directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Els webmàsters proposen que el Govern obligui les empreses a tenir la web en català

La llei de Política Lingüística no diu res d'Internet · Proposen que s'obligui a respectar la llengua a la xarxa, tal com es fa amb la retolació als carrers

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics (WICCAC) proposen que el Govern de la Generalitat obligui les empreses que operen a Catalunya a tenir almenys una versió en català de les seves webs, tal com es fa en la retolació en català dels establiments. 'Destaquem i denunciem que la Llei de política lingüística no diu absolutament res d'Internet', ha afirmat un dels coordinadors de WICCAC, Joan Soler, qui considera que si bé la situació de la llengua a Internet és 'bona', punxa en el sector empresarial.
webs català captures wiccac
Comparteix
   


Etiquetes
Aquest estiu farà vuit anys que WICCAC elabora un baròmetre de l'ús del català a Internet. L'última xifra d'aquest febrer situa l'ús de la llengua en un 59,04%, gairebé un 20% superior que la xifra inicial de l'agost del 2002. Aquest percentatge, que gairebé sempre ha anat in crescendo, està elaborat amb una mostra d'uns 3.000 webs separades en diverses categories centrades bàsicament en l'àmbit empresarial com són per exemple la de la indústria de l'automòbil o la de les telecomunicacions. Algunes també fan referència al sector públic, com la que segueix les institucions de l'Administració de l'Estat i de la UE.

Joan Soler, informàtic de professió, està al capdavant d'aquest baròmetre i considera que si bé la situació del català a Internet 'en general' és 'bona', no ho és tant 'a les webs de les empreses'. Considera que la situació de la llengua a la xarxa podria ser 'excel·lent' si les companyies apostessin més pel català. 'Anem augmentant el percentatge de webs en català però a un ritme molt lent perquè no hi ha cap acció important que faci que s'augmenti a una velocitat superior', reflexiona Soler.

Soler entén que la Llei de política lingüística, elaborada l'any 1998, no digui 'absolutament res d'Internet' perquè llavors la gran xarxa no tenia la incidència social que té actualment. No obstant això, considera que ara -dotze anys més tard- hauria de recollir aquesta realitat i que, malgrat la predisposició del Govern sembla 'bona', actualment està fent 'molt poc'. Segons ell, 'normalment ja es diu que la legislació va per darrere de la societat però en aquest cas és a anys llum'.

WICCAC vol la 'obligatorietat de la presència del català a les webs de les empreses'. Segons la proposta que ha detallat Soler, les de més de 50 treballadors haurien d'oferir obligatòriament una versió en català de la totalitat de la seva web. Pel que fa a les més petites, els administradors de webs reclamen que almenys haurien de tenir una 'versió mínima' en català. WICCAC també considera que les companyies que es dediquen al comerç electrònic haurien d'estar obligades a parlar en català perquè 'l'usuari té dret a comprar amb la seva pròpia llengua'.

Converses amb el Parlament

De moment, segons Soler, els webmàsters han exposat la seva proposta en entrevistes privades amb alguns membres del Parlament. 'De moment la cosa no ha anat a més', ha explicat, si bé creu que 'si no se soluciona s'haurà de veure si es fa alguna acció perquè no pot ser que la cosa segueixi així'. El coordinador del baròmetre de l'ús del català a Internet diu que fins ara 'la situació va millorant molt a poc a poc una mica per inèrcia' perquè 'el propi mercat va fent que les empreses incorporin el català perquè ho fa la competència, per no ser menys o perquè hi ha alguna persona de l'empresa sensibilitzada'.

Per materialitzar la seva demanda, WICCAC proposa que es modifiqui la Llei de política lingüística, que es faci un reglament específic o que se solucioni via subvencions. Per aconseguir-ho i reclamar-ho al Parlament de manera formal, no descarta aliar-se amb la Plataforma per la Llengua, amb qui l'associació de webmàsters ol·labora regularment des del 2007.

Queixes dels usuaris com a mesura de pressió

A banda de responsabilitzar l'Administració, Soler ha explicat que un altre aspecte que podria agilitzar el creixement del català a les webs de les empreses 'podria ser el de les queixes dels usuaris i consumidors a les empreses'.

Nou anys vetllant pel català a la xarxa


WICCAC es va fundar l'any 2001 i està formada per uns 200 webmàsters de territoris de parla catalana. L'objectiu de l'associació és promoure l'ús del català a la xarxa a través del baròmetre i compartir experiències entre companys de professió.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Jordi fletxa valls
9 de març de 2010, 00.15 h

Caram, API ja veus... tens seguidors que també volen escampar la teva merda... aixó d'embrutar es generalitza... la vostre muller no deu estar gaire contenta, segur que a casa també sou igual de porcs i embruteu sense parar


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
API fletxa MANSNETES
8 de març de 2010, 16.19 h

Una hipoteca de 640.000 euros a 30 anys dóna una quota mínima de 3000 euros al mes, gairebé el que li queda de sou després de pagar la quota al partit. Quins collons¡


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
8 de març de 2010, 16.04 h

Es verdad Carod se ha comprado dos pisos total solo 6.800.000 euros, que como buen catalán pagará de su sueldo fuera de la politica, ya que es consciente que no lo VOTARÄ ni su FAMILIA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
API fletxa ppcc
8 de març de 2010, 15.53 h

Sembla que en Carod s'ha comprat un àtic dúplex a la zona més rica de Tarragona de 800.000 euros, amb una hipotèca de 640.000 euros. I a Barcelona un pis de 6.000.000 d'euros a nom d'una empresa vinculada a la seva dona. I cap mitjà no diu res, vés per on. Tot legal, però fa un tuf que s'estén de Guardamar a Salses.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
8 de març de 2010, 15.19 h

mira que sou rucs i provincians sembleu al franco peró a l'inrevés, que cadascú rotuli o faci l'empresa en l'idioma que vulgui que per aixó són els seus diners i els riscos, sinó els problemes de ventes seran de la pròpia empresa. L'intervencionisme és la ruina d' una nació i sinó voleu comprar perqué rotulen en castellà no hi aneu i punt, es comença per la llengua i s'acaba amb cambres de gas...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
8 de març de 2010, 11.57 h

La natura de l'empresa privada ha de ser controlada en benefici de la societat, però no es pot arribar al nivell d'un Gran Germà, tant més quant per l'altre costat, el de la jungla burocràtica per poder sobreviure, permisos per tot arreu, no es dona cap facilitat, ans al contrari. Bastir una fàbrica avui en dia es una feina pràcticament impossible, i cal ser conscients d'aquest fet. Si apretem per un costat, cal afluixar per un altre. I no és una raó de benefici privat, sinó de benefici... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Tomppa fletxa Sabadell
8 de març de 2010, 11.20 h

Em fa fàstic que empreses catalans o empreses internacionals que no tenen cap problema a vendre als catalans no volen fer RES pel català i els catalans més que treure diners de catalans! Mireu per example www.privalia.com, es una empresa 'catalana' però no fan res en català ni importa. Però també es culpa de catalans, perquè compreu res en llengua d'en Franco ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Montilla fletxa España
8 de març de 2010, 11.12 h

El govern fara el que jo li mani, que per ajo soc el presiden (no us enfadeu amigs desquerra o us treure la cadira del poder eje ejejj)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.