El sí a la independència torna a arrasar en les consultes del 28F
L'escrutini general situa el 'sí' en el 92,33% i el 'no' en el 4,88%, amb una participació del 21%
Els resultats definitius de l'escrutini de les consultes del 28F tornen a demostrar que el 'sí' a la independència arrasa. Fins a 56.855 catalans han demanat avui un estat propi per a Catalunya dipositant el seu vot en un dels 80 municipis que s'han mobilitzat aquest diumenge. Els vots pel 'no' han arribat fins al 4,88%, mentre que els blancs i els nuls han registrat un 2,78 i 0,30%, respectivament. Podeu consultar els resultats per comarques i poblacions al web de la Coordinadora. La portaveu de Cardona Decideix, Eulàlia Company, ha destacat la importància de mobilitzar també els partidaris del 'no' i s'ha felicitat d'haver-ho aconseguit a Cardona amb un 18% de vots en contra de la independència. El contrapunt ha vingut per part del portaveu d'El Vendrell Decideix, Joan Gibert, que ha lamentat que només s'hagi aconseguit un 10% de participació. Tot i això Gibert ha volgut situar la tasca d'aconseguir la independència com un treball en equip a tot el país on cada població hi aporta la seva part.
Rupit i Pruit (Osona) èxit de participacióEnmig del 21% de participació general a l’onada de consultes del 28F destaca la participació aconseguida a Rupit i Pruit (Osona) on s’ha assolit la xifra més alta amb un 68,35%. En aquest cas es torna a repetir el patró del 13D en què les poblacions de menys de 500 habitants aconsegueixen mobilitzar en un alt grau l’electorat per fer-lo anar a les urnes massivament. A Xerta (Baix Ebre) també s’ha aconseguit una molt alta participació que ha fregat el 45%.
El Baix Llobregat està a l’alçada
Una de les incògnites en aquesta onada era conèixer els resultats i la capacitat de mobilització de la consulta al Baix Llobregat. Molins de Rei, Begues i Torrelles de Llobregat han portat la consulta a la comarca que ha registrat una participació molt semblant a la mitjana del conjunt de poblacions. A Molins ha votat el 21,04% del cens, a Begues un 22,5% i a Torrelles de Llobregat un 20,42%.
Els joves d’entre 16 i 18 anys també voten
Una altra dada esperada aquest 28F era la participació dels joves d’entre 16 i 18 anys que tenen dret de vot en les consultes però no en les eleccions. En aquesta ocasió la Coordinadora dóna les dades de participació incloent aquest col·lectiu o bé aïllant-lo per tal de poder comparar els percentatges amb els comicis organitzats des de l’Administració. Es temia que el fet d’atorgar dret de vot als joves d’entre 16 i 18 anys hagués provocat que el percentatge total de participació en el 13D fos inferior, les dades de participació revelades avui demostren que a grans trets els resultats de participació són molt similars i que fins i tot, en alguns casos, ha estat aquesta franja d'edat qui ha fet créixer la participació.