5%, essent el PPC i ERC els partits que més alimenten aquesta opció, mentre que els indecisos se situen en un 15,2% i no votarien el 10,5% dels enquestats.

El PSC també remunta a les eleccions espanyoles

Pel que fa a les eleccions espanyoles, el PSC també atura la caiguda en que es trobava en l'últim any i se situa en un 23,9%, 3,2 punts més. Un percentatge que encara queda lluny, però, del 31,7% de vots que va obtenir al març del 2008. CiU baixa vuit dècimes i se situa en el 16,2%, mentre que el PP aconseguiria el 9,4% de vots, 2,6 més, ERC baixa sis dècimes i obtindria un 5,8%, i ICV-EUiA perdria una dècima i se situaria en el 4,3%. C's perdria una dècima i se situaria en un 0,3% de vots.

Montilla el més conegut, Duran el més valorat

Pel que fa a la valoració de líders, el president de la Generalitat, José Montilla, és el més conegut entre els enquestats, seguit de Josep-Lluís Carod-Rovira, Carme Chacón, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida. El líder d'Unió, però, és el polític més ben valorat, ja que obté una nota del 5,83, que passa a un 7,14 entre l'electorat de CiU. Mas segueix a Duran pel que fa a la nota, amb un 5,34 i un 7,04 entre l'electorat de la federació nacionalista.

La tercera política més valorada és la ministra espanyola Carme Chacón, que obté un 5,07 –un 6,28 entre l'electorat del PSC, mentre que José Montilla és el quart, amb un 5,02 –un 6,37 entre l'electorat socialista. A partir d'aquí la resta suspenen: Joan Ridao (4,77), Joan Herrera (4,64), Joan Puigcercós (4,48), Jordi Miralles (4,24), Joan Saura (4,15), Josep-Lluís Carod-Rovira (3,79), Alícia Sánchez-Camacho (2,99), Albert Rivera (2,96) i Daniel Sirera (2,82). Ridao (6,10) és més ben valorat dins d'ERC que Puigcercós (5,99) i Carod (5,78). Herrera (6,24) té millor nota entre l'electorat d'ICV-EUiA que Saura (5,73) i Miralles (5,88). I Sánchez-Camacho (5,82) obté millor nota que Sirera (4,72) dins de l'electorat del PPC.

Atur i immigració, principals problemes


L'atur i la precarietat laboral encapçala la llista dels principals problemes dels catalans, amb el 69,5% de respostes, mantenint-se en primera posició, amb un augment d'11 punts i sent el més important per al 56,2%. Però la immigració passa del quart lloc al segon, ja que és citat pel 29,8%, quan al novembre ho era per al 14,5%. Colomé ha recordat que el baròmetre es va fer en les setmanes en què estava a debat públic la proposta de l'Ajuntament de Vic de no empadronar immigrants sense papers. En aquest sentit, el director del CEO ha constatat que 'casos mediàtics' com aquest o el de Cunit poden haver influït, però ha remarcat que està ara en uns nivells similars d'altres moments de la sèrie.

La insatisfacció amb la política, que en l'anterior baròmetre va pujar fins al segon lloc amb un 37,9%, s'ha situat en el quart, amb un 22,8%. La tercera posició és per al funcionament de l'economia, citat per un 24,9% d'enquestats. En tot cas, el 42,3% dels enquestats afirma que cap partit pot donar la millor resposta al problema que consideren més important.

D'altra banda, el 59% dels catalans considera que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d'autonomia, mentre que un 31,2% creu que té un nivell d'autonomia suficient. El 5,1% creu que ha assolit massa autonomia. Mentrestant, un 38,2% considera que Catalunya ha de ser una comunitat autònoma dins de l'estat espanyol, mentre que el 29,5% aposta per un estat dins d'una Espanya federal. El 19,4% aposta per un estat independent, mentre que el 6,9% creu que ha de ser una regió dins de l'Estat.

I sobre com evolucionarà la situació econòmica a Catalunya, el 37,9% creu que d'aquí a un any serà igual que ara, mentre que un 33,8% creu que millorarà. Un 23% creu que empitjorarà.

El baròmetre s'ha realitzat a partir de 2.000 enquestes fetes entre el 13 i el 28 de gener passats.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#31
15 de juny de 2010, 09.13 h

Us deixo aquest vídeo per a qui estigui interessat: www.youtube.com/watch?v=HYzIA3RbA7I

Som
a temps de decidir!

