directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 08:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

S'enceta la segona onada de consultes amb 300.000 catalans de 80 municipis cridats a votar sobre la independència

La Coordinadora Nacional de les Consultes ha fixat els referèndums del 28F com un punt 'de no retorn' cap al referèndum nacional

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

A les nou d'aquest matí s'han obert les urnes per a les consultes independentistes que tenen lloc a 80 municipis. Un total de 290.012 catalans de més de 16 anys estan cridats a votar aquest diumenge en la segona de les onades de consultes independentistes després de la jornada del passat 13 de desembre. Aquest municipis, ubicats en 25 comarques, prenen el testimoni a Arenys de Munt on el 13 de setembre del 2009 es va fer la primera de les consultes independentistes. En total, s'han habilitat 257 meses en 128 col·legis electorals. El Vendrell (Baix Penedès), d'uns 35.000 habitants, és el municipi més gran on es fa la consulta, mentre que el més petit és Sales de Llierca (Garrotxa), amb un centenar.
consultes, votants, urna
Primers votants a l'escola Pérez Sala de Vilassar de Mar

Comparteix
   


Etiquetes
La comarca que concentra més municipis on s'hi faran consultes en aquesta segona onada és el Baix Empordà, on hi haurà referèndums simbòlics en nou localitats amb un padró amb dret a vot de 46.429 persones. El Vendrell (Baix Penedès), d'uns 35.000 habitants, és el municipi més gran on es fa la consulta aquest diumenge, mentre que el més petit és Sales de Llierca (La Garrotxa), que en té un centenar.

En total els 300.000 catalans cridats a les urnes podran exercir el seu dret a vot en alguna de les 257 meses i els 128 col·legis electorals habilitats. Podran votar els que puguin acreditar el seu veïnatge en els municipis on es fa la consulta. Una comitiva d'observadors internacionals encapçalats pel diputat sard Gavino Sale acreditaran que les consultes d'aquest 28F es fan sota els mateixos paràmetres i protocols que les del 13D, que ja van ser elogiades pels observadors externs.

'Procés de no retorn' cap al referèndum vinculant
La Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència ha subratllat que amb aquesta nova onada de consultes sumada a la del 13 de desembre, un milió de catalans hauran estat cridats a les urnes, d'un total de 249 municipis. La pròxima de les onades de consultes previstes serà el 25 d'abril, on ciutats de la talla de Girona, Lleida, Manresa, Reus i Figueres preguntaran als seus ciutadans si són partidaris de la independència de Catalunya. Barcelona i Tarragona ho faran en posteriors convocatòries. És el que els organitzadors de les consultes han considerat un 'procés de no retorn' cap a la convocatòria del referèndum oficial d'autodeterminació.

Els promotors de les consultes no han volgut aventurar quines xifres de participació considerarien bones. De fet, la participació ha estat dels punts febles de les consultes independentistes que s'han fet fins ara. Les particularitats de cadascun dels municipis on s'ha fet la consulta ha fet que no hi hagi hagut un mateix patró pel que fa la mobilització per votar.

La pèrdua del factor novetat fa que la participació sigui precisament una de les principals incògnites d'aquesta nova onada de consultes. A més, a diferència de la consulta pionera d'Arenys de Munt, aquesta vegada l'Estat s'ha decantat clarament pel silenci i no ha intentat impedir el suport dels ajuntaments a la iniciativa ciutadana, com tampoc ho va fer, de fet, el 13D.

Igualment, la Falange Española de las Jons, que es va manifestar en contra de la consulta d'Arenys de Munt -5.000 independentistes van ofegar la protesta d'uns 70 falangistes-, el 13D es va retirar a última hora i va desconvocar les manifestacions anunciades tot i la prohibició del Departament d'Interior, i aquesta vegada ni tant sols es coneix que n'hagi convocat.

