Sancionar el #novullpagar i deixar impune qui no etiqueta en català
Plataforma per la llengua alerta que el principi de legalitat que aplica el Govern amb els peatges no l’aplica en cap cas amb la llengua
En una noticia al seu web, Plataforma per la Llengua critica la discrecionalitat del Govern en l’aplicació de la normativa. “El govern vol aplicar el principi de legalitat quan l’afectat és un ciutadà (com en els peatges) i quan la demanda és del tot justa. Tanmateix el mateix govern no aplica aquest principi per a les empreses que distribueixen els productes de manera il·legal en el mercat, és a dir, no etiquetats en català. A més, aquesta no és, com els peatges, una situació anòmala respecte a l’entorn immediat. El tracte discriminatori en els peatges és ben evident.”, explica l’article signat per Bernat Gasull.
Aplicar el principi d’il·legalitat en l’etiquetatgePlataforma per la Llengua assenyala que els Govern de la Generalitat – el d’ara i també en l’anterior- en matèria d’aplicació de les normatives que afecten a la llengua, molt sovint han aplicat el principi d’il·legalitat, i és especialment greu en l’etiquetatge. Dos anys després de las llei no hi ha hagut cap sanció pels infractors , malgrat els centenars de denúncies. “Hi ha denúncies interposades fa més d’un any sense resposta ni sanció. Mentrestant el mercat es va emplenant impunement de productes il·legals.” , asseguren en l’article.
També es demanen perquè, després de gairebé 2 anys, no s’ha fet aplicat la normativa a les empreses que es neguen a etiquetar en català, i es demanen, per què el Govern no ha escrit el text següent “Amb motiu de la negativa d’algunes empreses a no voler aplicar la normativa vigent pel que fa a les informacions de l’etiquetatge, el Govern informa que ha de garantir el compliment de la legalitat i informa que la negativa a no etiquetar en català és una infracció prevista en el Codi de Consum de Catalunya que té una sanció mínima de 10.000 euros.”
‘Al menos, en castellano’
En l'informe del 2011 sobre legislació i etiquetatge que elabora l'entitat periodicament, alerta que s'ha arribat a 199 disposicions vigents que obliguen a posar les dades bàsiques de l'embalatge, de l'etiquetatge, de les instruccions i dels manuals d'ús en castellà. La qual cosa suposa que per a cada llei d'etiquetatge per al català n'hi ha gairebé 100 per al castellà. Plataforma per la Llengua va denunciar que gairebé totes les empreses acompleixen totes les disposicions i que s'han imposat multes i retirada de productes del mercat en cas d’incompliment, mentre, per les dues úniques disposicions sobre la llengua catalana, malgrat l'incompliment és majoritari, mai cap govern no ha posat encara ni una sola multa, ni ha aplicat cap retirada de producte, tal i com preveu la normativa.