La directora de 'La teta asustada' aplaudeix que Catalunya aspiri a tenir candidat propi als Oscar
La coproducció catalana aspira al premi al millor film de parla no anglesa
Claudia Llosa, la directora de 'La teta asustada', la coproducció catalana nominada als Oscar, s'ha expressat amb contundència a favor de la nova Llei de Cinema des de Hollywood . La directora del film, guanyador de l'Ós d'Or a Berlín i nominat als Oscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa, ha expressat aquest divendres el seu suport a la iniciativa. 'La llengua és la veu de les cultures, sempre se l'ha de defensar. Per això la funció del quètxua a la pel·lícula. Aplaudeixo tota intenció de Catalunya de defensar la seva llengua', ha assegurat Llosa.
Fa unes mesos l'acadèmia del cinema català va fer públic des de Nova York la intenció de lluitar perquè Catalunya pugui presentar les seves pròpies pel·lícules als Oscar, al marge de l'acadèmia espanyola. Claudia Llosa, que viu des de fa temps a Barcelona, dóna suport a la campanya. 'La teta asustada', de fet, rodada en part en quètxua, és sensible a la diversitat lingüística.L'equip de la pel·lícula passa les hores prèvies a la cerimònia amb tranquil·litat i assaborint el moment. Diu Llosa: 'Rodar una pel·lícula com aquesta ja és un èxit. I quan a l'èxit s'hi sumen alegries com la de Berlín o estar nominats als Oscar, l'emoció de tot l'equip és senzillament inexplicable. Per nosaltres ser aquí és l'important.'
El film denuncia la violència que van patir les dones peruanes durant els anys del terrorisme de Sendero Luminoso al Perú entre el 1980 i el 2000. Fausta (Magaly Solier) té una malaltia coneguda com 'la mamella espantada', que es transmet per la llet materna de dones maltractades. Els infectats neixen sense ànima, perquè de l'ensurt es van amagar a la terra, i pateixen un terror atàvic que els aïlla per complet.
'La teta asustada' suposa un èxit pel Perú, que mai abans havia aspirat a un Oscar. El film està coproduït a Catalunya, a través de la productora Oberon. El seu responsable, Antonio Chavarrías, ha dit que és un 'somni' que 'una producció tant petita pugui arribar als Oscar'. La pel·lícula ha costat 1 milió i mig de dòlars. Un 80% dels fons han anat a càrrec de la catalana Oberon i de la madrilenya Wanda.
Tot i l'esperança, l'equip és conscient que les possibilitats són molt poques. Catalunya, Perú, Argentina, França i Israel lluiten contra l'aclamada 'La cinta blanca', d'Alemanya. Una història gairebé antropològica sobre la maldat en un poble alemany poc abans de la Primera Guerra Mundial. Ha rebut grans crítiques, inclosa la Palma d'Or a Cannes. Les altres aspirants són:
'Ajami' (Israel), 'El secreto de sus ojos' (Argentina) i 'Un profeta' (França).