L'educació segueix sent una matèria autonòmica?
El ministre d'Educació defensa que el decret d'educació no envaeix competències de les autonomies
Un dels aspectes més clars del repartiment de poder entre govern central espanyol i autonomies és el fet que les CCAA gestionen Sanitat i Educació. En principi. La línia que separa les competències d'uns i altres és cada cop més fina. Malgrat que diverses comunitats, com Catalunya, el País Basc o Andalusia, hagin denunciat una interferència per part del govern central en l'aprovació del decret d'educació, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, defensa que no trepitja les competències autonòmiques.
"És un decret de mesures excepcionals per a una situació excepcional", ha asseverat Wert. Unes "mesures excepcionals" que poden servir d'excusa per tenir més poder sobre les autonomies. Segons el ministre espanyol, el decret es limita a establir unes normes d'horaris mínims cenyint-se a la potestat del govern espanyol de regular les normes bàsiques, inclosa a la Constitució. Les comunitats que ja han protestat han assegurat que portaran aquest decret, com també el de sanitat, al Tribunal Constitucional.En les seves declaracions, Wert també ha aprofitat per donar tota la culpa de la situació en educació al govern de Zapatero, que suposadament va desviar una part del dèficit de la qual no va informar.
Tardà acusa Wert de ser "un capsigrany", "cínic" i "un perill"
El diputat d'ERC Joan Tardà ha assegurat que el decret crearà "dues educacions: una per a rics i una altra per a pobres". "Pretenen que legitimem una educació legitimada a l'elitisme", ha dit Tardà que ha acusat el PP de treballar en temps de crisi per "garantir que el pastís serà per als de sempre".
En aquest marc, ha acusat Wert de comportar-se com un "capsigrany" "cínic" i de ser "un perill", i ha apuntat que "hauria de dimitir per vergonya torera" perquè les mesures faran més precària l'educació. "Vostè no diu la veritat i està enganyant la ciutadania", ha afirmat abans de criticar que el govern espanyol hagi optat per un decret-Llei i no permeti la tramitació de la reforma com a projecte de Llei per no haver-lo de discutir.