directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 12:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els conductors de la Catalunya del Nord ja poden tornar a lluir la senyera a les seves matrícules

Les plaques que es distribueixen per Internet estan homologades però no són legals

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els vehicles de la Catalunya del Nord ja poden lluir la senyera catalana a la matrícula. A partir d'aquest dijous, els catalans que ho desitgin poden encarregar per Internet que els enviïn dues plaques homologades, però no legals, on se substitueix el símbol de la regió del Llenguadoc-Rosselló per la senyera. El naixement d'aquestes matrícules és fruit d'una campanya, nascuda fa un any i batejada com a 'Simplement catalans', per lluitar contra la desaparició del símbol. Actualment, la iniciativa ja compta amb més de 15.000 adhesions. 'L'objectiu és que se'ns reconeguin els nostres orígens i se'ns identifiqui com a catalans', explica un dels impulsors i president de CDC a la Catalunya del Nord, Jordi Vera.
plaques, placa, matrícula, matrícules, senyera, cat, catalunya del nord
Les plaques de matrícula per als conductors de la Catalunya del Nord, que es poden comprar a partir d'avui per Internet, incorporen la senyera catalana.

Comparteix
   


Etiquetes
La campanya per lluir la senyera als vehicles va arrencar fa aproximadament un any, coincidint amb el canvi en el sistema de matrícules a França. A les noves plaques, desapareixia qualsevol referència als territoris o regions, i això va provocar protestes arreu de l'estat francès. Aleshores, es va decidir concedir una moratòria a les regions, i que les noves plaques de matrícula incorporessin (al costat de la 'F' de França) el número i el símbol amb què s'identifica els territoris.

A la Catalunya del Nord, inclosa dins el Llenguadoc-Rosselló, es va decidir que els nous vehicles lluirien el logotip figuratiu de la regió, adoptat l'any 2004. El logotip mostra set estrelles i elimina qualsevol referència a les banderes catalana i occitana.

Aquesta decisió va generar l'aparició d'una campanya per evitar que s'ometessin els orígens catalans de la regió a les matrícules. La iniciativa es va batejar com a 'Simplement catalans' –en francès, 'Jamais sans ma plaque'-, i es van començar a editar enganxines amb la senyera per tapar el nou símbol de les matrícules.

A partir d'aquest dijous, aquesta campanya ha fet un pas més i ara ja es poden comprar matrícules homologades per Internet. Les dues plaques tenen un cost d'aproximadament 30 euros, són reflectants i llueixen la senyera a sota del número '66', que identifica la regió del Llenguadoc-Rosselló respecte la resta de les de l'estat francès.

La campanya va néixer des de CDC de la Catalunya del Nord, i d'ençà que es va engegar ja compta amb més de 15.000 adhesions. 'Gairebé 8.000 persones ens han donat suport mitjançant la pàgina web, el nostre grup al Facebook compta amb 2.500 adhesions i també hem rebut nombroses signatures en paper', explica el president de CDC, Jordi Vera.

Entre els que han signat a favor de la senyera es troben els alcaldes de Portvendres i Cotlliure, Jean-Pierre Romero i Michel Moly, i el director de la Bressola, Joan Pere Le Bihan. 'Per comprar les noves matrícules, només cal anar a la pàgina web, fer la petició i aleshores el fabricant les envia a casa', indica Vera.

Homologades, però no legals
Tot i estar homologades, però, les noves plaques de matrícula no són legals, perquè ni l'estat francès ni la regió les reconeixen. 'Tot i que podríem ser multats, però, hi ha tolerància', ressalta el president de CDC a la Catalunya del Nord. I hi afegeix: 'El que reclamem amb les noves matrícules és, simplement, que es reconegui un sentiment majoritari entre la població perquè no s'oblidi la nostra catalanitat'.

La campanya que es porta a terme a la Catalunya del Nord també ha tingut la seva iniciativa homòloga a la resta del país. D'ençà de l'any 2000, a Catalunya hi ha entitats, ciutadans i partits polítics que han demanat que se substitueixi la 'E' d'Espanya a les matrícules pel distintiu 'CAT' de Catalunya. Actualment, encara hi ha en marxa una campanya per portar a terme la substitució, i es continuen editant enganxines que incoporen el 'CAT' per als conductors que desitgin portar-lo.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
5 de març de 2010, 14.35 h

Guaita!...i jo que creia que el PP va arribar al govern de l'estat espanyol perqué havia guanyat unes eleccions...ja es veu que estaba equivocat...fou gràcies a la totpoderosa CiU!!.

Quina barra nano!!....si tens més morro te'l trepitxas!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
5 de març de 2010, 11.59 h

Els conductors de la Catalunya Sud poden posar a la seva matricula el distintiu CAT en franja blava amb l´anagrama de la Unió Europea (fins i tot sense la E) a la matricula del seu vehicle sense haver de patir la repressió dels Mossos d´Esquadra. Cosa que no passava fa uns anys quan manava el PP i ciu a Madrid i CIU i PP a Barcelona. Per cert, el responsable de l´espanyolització de les matricules del Sud de Catalunya va ser l´Aznar, president espanyol amb els vots de CIU. I el PSOE no h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
5 de març de 2010, 11.21 h

Ni una cosa tant sencilla com aquesta ha sigut capaç d'aconseguir el nefast tripartit de ganduls, covards i saquejadors de presupostos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
5 de març de 2010, 08.27 h

Aixó em recorda la campanya GI, l'any 1.991. Finalment van haver de claudicar. Bravo per els de Catalunya Nord i, a veure quan ho fem aqui.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.