Salut


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Adrià fletxa Figueres
22 de maig de 2010, 16.39 h

Algú es creu que tot el vot ERC que marxi anirà a CiU...?
En algunes enquestes el 20% dels abstencionistes votaran a Reagrupament o Laporta.
On queden reflectides aquestes dades ?
Busqueu per internet enquestes sobre Reagrupament i veureu que ,de moment,és així.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
27 de febrer de 2010, 17.52 h

www.feedback.es. Aquesta font ha cuinat les dades tal com fa el CIS amb el seu mètode. És el que mai fa el Colomer perquè no vol equivocar-se. Totes les enquestes de la premsa de dretes i d'esquerres i tots els sondejos dels partits donen per fet que el traspàs important de vots d'ERC a CIU ja s'ha produït. El de RCAT és provisional a l'espera que Laporta es decideixi. Si ho fa està cantat que ERC baixà a 10, com a molt.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Antoni fletxa Girona
27 de febrer de 2010, 16.14 h

Em sembla perfecte que els ultra-convergents es creguin les enquestes que fan els socialistes com demostra algun que altre missatge rocambolesc. però he anat a la pàgina del baròmtre i resulta que hi ha una dada de la noticia que no és pas correcta ni tampoc la seva explicació. Reagrupament baixa del 1, 4% a l´1% baixaria 4 dècimes respecte fa dos mesos, perd gairebé la meitat. I a CIU han cuinat l´enquesta dient que Ciutadans amb 1,2% no treurian cap diputat. Doncs amb 1% tampoc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Julià fletxa PPCC
27 de febrer de 2010, 15.56 h

@Jordi Girona. Així que abans no votaves amb prou ganes? quins collons¡ Aquest discurs de l'esquerra de debò que gastes està més passat que els discos de La Trinca. A veure que coi té a veure la independència amb Marroc, França, l'església catòlica o la mare del tano. Al final només quedarà la gent com tu a ERC, és a dir un grapadet de militants i de vots.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
27 de febrer de 2010, 10.59 h

Girar-se d'esquenes a la realitat no impedeix que aquesta acabi per impossar-se. L'histerisme no us salvará de la patacada que vosaltres mateixos, hoolligans i dirigents d'ERC us he buscat i guanyat a pols.

Lliurar les institucions de la Nació catalana a qui governa l'estat espanyol impedint qualsevol progrés nacional i econòmic de Catalunya...lliurar les institucións del País a l'enemic més taimat, covard i ferotge que tenim, evidentment tindrá consequencies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Jordi fletxa Girona
27 de febrer de 2010, 08.17 h

Doncs jo votaré ERC, ara amb més ganes. I suposo que el VOTA SI vol dir que amb CIU els treballadors es jubilaran als 67 (CIU diu que està d´acord), una situació més semblant a Marroc (a quina edat es jubilen a Marroc? si es jubilen? el dret a jubilar-se també és una collonada de l´esquerra, no?) en contraposició a la Republica francesa on els treballadors es jubilen als 60 anys. Catalunya camí de França o del Marroc? Amb CIU cap al Marroc, amb ERC cap una republica occidental o alme... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
RCAT fletxa Barcelona
26 de febrer de 2010, 23.23 h

Joan el que importa és el sotrac que suposarà Laporta. Dilluns comença el ball


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Joan fletxa Ulldecona
26 de febrer de 2010, 23.21 h

Us heu fet la pitxa un lio. Reagrupament és la SEGONA vegada que entra i de fet baixa fins al 1% en intenció. Quan tenia un 1,4% d'intenció va ser fa tres mesos, quan llavors SI que va entrar PER PRIMERA VEGADA a l'estudi.

A veure si redactem millor les noticies i amb una mica més de rigor.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
jordi E, fletxa argentona
26 de febrer de 2010, 22.31 h

Jo penso que un gran perill de futur es C's encara que per ara no tingui força, és un discurs molt perillós per la connivència, dons pot dividir el país. Considero també que la dicotomia PSC-CiU genera un bipartidisme que no és bo perquè elimina un discurs ric, global i atomitzador que caracteritza el nostre país a diferencia del PSOE-PP de la resta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.