En aquesta segona onada de consultes, els municipis governats per electes d'ERC i CiU integrats en la plataforma Decidim.cat no han dubtat en cedir espais municipals als organitzadors de les consultes per a celebrar-hi les votacions, malgrat que l'advocacia de l'Estat ho va prohibir explícitament en el cas d'Arenys de Munt. Fins i tot, alguns dels alcaldes d'aquests municipis s'han dirigit per carta als seus vilatans per cridar-los a votar aquest diumenge. L'onada d'aquest 28F també servirà perquè diversos municipis facin una prova pilot amb vot electrònic.

Fins ara, 'sí' aclaparador
L'onada de consultes d'aquest 28 de febrer pren el relleu a la del 13 de desembre, en què de les 700.000 persones de 170 municipis cridades a votar, van acudir a les urnes prop de 200.000, amb una participació gairebé del 30%. El 'sí' va arrasar i va ser votada pel 95% dels catalans que van acudir a les urnes. La comarca on més participació es va registrar va ser Osona, amb organització al marge de la resta del país, i on van exercir el dret a vot gairebé el 50% del cens.

La doble organització del 13D i iniciatives unilaterals sorgides de l'entorn de la Coordinadora Nacional després de la primera de les onades de consultes, com és el cas d'una ILP fallida per convocar un referèndum vinculant el 25 d'abril, va acabar amb retrets entre Osona Decideix, liderada pel notari Alfons López Tena, i la Coordinadora.

Aquesta vegada, però, la Coordinadora Nacional de les Consultes, contrària a la participació dels partits polítics en el procés de consultes, i la plataforma d'electes Decidim.cat han evitat fer públiques les seves diferències i aquesta setmana han volgut donar una imatge d'unitat fent una crida conjunta a participar el 28F. Malgrat això, però, la Coordinadora Nacional centralitzarà la jornada electoral a Caldes de Montbui mentre Decidim.cat farà el seu seguiment de la nit electoral a la seu d'Òmnium Cultural a Barcelona.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
blanenc fletxa blanes
28 de febrer de 2010, 12.56 h

Els blanencs no sóm catalans volem la nostra independència, el que produïm nosaltres a l'estiu treballant per atraure extragers als nostres càmpings, hotels i platjes acabant la jornada a les dues de la matinada no tinc perquè repartir-lo amb senyorets de les admminstracions de les grans ciutats perquè vinguin a tractar-nos com a gent de poble inculta, ja está bé de feixisme metropolità, Blanes és una nació que pot ser autosuficient només amb el que es treballa a l'estiu... Per tant ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
28 de febrer de 2010, 12.41 h

Si a aquestes alçades encara quedés algú que no tingués clar que votar, que vegi aquest vídeo i que decideixi: ** www.youtube.com/watch?v=6u7TK9VRT6I **


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
28 de febrer de 2010, 12.00 h

Mantinc els dits creuats i pregant perquè la ciutadania catalana, que té l'orgull de sentir-se catalana i sent dintre seu la dignitat que ens honora, tingui senderi i seny per anar a votar i fer veure al país feixistoide veí, que n'estem farts d'ells. Així sia!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
d fletxa d
28 de febrer de 2010, 10.22 h

Al marge dels resultats obtinguts ara i adés, una lluita com aquesta precisa aliats. On trobar els aliats?. Encara que sembli impossible, a l'Aragó, País Valencià, Mallorca...., i Portugal. Els territoris d'Aragó, País Valencià i Mallorca estàn alienats per una pressió continuada, implacable, amb deixos catalanofòbics, o directament catalanofòbics. Cal ensenyar-los dades contrastables de com la seva economia també ha sigut i és expol·liada, i com la seva cultura desapareix de forma... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
28 de febrer de 2010, 07.09 h



La Coordinadora Nacional de la Consulta sobre la Independència ha marcat l'onada de consultes de diumenge com un punt 'de no retorn' cap al referèndum nacional i oficial que hauria de convocar el Parlament. El diputat d'ERC i responsable de la campanya per la consulta, Uriel Bertran, ha indicat que si algú pensava que el 13 de desembre era un punt i final, les consultes del 28-F demostren que 'el poble de Catalunya té ganes d'autodeterminació'.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.