Els webmàsters proposen que el Govern obligui les empreses a tenir la web en català
La llei de Política Lingüística no diu res d'Internet · Proposen que s'obligui a respectar la llengua a la xarxa, tal com es fa amb la retolació als carrers
Els Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics (WICCAC) proposen que el Govern de la Generalitat obligui les empreses que operen a Catalunya a tenir almenys una versió en català de les seves webs, tal com es fa en la retolació en català dels establiments. 'Destaquem i denunciem que la Llei de política lingüística no diu absolutament res d'Internet', ha afirmat un dels coordinadors de WICCAC, Joan Soler, qui considera que si bé la situació de la llengua a Internet és 'bona', punxa en el sector empresarial.
Aquest estiu farà vuit anys que WICCAC elabora un baròmetre de l'ús del català a Internet. L'última xifra d'aquest febrer situa l'ús de la llengua en un 59,04%, gairebé un 20% superior que la xifra inicial de l'agost del 2002. Aquest percentatge, que gairebé sempre ha anat in crescendo, està elaborat amb una mostra d'uns 3.000 webs separades en diverses categories centrades bàsicament en l'àmbit empresarial com són per exemple la de la indústria de l'automòbil o la de les telecomunicacions. Algunes també fan referència al sector públic, com la que segueix les institucions de l'Administració de l'Estat i de la UE.Joan Soler, informàtic de professió, està al capdavant d'aquest baròmetre i considera que si bé la situació del català a Internet 'en general' és 'bona', no ho és tant 'a les webs de les empreses'. Considera que la situació de la llengua a la xarxa podria ser 'excel·lent' si les companyies apostessin més pel català. 'Anem augmentant el percentatge de webs en català però a un ritme molt lent perquè no hi ha cap acció important que faci que s'augmenti a una velocitat superior', reflexiona Soler.
Soler entén que la Llei de política lingüística, elaborada l'any 1998, no digui 'absolutament res d'Internet' perquè llavors la gran xarxa no tenia la incidència social que té actualment. No obstant això, considera que ara -dotze anys més tard- hauria de recollir aquesta realitat i que, malgrat la predisposició del Govern sembla 'bona', actualment està fent 'molt poc'. Segons ell, 'normalment ja es diu que la legislació va per darrere de la societat però en aquest cas és a anys llum'.
WICCAC vol la 'obligatorietat de la presència del català a les webs de les empreses'. Segons la proposta que ha detallat Soler, les de més de 50 treballadors haurien d'oferir obligatòriament una versió en català de la totalitat de la seva web. Pel que fa a les més petites, els administradors de webs reclamen que almenys haurien de tenir una 'versió mínima' en català. WICCAC també considera que les companyies que es dediquen al comerç electrònic haurien d'estar obligades a parlar en català perquè 'l'usuari té dret a comprar amb la seva pròpia llengua'.
Converses amb el Parlament
De moment, segons Soler, els webmàsters han exposat la seva proposta en entrevistes privades amb alguns membres del Parlament. 'De moment la cosa no ha anat a més', ha explicat, si bé creu que 'si no se soluciona s'haurà de veure si es fa alguna acció perquè no pot ser que la cosa segueixi així'. El coordinador del baròmetre de l'ús del català a Internet diu que fins ara 'la situació va millorant molt a poc a poc una mica per inèrcia' perquè 'el propi mercat va fent que les empreses incorporin el català perquè ho fa la competència, per no ser menys o perquè hi ha alguna persona de l'empresa sensibilitzada'.
Per materialitzar la seva demanda, WICCAC proposa que es modifiqui la Llei de política lingüística, que es faci un reglament específic o que se solucioni via subvencions. Per aconseguir-ho i reclamar-ho al Parlament de manera formal, no descarta aliar-se amb la Plataforma per la Llengua, amb qui l'associació de webmàsters ol·labora regularment des del 2007.
Queixes dels usuaris com a mesura de pressió
A banda de responsabilitzar l'Administració, Soler ha explicat que un altre aspecte que podria agilitzar el creixement del català a les webs de les empreses 'podria ser el de les queixes dels usuaris i consumidors a les empreses'.
Nou anys vetllant pel català a la xarxa
WICCAC es va fundar l'any 2001 i està formada per uns 200 webmàsters de territoris de parla catalana. L'objectiu de l'associació és promoure l'ús del català a la xarxa a través del baròmetre i compartir experiències entre companys de professió.
Notícies relacionades
- Ikea recupera el català als webs de les botigues del Principat 02.11.2009.
- La FNAC suprimeix la versió catalana del seu web 28.09.2009.
- Ikea atribueix la desaparició del català del seu web a un problema tècnic 25.08.2009.
- El percentatge global d'ús del català a la xarxa creix fins al 57,58% aquest juliol 27.07.2009.