ERC és l'únic partit que baixa en intenció de vot, segons el CEO
CiU guanyaria les eleccions tot i que el PSC escurça distàncies · El Baròmetre atorga a Reagrupament l'1,4% dels vots
Tots els partits polítics excepte ERC pugen en intenció de vot, una tendència que pot atribuir-se a l'aposta dels republicans pel tripartit, després que l'última enquesta de valoració del Govern revelés que els votants d'ERC suspenen l'acció del Govern. Si avui se celebressin eleccions, Convergència i Unió (CiU) guanyaria les eleccions al Parlament, amb un 23% dels vots, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), però el PSC escurça la distància respecte la federació nacionalista en mig punt, ja que obté un 17,4% d'intenció de vot. ERC obtindria el 7,6% de vots, ICV-EUiA el 5,6%, el PP un 4,9% i C's l'1,2%. Reagrupament entre per primera vegada en l'estudi i obtindria un 1,4% de vots. El PSC també ha frenat la caiguda a les eleccions espanyoles, on puja més de tres punts.
En el Baròmetre d'Opinió Política del CEO d'aquest mes de gener, tant CiU com el PSC pugen en intenció de vot. Els primers augmenten la seva intenció de vot en un 1,2 punts, situant-se en el 23%, mentre que el PSC puja un 1,7%, amb una intenció de vot del 17,4%. D'aquesta manera, els socialistes catalans retallen mig punt de distància respecte a la federació nacionalista, que guanyaria els comicis i que és qui té l'electorat més mobilitzat.Colomé ha assegurat que els dos partits mantenen una 'pauta de manteniment electoral' i que mantenen una distància entre els 5,5 punts i els 6. 'Segueixen una pauta paral·lela', ha dit. Però el director del CEO també ha constatat que els socialistes catalans han frenat la 'caiguda lliure' en que es trobaven des del gener del 2009. 'Si fas la línia, CiU es motiu relativament en la pauta pròpia', ha dit, 'mentre que el PSC per primera vegada para la davallada i repunta'. 'S'haurà de veure l'evolució que tindrà en els propers baròmetres tenint en compte que estem entrant en any preelectoral', ha dit Colomé, quan es veurà si hi ha canvis en funció de les precampanyes que es facin. Colomé creu que és 'massa d'hora' perquè l'electorat es mogui en clau de campanya.
Pel que fa als altres partits, ERC baixa mig punt i se situa en un 7,6% d'intenció de vot, mentre que ICV-EUiA puja 0,6% fins al 5,6%. El PPC puja una dècima i se situa en un 4,9%, mentre que C's puja quatre dècimes fins a l'1,2%.
Reagrupament, per primera vegada en el Baròmetre
Colomé ha explicat que Reagrupament, que per primera vegada apareix en un baròmetre del CEO, obtindria un 1,4% de vots. C's va entrar al Parlament amb tres diputats amb l'1,6% de vots, tot i que cal tenir en compte quina és la distribució territorial dels vots per saber quina podria ser la representació que aconseguiria l'associació liderada per Joan Carretero. Pel que fa Joan Laporta, Colomé ha explicat que no apareix en el baròmetre, un fet que ha atribuït a que encara no ha presentat candidatura. 'Hem d'esperar', ha dit, tot deixant clar que la resposta és 'espontània' i que els entrevistadors no fan una llista de possibilitats de vot.
Els vots en blanc se situen en un 7,5%, essent el PPC i ERC els partits que més alimenten aquesta opció, mentre que els indecisos se situen en un 15,2% i no votarien el 10,5% dels enquestats.
El PSC també remunta a les eleccions espanyoles
Pel que fa a les eleccions espanyoles, el PSC també atura la caiguda en que es trobava en l'últim any i se situa en un 23,9%, 3,2 punts més. Un percentatge que encara queda lluny, però, del 31,7% de vots que va obtenir al març del 2008. CiU baixa vuit dècimes i se situa en el 16,2%, mentre que el PP aconseguiria el 9,4% de vots, 2,6 més, ERC baixa sis dècimes i obtindria un 5,8%, i ICV-EUiA perdria una dècima i se situaria en el 4,3%. C's perdria una dècima i se situaria en un 0,3% de vots.
Montilla el més conegut, Duran el més valorat
Pel que fa a la valoració de líders, el president de la Generalitat, José Montilla, és el més conegut entre els enquestats, seguit de Josep-Lluís Carod-Rovira, Carme Chacón, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida. El líder d'Unió, però, és el polític més ben valorat, ja que obté una nota del 5,83, que passa a un 7,14 entre l'electorat de CiU. Mas segueix a Duran pel que fa a la nota, amb un 5,34 i un 7,04 entre l'electorat de la federació nacionalista.
La tercera política més valorada és la ministra espanyola Carme Chacón, que obté un 5,07 –un 6,28 entre l'electorat del PSC, mentre que José Montilla és el quart, amb un 5,02 –un 6,37 entre l'electorat socialista. A partir d'aquí la resta suspenen: Joan Ridao (4,77), Joan Herrera (4,64), Joan Puigcercós (4,48), Jordi Miralles (4,24), Joan Saura (4,15), Josep-Lluís Carod-Rovira (3,79), Alícia Sánchez-Camacho (2,99), Albert Rivera (2,96) i Daniel Sirera (2,82). Ridao (6,10) és més ben valorat dins d'ERC que Puigcercós (5,99) i Carod (5,78). Herrera (6,24) té millor nota entre l'electorat d'ICV-EUiA que Saura (5,73) i Miralles (5,88). I Sánchez-Camacho (5,82) obté millor nota que Sirera (4,72) dins de l'electorat del PPC.
Atur i immigració, principals problemes
L'atur i la precarietat laboral encapçala la llista dels principals problemes dels catalans, amb el 69,5% de respostes, mantenint-se en primera posició, amb un augment d'11 punts i sent el més important per al 56,2%. Però la immigració passa del quart lloc al segon, ja que és citat pel 29,8%, quan al novembre ho era per al 14,5%. Colomé ha recordat que el baròmetre es va fer en les setmanes en què estava a debat públic la proposta de l'Ajuntament de Vic de no empadronar immigrants sense papers. En aquest sentit, el director del CEO ha constatat que 'casos mediàtics' com aquest o el de Cunit poden haver influït, però ha remarcat que està ara en uns nivells similars d'altres moments de la sèrie.
La insatisfacció amb la política, que en l'anterior baròmetre va pujar fins al segon lloc amb un 37,9%, s'ha situat en el quart, amb un 22,8%. La tercera posició és per al funcionament de l'economia, citat per un 24,9% d'enquestats. En tot cas, el 42,3% dels enquestats afirma que cap partit pot donar la millor resposta al problema que consideren més important.
D'altra banda, el 59% dels catalans considera que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d'autonomia, mentre que un 31,2% creu que té un nivell d'autonomia suficient. El 5,1% creu que ha assolit massa autonomia. Mentrestant, un 38,2% considera que Catalunya ha de ser una comunitat autònoma dins de l'estat espanyol, mentre que el 29,5% aposta per un estat dins d'una Espanya federal. El 19,4% aposta per un estat independent, mentre que el 6,9% creu que ha de ser una regió dins de l'Estat.
I sobre com evolucionarà la situació econòmica a Catalunya, el 37,9% creu que d'aquí a un any serà igual que ara, mentre que un 33,8% creu que millorarà. Un 23% creu que empitjorarà.
El baròmetre s'ha realitzat a partir de 2.000 enquestes fetes entre el 13 i el 28 de gener passats.
Notícies relacionades
- Els votants d'ERC rebutgen el tripartit 21.01.2010.