directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 02:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'augment de l'oferta de cinema en català farà guanyar espectadors a les sales

Segons els experts de la Plataforma per Llengua · Contradiuen les prediccions pessimistes dels empresaris exhibidors

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Tot i el 'descens continu' d'espectadors a l'Estat, l'índex d'espectadors de cinema en català 'no segueix aquesta tendència', sinó que està 'clarament' marcat per l'oferta i 'està lluny d'arribar al seu sostre'. Aquesta és una de les principals conclusions que els representants de la Plataforma per la Llengua Gemma Ponsa i Martí Gasull van presentar ahir durant la seva compareixença al Parlament per presentar-hi l'Estudi sobre les pràctiques i legislacions entorn de la llengua al cinema en diversos països europeus (pdf). Així des de la Plataforma asseguren que, al contrari del que diuen altres prediccions, amb més oferta de cinema català es guanyarien espectadors a les sales.
multicinemes cinema llei
Comparteix
   


Etiquetes
Els representants de la Plataforma per la Llengua han explicat al Parlament que en el cas de la llei de cinema del Quebec, es van rebre les mateixes crítiques que a Catalunya i finalment es va potenciar la indústria cinematogràfica.

Segons la coordinadora de l'estudi, Gemma Ponsa, la majoritària presència del castellà al cinema és una 'herència del franquisme', que amb el temps s'han reproduït les 'mateixes inèrcies' i que han fet que en tot aquest temps de democràcia 'no hi ha hagut cap llei que hagi corregit aquesta anomalia'.

Martí Gasull, coordinador de la Plataforma per la Llengua, ha dit que la Plataforma parla de multilingüisme per 'assegurar la inclusió social i el benestar de la societat'. Gasull ha dit que es tracta d'una llei 'a favor dels espectadors que volen català', però 'no en detriment dels que el volen veure en castellà o en VOS'.

Gasull ha afegit que 'és una llei que 'construeix, i que 'no imposa, sinó que despenalitza la llengua catalana'. En resposta a alguna de les aportacions del president del Gremi d'Empresaris de Catalunya, Gasull ha assegurat que aquesta 'és una llei moderna i vàlida per tots els formats'. El coordinador ha afegit que 'el català en situacions de normalitat funciona'.

L'exdirector de Política Lingüística demana garantir quotes d'exhibició

Per la seva banda, l'exdirector general de Política Lingüística Lluís Jou i Mirabent, ha afirmat la necessitat de prioritzar el català en el doblatge, i no tant en la producció, que és 'molt més complicat'. Durant el seu temps en política entre el 1996 i el 2003, Jou i Mirabent va tirar endavant un decret que ja tenia en compte el doblatge al català i ha donat les dades de l'època: es van passar de 350.000 entrades de cinema en català al 1998 a 925.000 del 2003.

Jou i Mirabent també ha fet algunes puntualitzacions al redactat del projecte de llei i ha suggerit canviar els terme 'cooficial' de la llengua catalana per 'oficial', ja que l'Estatut així ho contempla. A més, Jou i Mirabent ha recomanat que, a més de les quotes de doblatge, s'incloguin quotes d'exhibició de les dues versions per assegurar que les còpies catalanes s'acabaran passant a les sales.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Salva fletxa PPCC
9 de març de 2010, 18.32 h

Arnau no t'esveris que només tens raó en part... al igual que en Quim amb la seva sentència final... Aquesta llei del cinema (ja no recordo la de CiU, perquè serà...?) és de les millors coses que s'han pogut fer des d'aquest tripartit dels collons... pel·licules en vo i subtitulades al català si però més endavant, quan la llengua estigui totalment normalitzada. Els de CiU us haurieu d'acostumar a fer anar més el cap i no pas pensar tant en les enquestes... " els bons polítics son els... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Arnau fletxa PPCC
9 de març de 2010, 14.35 h

Perdona? CiU va fer una millor llei pel cinema que consistia en posar les pelis en versió original subtitulades al català i els botiflers d'ERC la van rebutjar amb l'ajuda dels seus socis espanyolistes sociatas Montilla, Chacon, Corbacho, i Hereu! SI ERC NO EXISTÍS CATALUNYA TINDRIA UN GOVERN NACIONALISTA I CATALÀ (I això si que és veritat Quim! No els teus insults d'odi rabiós cap a CiU perquè veus que les enquestes li donen 60 diputats i a ERC només 12) El cinema en versió original s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
9 de març de 2010, 09.35 h

Si ciu guanya les eleccions ja podem dir adéu a cinema en català.Els regionalistes ja han deixat molt clara la seva posició al costat dels "empresaris" del sector contraris al català .SI CIU NO EXISTÍS EL FEIXISME ESPANYOL SE L´HAURIA D´INVENTAR!!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.