Neix el Consell de Política Industrial per modernitzar el sector secundari català
El formen el Govern, els sindicats i les patronals · Ha de promoure estratègies per transformar la política industrial
Les administracions públiques, les patronals i els sindicats compten a partir d'avui amb un nou òrgan de diàleg social que ha de contribuir a accelerar el procés de transformació del model industrial de Catalunya. El Consell de Política Industrial de Catalunya (CPIC) reunirà els principals agents socials del país per tal d'afavorir l’adaptació de les empreses del país als canvis estructurals. A més, es preveu que potenciï les polítiques en matèria d’indústria, recerca i innovació per tal de millorar la competitivitat de les empreses industrials catalanes. Des de CCOO han celebrat la constitució del Consell, tot alertant que aquesta podria ser la 'darrera oportunitat del Govern per impulsar una autèntica política industrial'.
El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha explicat que 'el CPIC forma part d'una estratègia industrial que emana de la Llei de Política Industrial, aprovada el juny de 2009. En aquest sentit, el Consell representa l'esfera de la participació dins d'una política industrial amb altres dos pilars: l'estratègia i l'execució'. Huguet ha afegit que el nou òrgan 'té per funció identificar aquells instruments de política industrial més adequats per a cada sector d'activitat i adaptar-los a les noves situacions i realitats'.El president del Parlament, Ernest Benach, ha presidit l’acte de presentació del CPIC juntament amb el conseller Huguet. També hi ha assistit el Secretari d’Indústria i Empresa, Antoni Soy, i representants de les patronals i els sindicats més representatius. Així mateix, més d’un centenar de representants de l'Administració, del teixit industrial i empresarial català, dels agents econòmics i socials i dels diputats del Parlament han acompanyat els membres del Consell.
La constitució del CPIC en el primer trimestre de 2010 és un dels 30 compromisos per a l'ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament social de Catalunya signat pel Govern, Comissions Obreres (CCOO), Unió General de Treballadors (UGT), Foment del Treball i Pimec. Més enllà de la creació del Consell, el nou òrgan ha començat a treballar en programes específics de transformació de sectors com l'automoció, la construcció o la indústria de béns de consum durable (moble i equipament de la llar), entre d'altres.
Des de CCOO esperen que no sigui una 'acció propagandística'
Precisament des de CCOO han celebrat la constitució del CPIC, però pel sindicat el Consell 'no pot quedar en una mera acció propagandística', al contrari, 'ha de significar un compromís ferm del Govern de la Generalitat en una aposta decidida per l'economia productiva'. Pel sindicat el CPIC és la darrera oportunitat del Govern 'per posar en pràctica una autèntica política industrial'.