directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 08:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Confirmen la sanció imposada per l'Agència Catalana de consum a 'Finques Nevot' per no retolar en català

El jutjat desestima que la multa sigui inconstitucional

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El jutjat contenciós administratiu numero 9 de Barcelona ha desestimat el recurs interposat pel propietari de l'establiment 'Finques Nevot' de Vilanova i la Geltrú contra l'Agència Catalana del Consum que el març del 2007 va sancionar-lo a pagar una multa de 800 euros per no retolar en català i no tenir fulls de reclamació. El tribunal confirma que es tracta de dues infraccions lleus per incompliment de la llei de protecció al consumidor i desestima que la sanció sigui inconstitucional o vulneri el dret de llibertat d'expressió de l'empresari, tal com al·legava la part demandant. 
finques nevot manel
Comparteix
   


Etiquetes
La jutgessa recorda que la Generalitat de Catalunya 'té assumida la competència exclusiva en matèria de defensa de consumidors i usuaris', tal com s'establia a l'anterior Estatut d'Autonomia i afegeix que la Llei 1/1998 de Política Lingüística obliga a establir la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fixa dels establiments comercials 'almenys, en català' sense establir l'ús del català com a 'exclusiu o únic'.

Ni inconstitucional ni vulneració de la llibertat d'expressió
Pel que fa a l'article 3 de la Constitució que estableix el castellà com la llengua oficial de l'Estat i que el demandant considera, amb aquesta sanció, vulnerat, la sentència afegeix que el citat article estableix el deure de conèixer el castellà 'però en cap cas estableix un deure d'ús de la resta de llengües'. I afegeix que l'article 'no entranya (...) una marginació o exclusió' de la resta de llengües cooficials de l'estat.

Conclou així la sentència que, l'obligatorietat de retolar en català 'no es tracta d'una imposició d'un idioma amb exclusió de l'altre, sinó simplement d'una regulació de mínims'. Una protecció del català que és, a criteri de la jutgessa, 'perfectament compatible amb el castellà com a llengua oficial de l'Estat'.

Respecte l'argument del demandant sobre que la imposició del català suposa una vulneració de la llibertat d'expressió, la jutgessa reitera que la Llei de Política Lingüística 'no prohibeix en cap cas l'ús del castellà o de cap altre idioma que no sigui oficial' i que per tant, el comerciant pot fer ús, a més del català, de qualsevol altre llengua no afectant així la norma la seva llibertat d'expressió.

Finalment, la jutgessa desestima també que l'ús del català en rètols i informació general dels comerços vulneri el principi d'igualtat de tots els ciutadans, com argumenta també el demandant fent referència a aquells que no hagin nascut a Catalunya. La sentència recull precisament el contrari i diu que és amb l'ús 'almenys del català' que es busca 'promoure la igualtat dels dos idiomes i en conseqüència també, la igualtat de tots els consumidors'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Mengano fletxa Barcelona
3 de març de 2010, 09.54 h

Em sembla molt bé, al Pais Valencià, Les Balears i Catalunya, els rètols han de ser en CRISTIÀ, faltaria més.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
3 de març de 2010, 09.42 h

Mai no ho entendrán!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.