directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El tripartit es queda sol en la defensa de la llei de vegueries

Avui entra a tràmit al Parlament amb tres esmenes a la totalitat de CiU, PPC i grup mixt

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Ple del Parlament d'aquest dimecres té previst fer el debat a la totalitat del projecte de la llei de vegueries que iniciarà els tràmits parlamentaris amb tres esmenes a la totalitat presentades per CiU, PPC i grup mixt. L'objectiu de la llei, que proposa dividir Catalunya en set vegueries i que ha ha provocat un fort conflicte en determinats territoris, és recuperar la figura històrica de les vegueries, suprimir la divisió provincial i substituir les diputacions pels consells de vegueria. Tot i això, el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Josep Maria Pelegrí, ha reiterat que la federació nacionalista la veu com una llei 'irreal i inútil', i que ha creat una 'falsa expectativa' al territori que encara s'ha de veure si es materialitza o no.
antoni castells, economia, successions, joan saura, josep-lluis carod-rovira
Comparteix
   


Etiquetes
CiU ha presentat aquest dilluns una esmena a la totalitat a la Llei de vegueries. Ho ha confirmat en roda de premsa el secretari general d'UDC i portaveu adjunt al Parlament, Josep Maria Pelegrí, que ha remarcat que el final d'una legislatura no és el moment de fer una tramitació d'aquest tipus, 'ja que ara els esforços s'han de centrar en la crisi' i en les propostes per sortir-ne. Pelegrí s'ha queixat que CiU 'no ha estat consultada' en el tràmit previ de la norma i tampoc hi ha hagut debat territorial. 'No hi ha hagut ni consens polític, ni consens territorial ni concertació amb el govern de l'estat', ha afegit el dirigent d'UDC.

Aquesta falta de consens i concertació és el motiu que ha portat CiU a presentar aquesta esmena a la totalitat, i més quan queda tan poc per acabar la legislatura. A més, Pelegrí ha subratllat que la llei no preveu la supressió de cap organisme ni institució, al contrari del que diu el Govern, que vol crear més burocràcia. En definitiva, segons Pelegrí, es tracta d'una llei 'irreal i inútil', i que ha creat una 'falsa expectativa' al territori que encara s'ha de veure si es materialitza o no.

La llei de consultes, també a debat
La sessió plenària d'aquesta setmana servirà per aprovar una de les lleis estrella d'ERC, la Llei de consultes populars per via de referèndum de Catalunya, impulsada pel Departament de Governació i Administracions Públiques. La llei regula aquest tipus de consultes sobre temes d'especial interès per al conjunt de Catalunya, però també les consultes d'àmbit municipal, totes amb l'autorització prèvia de l'Estat. El PPC va demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, que la setmana passada va avalar la constitucionalitat de la llei, a excepció de dues qüestions que afecten a cinc articles concrets. Aquest projecte de llei arriba al Ple amb 449 esmenes, 357 de les quals de CiU, 58 del PPC, 24 del grup mixt i 10 conjuntes dels grups que donen suport al Govern.

Els projectes de llei de l'àrea metropolitana de Catalunya i de regulació d'impost de successions, també esmenats per CiU i PPC

A més, també se sotmetrà al debat de totalitat el Projecte de llei de l'àrea metropolitana de Catalunya, que forma part del paquet legislatiu del Govern per una nova organització territorial i que no ha rebut cap esmena a la totalitat. Aquesta llei pretén recuperar un organisme suprimit l'any 1987. Es crea un ens local supramunicipal que integra 36 municipis de la conurbació de Barcelona.

Pel que fa al Projecte de llei de regulació de l'impost de successions i donacions, arriba al primer debat parlamentari amb esmenes a la totalitat presentades per CiU i PPC. El projecte augment el mínim exempt de tributació en les herències pel que fa al cònjuge, els fills i els altres descendents, a més de reduir per a tothom els tipus impositius, bonificacions i reduccions que s'aniran aplicant de manera progressiva fins el mes de juliol del 2011.

