Els empresaris europeus fan costat als exhibidors catalans i també s'oposen a la Llei de cinema
Titllen la norma de proteccionista i alerten que podria crear un precedent al mercat europeu
La Union Internationale des Cinémas (UNIC) i la Fédération Internationale des Associations de Distributeurs de films (FIAD) han donat suport als exhibidors cinematogràfics catalans en la seva croada particular contra la Llei del cinema que tramita el Parlament i que ha de garantir un mínim del 50% de còpies en català a les sales del país. Pels exhibidors europeus les quotes de doblatge són una 'opció proteccionista' que va 'en desacord amb la tendència europea', i aposten per la digitalització de les sales com a foment del bilingüisme, enlloc de les 'legislacions restrictives' com la que segons ells impulsa la Generalitat de Catalunya.
Des de les dues associacions consideren equivocada la decisió d'imposar quotes lingüístiques. Segons matisa el president de la UNIC, l'holandès Ad Weststrate, 'es tracta d'una opció proteccionista en desacord amb la tendència europea que, per potenciar la presència de diversitat lingüística de cada país, aposta per la gradual digitalització de les sales'. En aquest sentit, Wetstrate creu que 'el Govern català està deixant passar una oportunitat de futur ja que, amb aquesta nova tecnologia, són moltes les cultures bilingües que es potenciaran sense passar per cap legislació restrictiva'.A més, per a la UNIC i la FIEU, és 'molt delicat' imposar uns percentatges del 50%, sense tenir en compte les conseqüències que aquests puguin tenir tant des d'un punt de vista cultural, per als espectadors catalans, com a econòmiques per al sector de l'exhibició. Per aquest motiu, consideren un error donar llum verda a la nova normativa davant l'oposició del sector. 'L'experiència que tenim és que fins ara les polítiques lingüístiques en els diferents països han estat sempre consensuats entre els respectius governs i el sector”, ha manifestat Victor Hadida, president de la FIEU.
Consideren que amb l'aprovació de la Llei es crearia un precedent que trencaria la unitat del mercat europeu i permetria que cada territori restringís la lliure circulació de productes per criteris de diversitat cultural o lingüística. Un fet, que faria 'inassumible', apunten, el cost de la distribució de pel·lícules en aquests territoris, a més de perjudicar a les produccions europees.
Notícies relacionades
- La directora de 'La teta asustada' aplaudeix que Catalunya aspiri a tenir candidat propi als Oscar 06.03.2010.
- Joel Joan: 'Tard o d'hora el cinema s'haurà de veure íntegrament en versió original, subtitulat al 50% a les dues llengües cooficials' 06.03.2010.
- Els actors catalans defensen el redactat íntegre de la Llei del cinema 03.03.2010.
- Les 'majors' nord-americanes busquen el suport del govern espanyol i del PP per frenar la Llei del cinema 22.02.2010.
- El PSC també vol rebaixar la Llei de Cinema 15.02.2010.