directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 04:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Antich creu 'encertada' la dimissió de Munar i descarta eleccions anticipades

L'expresidenta d'UM ha anunciat aquest divendres que dimiteix dels seus càrrecs i deixa la política

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Govern, Francesc Antich, ha qualificat aquest dissabte com 'encertada' la dimissió de la presidenta del Parlament balear, Maria Antònia Munar, i ha assegurat que aquesta decisió 'no canvia l'actitud del Govern quant a la possibilitat de convocar eleccions anticipades' ja que, segons ha destacat, 'la millor forma d'ajudar als ciutadans és continuar governant'.L'expresidenta d'Unió Mallorquina ha anunciat aquest divendres la seva dimissió com a presidenta del Parlament balear i com a diputada així com la seva retirada de la política després que el seu company de partit Miquel Nadal l'hagi incriminat davant del jutge en una suposada trama de corrupció.
Segons informa dBalears, en declaracions als periodistes a la Cambra balear en una roda de premsa urgent, el líder de l'executiu ha remarcat que 'estén la mà' a la resta de formacions polítiques amb la voluntat de pactar, encara que ha reconegut que 'tot té un límit i, si no s'aplica la responsabilitat ja veurem les decisions que hem de prendre.

Així, Antich ha assenyalat que la seva 'obligació' és continuar treballant pels ciutadans de les illes, una cosa que realitzarà 'parlant totes les propostes' amb els diferents partits polítics. No obstant això, ha reconegut que les últimes votacions en el Parlament en les quals els vots dels parlamentaris d'UM han possibilitat que prosperassin les iniciatives del PP s'han produït perquè UM ha estat en una situació d''impass '' i de 'cert xoc', arran de l'adopció de 'mesures dures' per part del Govern, ha indicat en referència a la ruptura del Pacte amb el partit regionalista.

Demanat sobre qui seria el successor o successora de Maria Antònia Munar per presidir el parlament, Antich ha dit que aquesta tasca pertany als grups parlamentaris i no a 'l'executiu'. De fet, el popular, Pere Rotger, qui fou president de la cambra autonòmica en la passada legislatura, en declaracions a una ràdio autonòmica, dóna per fet que tornarà a presidir el parlament. Rotger ha dit que el més normal és que la força més votada torni a presidir la cambra. El PP té previst comparèixer aquest dissabte en roda de premsa per analitzar la situació política i parlamentària de les Illes.

També està encara a l'aire qui serà el nou diputat d'Unió Mallorquina que substituirà el vot de Maria Antònia Munar. Una qüestió que es preveu que es resolgui també en els pròxims dies. De fet, Munar presentarà la seva renúncia com a diputada el proper dimarts, 2 de febrer, i ja serà en el ple de pròxim 9 de febrer quan s'esculli el nou president de la cambra, i també quan prengui possessió del càrrec el substitut de Munar, que previsiblement serà Mateu Crespí o Maria Antònia Sureda.


Munar, una trajectòria política de trenta anys

La fins ara presidenta de la cambra balear, Maria Antònia Munar, posa fi a una trajectòria política llarga i diversa, en la qual s'ha mantingut en el poder i ha decidit tant al Consell de Mallorca com a la Comunitat Autònoma. Munar va iniciar la seva carrera política el 1979, quan va esdevenir l'alcaldessa del seu poble, Costitx, convertint-se d'aquesta manera en la batlessa més jove de l'Estat, amb tan sols 24 anys. Mentre era alcaldessa de Costitx, Munar fou nomenada el 1987, consellera d'Educació i Cultura del govern del popular Gabriel Cañellas, un càrrec que va ocupar fins el 1992. Tres anys després, la presidenta d'honor d'Unió Mallorquina va esdevenir la presidenta del Consell de Mallorca (1995-2007). Fou presumptament en aquesta etapa quan es varen gestar els casos de corrupció pels quals alts càrrecs d'UM, i ella mateixa, declaren en l'actualitat.

Des del 2007 fins ara, Munar ha estat la presidenta del Parlament de les Illes Balears. Maria Antònia Munar va explicar aquest divendres en un comunicat que abandona la vida política i renúncia a l'acte de diputada de la cambra balear. A més, Munar va afirmar que sempre ha actuat amb 'la més absoluta legalitat i d'acord amb l'ètica política'. Finalment, va negar també les 'manifestacions fetes pel Sr. Nadal'. Amb aquestes declaracions es refereix a la declaració de l'ex president d'Unió Mallorquina i mà dreta de Munar durant molts d'anys, Miquel Nadal, que va dir que la presidenta li havia entregat 300.000 euros en efectiu en el cotxe oficial perquè comprès el 50% de la productora vídeo U, una empresa que s'investiga en el marc de l'Operació Maquillatge, i en la qual, ambdós hi estan imputats.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.