directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 10:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

Convivencia Cívica acusa la Generalitat de dissenyar les proves de castellà molt més senzilles que les de català

L'associació ha elaborat un informe on assenyala les diferències entre les proves de competències bàsiques i la selectivitat en les dues llengües

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Convivència Cívica segueix a la seva. L'entitat considera ara que les proves de competències bàsiques i de la selectivitat en castellà són molt més senzilles que les de català. Des de l'associació s'ha elaborat un estudi per demostrar que els darrers tres anys, els exàmens de castellà tenen un nivell molt més baix que els de català, ja que han detectat la presència de textos molt més curts, menys literaris i amb preguntes més concretes en llengua castellana que en llengua catalana. Convivència Cívica considera que aquesta diferència rau en l'interès de la Generalitat en demostrar que el nivell dels estudiants de castellà és tan o més alt que el de català, però l'associació també assenyala que els resultats demostren el contrari.

Comparteix
   

L'associació ha analitzat els exàmens els darrers 3 anys i assegura que ha detectat que per norma, els textos en les proves de castellà són molt més curts (un 30% més curts en castellà que en català), i que en general, no s'opta tan sovint per textos literaris sinó per textos no literaris molt més senzills de comprendre. 

Segons l'associació, a més a més, les preguntes que es formulen en català són molt més rebuscades, ja que assenyalen que en els exàmens de castellà, un 25% de les preguntes són de resolució immediata a partir de la lectura del text, mentre que aquest percentatge es redueix al 12% en les de català. Convivencia Cívica posa d'exemple les darreres proves de competències bàsiques de 6è de Primària, en què en castellà, els alumnes havien de respondre preguntes sobre un text de ''Manolito Gafotas'', mentre que en català era un fragment traduït de Charles Dickens. 

L'associació també denuncia aquesta diferència en els exàmens de selectivitat. Per Convivencia Cívica, les preguntes als exàmens de castellà són d'una tipologia genèrica i senzilla, com ara resums de textos llegits, i en canvi, asseguren que en català hi ha preguntes concretes i especialitzades molt més profundes sobre obres literàries. També critica per exemple, que en castellà no s'hi incloguin preguntes de fonètica, mentre que si que n'hi ha en el de català. 

Per això, Convivencia Civica considera que aquesta diferència de nivell respon a la necessitat del govern català, de demostrar que els estudiants a Catalunya tenen bon nivell en la llengua castellana malgrat la immersió lingüística. Destaquen també, que els resultats són també més baixos en castellà que en català, tot i que els resultats oficials fets públics pel departament no ho assenyalen així, sinó que demostren un nivell més alt de castellà que de català. L'associació reclama en un comunicat ''serietat, rigor i honestedat'' a l'hora de platenjar la confecció d'aquestes proves d'avaluació equilibrades en els idiomes oficials, perquè es reflecteixi ''amb fidelitat i objectivitat'', la realitat del coneixement dels alumnes catalans.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Jordi fletxa Bcn
25 de maig de 2012, 00.19 h

Jo no vaig poder gaudir de la immersió lingüística i com a conseqüència escric molt millor en castellà que no pas en català. He hagut de fer esforços molt grans per resoldre aquesta mancança i, malgrat ser multilingüe en força llengües europees, encara em queda molt per fer. S'ha de reconéixer que el català costa molt més de parlar/escriure correctament que no pas el castellà. Més mitjans de comunicació en llengua forastera, normes ortogràfiques més senzilles (menys que l'an... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Emili fletxa TERRASSA
24 de maig de 2012, 19.50 h

Si els exàmens de castellà són més curtets, crec que ja és el nivell correcte pels castellans, no?
No entenc de què es queixen ! ! ! !


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Rauric fletxa La Guingueta
24 de maig de 2012, 19.20 h

És que en realitat el castellà ja es més fàcil que qualsevol altre llengua, és molt primari i és la llengua que tothom sap abans que qualsevol altre, no te la complicació que te saber català ben escrit, aquests arreplegats de Convivencia Incívica pixen fora de test com de costum, tenen el mateix discurs que Ciudadanos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
24 de maig de 2012, 15.59 h

#6 Llàstima que només pugui posar-te un vot positiu i no 10! És reconfortant recordar un escrit que arriba a l'ànima!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat (Catalunya)
24 de maig de 2012, 13.50 h

Una qüestió de dignitat
ANTONI BASSAS

La sentència del català a l'escola.
Per començar, mirem-nos-ho amb serenitat: Catalunya n'ha passat de molt pitjors i, a diferència del drama de la guerra, l'exili i la dictadura dels nostres pares, res del que passi ara no ens agafa ni captius ni desarmats.

Autoestima.
Som al cantó correcte de la història. Malgrat tots els intents d'aniquilació, Catalunya i la seva llengua encara existeixen, mil anys després. Aquells que abracin la causa de l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
24 de maig de 2012, 09.08 h

La desfeta i l'enfosament d'Espanya ha començat! CATALUNYA amb la raó i la veritat GUANYARÀ... !!*!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
jordi fletxa barcelona
24 de maig de 2012, 08.37 h

Sembla increible que aquest home i el seu partit siguin reals. Una cosa tant esperpentica com aquesta sembla l'invent d'un escriptor com Jardiel poncela. I que perdin el temps pentinant el gat?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
24 de maig de 2012, 08.31 h


A un Govern nacionalista, d'entrada, el que més li interessaria en aquest cas és que fos el català el que tingués les proves més senzilles no? aixi tots aquets killus, ninis, sudamericans que no s'enteren de res de català podrien aprovar tranquilament. De fet, crec que a la majoria d'instituts de segons quines barriades ja fan la vista grossa moltes vegades per aprovar-los el català perquè sinó, no hi hauria manera de passar de curs.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat (Catalunya)
23 de maig de 2012, 21.11 h

"Convivencia Cívica acusa la Generalitat de dissenyar les proves de castellà molt més senzilles que les de català".
Deu ser perquè el català és per a persones més intel·ligents.


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Benet fletxa Barcelona
23 de maig de 2012, 18.43 h

No és que al Caja les proves en castellà li semblin més fàcils, sinó que com que no en té ni puta idea de català, les de la nostra llengua li semblen molt díficils, per no dir —en el seu cas— segurament impossibles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.