directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 16:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Joel Joan: 'Tard o d'hora el cinema s'haurà de veure íntegrament en versió original, subtitulat al 50% a les dues llengües cooficials'

Els advocats Franch i Triadú diuen que la Llei de Cinema és constitucional i no vulnera cap dret internacional

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, és totalment favorable a la nova Llei del Cinema que ja es troba en tràmit parlamentari. Així ho digué ahir en la compareixença que va fer a la comissió de Cultura del Parlament, on també va afirmar que 'tard o d'hora' el Parlament i els ciutadans hauran d'afrontar el fet que el cinema s'hauria de veure íntegrament en versió original, això sí subtitulat al 50% a les dues llengües cooficials al país.
Joel Joan, Parlament
Comparteix
   

Creu que és important que es comenci a adquirir la cultura de la diversitat lingüística i de la diversitat de l'obra'. Segons Joan, els cineastes intenten que a la pantalla hi hagi 'veritat i versemblança', i en el moment que es doblen els films 's'uniformen, s'alienen i es desnaturalitzen'. Assegura que els sembla una 'aberració' que només es practica aquí, a Alemanya i a Itàlia. Joan no entén com es respecten els drets de certs creadors de les obres, però no la feina dels professionals del so i dels intèrprets.

Va reconèixer que el doblatge és un hàbit de la societat 'difícil de superar', però creu que s'ha de posar fi a la contradicció de voler noves generacions educades en matèria de llengües, però a les que 'amaguem' aquesta realitat als cinemes.

No vulnera cap dret internacional
Els advocats Marta Franch i Joaquim Triadú també van comparèixer a la comissió per assegurar-hi que la llei és constitucional, responent així als dubtes plantejats pel catedràtic Ramon Torrent, que advertia que podia vulnerar el dret de no discriminació entre estrangers contemplat a l'acord amb l'Organització Mundial del Comerç, un acord que està per sota la Constitució i, per tant, no hi entra en contradicció.

A més, Franch i Triadú van assegurar que la Generalitat no vulneraria el dret de cooperació lleial amb la Unió Europea perquè només hauria d'informar de la tramitació d'aquesta llei en el moment de donar ajuts.

Triadú va assegurar que fer una llei que regula quotes de pantalla o quotes lingüístiques i que protegeix el cinema 'no és res nou', ja que les anteriors legislacions espanyoles sobre cinema ja ho ha fet.

En el dret intern espanyol, va defensar 'el dret dels ciutadans de Catalunya' de tenir una oferta equivalent en les dues llengües cooficials, sempre que es pugui demostrar una distorsió clara del mercat, que en aquest cas és del 97% en castellà i del 3% en català.

La discriminació positiva, necessària
Els representants de les associacions de productors Barcelona Audiovisual, Ramon Colom, l'Associació de Productors Independents de Catalunya, Jaume Ferrús, i Productors Audiovisuals de Catalunya, Javier Atance, van conicidir a dir que el projecte de Llei del Cinema se centra més en la política lingüística que en la problemàtica del sector cinematogràfic. Malgrat això, van reconèixer que volien una 'discriminació positiva' pel cinema català i en català, en paraules de Colom.

Ferrús també va suggerir un taxa sobre el preu de totes les entrades de cinema venudes per a pel·lícules doblades, 'tal i com es fa a França'. D'aquesta manera, la recaptació aniria a un fons de foment pel cinema.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
TAMARA fletxa TAMARA
14 d'octubre de 2011, 01.08 h

Notificació via adreça electrónica si hi ha comentaris nous


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Cinèfil fletxa Barcelona
7 de març de 2010, 00.32 h

Si s'hagués fet una llei com la que suggereix el Joel Joan, que dit digui de pas ja al 2006 va implorar que hi hagués un pacte CIU-ERC, el sector s'hi hauria avingut amb més facilitat i no hi hauria el sidral que hi ha ara. A més aquesta llei es queda curta, egons el propi sector productor del audiovisual en el recolçamemt a la indústria catalana. Peròqueda molt bé dir que ara veurem cinea en català quan cada dia hi ha menys gent al cinema.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
riki fletxa Vallès Occidental
6 de març de 2010, 17.23 h

julià: si tu t´ho creus tots feliços però d´on surten els cèntims (milions d´euros) per a les enquestes que fa CIU? D´on surten els diners de CIU per a fer tota aquesta campnyaavorrida pre-electoral? Jo t´ho diré: de donacions il.legals i per això CIu avui té que pagar una multa de 200 mil euros per incomplir les regles. D´altrabanda, Julià, el teu spam aquí no toca. Pobre Joel Joan, malaguanyat cinema en català si depengués de CIU...NO tindriem mai dels mais cinema en la nostra... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Julià fletxa Barcelona
6 de març de 2010, 15.12 h

CIU 60 PSC 33-34 PP 14 ERC12 ICV 11-12 C-PC 3 RCAT 0-2. PUBLICAT AVUI A LA VANGUARDIA DIGITAL. Supera d'una mica el sondeig del CEO, tot i que la mateixa empresa cuinant les dades del CEO ja s'aproximava a aquestes dades. Tal com avisàvem alguns dies enrere, les enquestes internes eren més dures encara amb ERC i PSC. No només les de CDC sinó les pròpies d'ERC i PSC. Si això es manté ja seria un pal fortíssim per a ERC, però encara pot ser pitjor si RCAT i Laporta cuallen una coalició o... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Quim fletxa PPCC.
6 de març de 2010, 12.25 h

Això serà si ciu NO guanya les eleccions perquè si ciu guanya i governa en solitari o pactant amb pp o psoe la llei no s´aplicarà.Recordeu que els regionalistes ja han deixat molt clara la seva postura i tornaran a apostar per el Ara no toca i de passada llepar el cul a l´amo i als seus amiguets del sector del cinema contraris al català.En aquest tema com tant d´altres ciu es torna a vendre com han fet sempre i a sobre els mol hipòcrites tenen la barra d´acusar els altres del que sempr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
6 de març de 2010, 12.14 h

Això fins que el català serà l'única llengua oficial.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
6 de març de 2010, 12.11 h

Més que 3% en castellà es un insult a intel·ligencià després tot merda que han fet espanols contra català ja fa segles! Que aniren a viure algun lloc al món on no necessiten saber res de català i problem solucionat, has de ser més ràdical a guanyar amb espanyols!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.