directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Un jutge del Suprem alerta que la detenció d'Ariadna Jové forma part d'una ofensiva d'Israel per 'evitar testimonis molestos'

Barcelona acull el Tribunal Russell, impulsat per la societat civil per aclarir el paper de la UE al conflicte àrabo-israelià

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'exèrcit d'Israel va detenir l'activista Ariadna Jové a principis de febrer sota el pretext que la tarragonina, membre de l'ONG Moviment de Solidaritat Internacional, no tenia el visat en regla. Però pel jutge del Tribunal Suprem espanyol José Antonio Martín Pallín l'actuació israeliana podria formar part d'un pla per 'evitar testimonis molestos', a través de 'l'expulsió i la no renovació de visats' amb l'objectiu de dificultar la presència d'estrangers en les entitats que treballen a la zona. El jutge espanyol ha exposat la seva visió dels fets en l'inici del Tribunal Russell, el simulacre de judici que es celebra a Barcelona fins dimecres i que ha impulsat la societat civil per aclarir les responsabilitats de la UE en el conflicte de Palestina.

ariadna jové
Comparteix
   


Etiquetes
La progressiva desaparició de persones estrangeres que treballen en ONG als territoris palestins 'faria molt difícil el funcionament d'algunes entitats molt reconegudes, com per exemple la Creu Roja', ha explicat Martín Pallín en una entrevista a l'ACN. Martín deixa a l'aire la pregunta de si, després de la detenció d'Ariadna Jové, hi haurà una política premeditada per part d'Israel 'd'expulsar i no renovar visats' als activistes i cooperants estrangers.

L'activista Ariadna Jové va ser detinguda a Cisjordània per part de l'exèrcit israelià principis de febrer. El Tribunal Suprem d'Israel va ordenar el seu alliberament, a canvi d'una finança de 587 euros i amb la condició que no retornés als territoris ocupats, on la tarragonina treballava amb l'ONG pro palestina del Moviment de Solidaritat Internacional (ISM, en les seves sigles en anglès).

Per a Jové i els seus, el fet que els jutges no ordenessin la seva deportació i que el Suprem israelià reconegués inapropiada la detenció per haver-se produït en un territori administrat per l'Autoritat Nacional Palestina, suposaven una victòria per al moviment pro palestí. I és que, si bé Jové no pot retornar a Cisjordània, té dret d'estar-se al territori israelià mentre no hi hagi una sentència ferma sobre el seu cas, un procés que es podria allargar diverses setmanes. La nit de la detenció, l'exèrcit israelià va apuntar Ariadna Jové i l'altra detinguda, l'australiana Bridgette Chappell, amb fusells M-16 i va emmanillar-les de mans i peus.

Comença a Barcelona el Tribunal Russell sobre Palestina

Barcelona acull, des d'aquest dilluns i fins dimecres, el Tribunal Russell sobre Palestina, que té l'objectiu d'aclarir les responsabilitats de la Unió Europea sobre el conflicte àrabo-israelià. Es tracta d'un judici impulsat per la societat civil i que té el suport de destacades personalitats, com l'exsecretari de les Nacions Unides Boutros Boutros-Ghali, el director cinematogràfic Ken Loach, Noam Chomsky, Naomi Klein, José Saramago, Vandana Shiva i Eduardo Galeano, entre d'altres. El tribunal, que té lloc al Col·legi d'Advocats de Barcelona, simula un judici i la 'sentència' es farà pública aquest dimecres.

Tot i que les seves resolucions no són vinculats, el tribunal està basat en la legislació internacional i la seva resolució tindrà un pes similar a una opinió consultiva del tribunal de la Haia. Pretendre que la resolució final del Tribunal Russell faci canviar el rumb de l'actuació de la Unió Europea, 'seria una pretensió excessiva per la nostra part', ha admès el magistrat José Antonio Martín Pallín.

'Hi ha multitud de pronunciaments de l'assemblea general de les Nacions Unides que no han aconseguit res. Nosaltres l'únic que farem és mobilitzar la consciència de gran nombre de ciutadans i que aquests pressionin els governs', ha dit. El mateix dia en què Radovan Karadzic compareix al Tribunal de la Haia, el magistrat del Tribunal Suprem espanyol s'ha preguntat per què la Unió Europea no intervé en el conflicte de Palestina i en canvi sí que va tenir una actuació determinant als Balcans.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.