
Castells: 'Pensàvem que el proteccionisme econòmic espanyol ens convenia, però ens va bé l'obertura de fronteres'
El conseller d'Economia defensa que el país pot sortir tot sol de la crisi, però remarca que 'la nostra presència a Espanya és indispensable'
El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, està convençut que 'Catalunya seria el cinquè o sisè país de la Unió Europea' si fos independent. En el transcurs d'un esmorzar organitzat per Nueva Economía Forum, ha realitzat una encesa defensa de les possibilitats que té el país per sortir tot sol de la crisi, sense necessitat d'ajudes espanyoles: 'Fins ara ens pensàvem que ens anava bé el proteccionisme espanyol i resulta que no, que ens va bé l'obertura de fronteres'. Però després d'un seguit de proclames amb ressons sobiranistes, ha deixat clar que 'la nostra presència a Espanya és indispensable'.
'Val la pena i ens convé.' Així de contundent s'ha mostrat Castells respecte la continuïtat del mercat català dins de l'espanyol. L'únic aspecte que canviaria de l'encaix Catalunya-Espanya, referint-se tant al PSOE com al sector immobilista del PSC, és que 'els partits catalans han de tenir la seva veu a Espanya', tal com també va expressar en aquest mateix fòrum el conseller d'Educació, Ernest Maragall -també present avui a la dissertació de Castells.El conseller creu enèrgicament que 'Catalunya és un país competitiu' per si mateix -'tenim falta de confiança en nosaltres mateixos', ha apuntat-, però que ara li toca 'exercir un paper actiu de lideratge per resoldre els nostres problemes i els d'Espanya'.
Opina que 'no hi ha economia que vagi bé si la política no va bé', motiu pel qual creu que precisament és ara quan 'és l'hora de la política'. 'I si és l'hora de la política, és l'hora de Catalunya', ha reblat. Tres són les condicions perquè la política catalana rutlli, segons el seu punt de vista: que hi hagi un lideratge clar, que aquest lideratge assenyali un projecte de país i que tots els agents polítics, econòmics i socials sàpiguen arribar a pactes 'per articular una gran majoria'.
En aquesta línia, ha defensat que, tot i que a Catalunya el lideratge recau en el president de la Generalitat, cal construir també un model complementari de 'lideratge transversal' per trobar una sortida a la crisi que impliqui a més actors, tant polítics com econòmics i socials.
Sortida de la recessió
Castells també ha apuntat que, 'després d'una etapa econòmica molt dura, aquest trimestre molt probablement sortirem de la recessió'. Després de set trimestres en recessió, el conseller ha apuntat que la crisi ha tocat fons a Catalunya, segons que indiquen la majoria d'indicadors econòmics, i que el març es tancarà amb creixement positiu, ínfim però positiu. 'Evidentment que no ens trobarem als índexs de 2007, però la situació repunta', ha exposat.
També ha saludat positivament la decisió del govern espanyol d'obrir una via de pacte polític per sortir de la crisi, un model que Catalunya ja porta aplicant des de fa anys amb l'Acord Estratègic, que implica empresaris i sindicats.