Les llistes d'ERC s'escolliran facilitant la paritat i l'entrada d'independents
L'executiva nacional només podrà proposar el 10% de la llista
El Consell Nacional d'ERC ha aprovat aquest dissabte el reglament pel qual es regirà la confecció de les llistes electoral dels comicis al Parlament previstos per a la tardor. Un dels punts facilitarà l'entrada d'independents a les llistes, ja que s'evita 'l'encotillament' que provocava que qualsevol candidat hagués de passar per un òrgan territorial del partit. Tal com ja es va fer en les municipals del 2007, l'Executiva Nacional podrà proposar un 10% de la llista, en trams de deu, buscant així una major flexibilitat en el procés. El reglament també pretén fer un 'pas endavant' en la paritat, ja que s'estableix que en cada tram de tres persones n'hi ha d'haver dues d'un gènere i una de l'altre.
Segons ha explicat el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, el reglament ha estat aprovat per 129 vots a favor, 3 en contra i 7 vots en blanc. Llorente ha remarcat que aquest no és el tret de sortida d'ERC a la confecció de les llistes electorals, ja que l'aprovació del reglament és un pas previ. L'elaboració de llistes començarà quan la secretaria d'organització del partit enviï una circular als òrgans territorials del partit. La previsió, ha dit Llorente, és que aquest procés es concreti al mes de juny, 'no abans'.Un dels punts del reglament que és una novetat en unes eleccions al Parlament –tot i que ja es va aplicar en les últimes eleccions municipals- és que l'Executiva Nacional del partit pugui proposar un 10% de la llista, per trams de 10 candidats, de manera que en cap cas les propostes de la direcció es podrien acumular al principi de la llista. Llorente ha recordat que, fins ara, quan una persona es volia presentar com a candidat havia de ser aprovat per un òrgan territorial, un sistema que dificultava l'entrada de persones independents.
Amb el nou reglament, la direcció podrà proposar noms a la comissió de llistes, de manera que s'evitarà aquesta 'dificultat afegida' i s'acabarà amb l''encotillament' que hi havia. Aquest canvi facilitarà el procés d'entrada d'independents a les llistes, però podrà ser utilitzat també per a qualsevol militant. Per exemple, ha dit Llorente, pot donar solucions a dos candidats que es considerés que han d'anar a les llistes i que són d'un mateix territori. També podria servir perquè un militant que viu en un territori es pugui presentar per un altre. Aquest podria ser el cas d'Ernest Benach si acabés sent el número dos per Barcelona.
El portaveu d'ERC ha remarcat que en aquests moments desconeix si hi haurà independents a les llistes, tot i que ha recordat que, per exemple, en les eleccions al Parlament europeu el cap de llista, Oriol Junqueras, era independent.
El reglament també busca fer un 'pas endavant' en la paritat, anant 'una mica més enllà del que marca la llei' i del que el partit ha vingut fent, ha dit Llorente. Així, mentre que la llei reclama que, en cada tram de cinc candidats, tres han de ser d'un gènere i dos de l'altre, ERC estableix que, en cada tram de tres, dos siguin d'un gènere i un de l'altre. Llorente creu que amb aquesta fórmula s'evita que els d'un mateix gènere s'acumulin als primers llocs. A més, també s'estableix que hi hagi un mínim de dos candidats per comarca, de manera que també es pugui facilitar complir amb la paritat.
ERC també ha modificat el requisit per presentar-se com a primer candidat comarcal. Fins ara, havien de ser designats directament per l'executiva comarcal. Amb el nou reglament, qui vulgui ser cap de llista comarcal haurà de rebre el 5% d'avals.
Inici de la confecció del programa
A més de l'aprovació del reglament de les llistes, ERC ha iniciat aquest dissabte formalment el procés de confecció del programa electoral. Després del Consell Nacional, el president del partit, Joan Puigcercós, ha reunit les diferents sectorials del partit en una trobada que ha volgut ser el tret de sortida a aquest procés. La coordinadora de les sectorials serà Marina Llansana.