El projecte de llei de la Sindicatura de Comtes arriba sense esmenes
També es farà el debat a totalitat del Projecte de llei de la Sindicatura de Comptes, que arriba al primer debat sense cap esmena a la totalitat. El projecte modernitza aquest òrgan de fiscalització i de control financer de la Generalitat, dels ens locals i de la resta del sector públic de Catalunya, que fou creat per llei l'any 21984. S'amplia l'àmbit d'actuació de la Sindicatura a totes les entitats que gestionen o administren fons públics, les universitats públiques i també els partits polítics, les federacions i agrupacions d'electors, a més de continuar, com fins ara, fiscalitzant-ne les despeses electorals durant les campanyes. Pel que fa als comptes dels ajuntaments, s'obre la porta a suspendre les subvencions i transferències autonòmiques als municipis que no lliurin el compte anual de la Sindicatura.

D'altra banda, CiU ha presentat una proposició de llei que té com a finalitat assegurar que en tots els projectes de llei que presenti el Govern es garantirà la disminució de càrregues administratives per a la ciutadania i les empreses, en especial a les pimes. La proposta arriba al Ple amb una esmena a la totalitat dels grups que donen suport al Govern.

Resolució sobre Ascó

El Ple també debatrà i votarà una proposta de resolució de rebuig d'un magatzem temporal centralitzat de residus nuclears a Catalunya, que insta el govern espanyol a 'desestimar de forma definitiva' la ubicació d'una instal·lació com aquesta a Ascó, municipi que opta a acollir-lo, 'vista la manca de consens territorial i social'. La iniciativa també dóna suport al Govern 'per tal de desplegar totes les mesures polítiques, administratives i legals necessàries per fer prevaler la seva decisió'.

El Ple també farà la sessió de control al president de la Generalitat i al Govern, elegirà un membre del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts per substituir Xavier Bru de Sala, que l'octubre va renunciar al càrrec, un del Consell Assessor de RTVE a Catalunya, i un per cadascun dels consells socials de les universitats de Barcelona, Girona, Lleida, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra i Rovira i Virgili, que han acabat els mandats. També es debatran quatre interpel·lacions al Govern i quatre mocions.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
jordibcn fletxa barcelona
11 de març de 2010, 00.02 h

LAURA - GIRONA, em pensava que diuen NO a la LLei de Vegueries per que ara no és el moment per la crisis.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
10 de març de 2010, 18.23 h

CIU votant contra la Llei de Vegueries vota en contra de totes les vegueries inclosa la del Penedès, la de la Catalunya Central i la de l´àrea metropolitana de barcelona, entre d´altres. La llei és una llei de Transició que marca unes pautes que no són rígides, que han de ser dialogades entre tothom i sempre.. Peinafiel, neva, plou,al món hi han terratrèmols: la setmana passada van morir 40 francesos a la Zona de Burdeus per una pluja i una inundació. Aquí que ha passat?Una tarda div... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
10 de març de 2010, 17.44 h

En vez de perder el tiempo en tonterias el tripartito, deberia estar atento cuando se anuncian nevadas, fuegos, etc, los metereologos avisaron 72 horas antes, no sirvió de nada, miles de camioneros y particulares quedaron aislados sin ninguna ayuda ni instrucción, en el 2001 mandando CiU, igual o peor. ¿Se imaginan lo que pasaria con estos personajes en los gobiernos en Cataluña, si tuvieramos plena autonomia?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Laura fletxa Girona
10 de març de 2010, 16.49 h

CIU vol la llei de vegueries incloent-hi el penedès, d'acord botiflers montillistes d'E? deixeu d'enganyar que les enquestes diuen que E perd 10 diputats


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
jordibcn fletxa barcelona
10 de març de 2010, 16.03 h

L´altre TRIPARTIT CiU - PP - CIUDADANOS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Pepo fletxa VdG
10 de març de 2010, 14.15 h

CIU provincialista, no us queixeu del que no vau fer en 25 anys


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Duran de Lleida fletxa La Bonanova
10 de març de 2010, 14.02 h

ADOLFO HITLER com a votant de CIU i en contra de les vegueries estic d´acord amb tu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Adolfo fletxa San Baudilio de Llobregat (España)
10 de març de 2010, 13.52 h

Con esto de las "bugaderías" no se desprovincializa la región, porque el gobierno de la Generalidad no tiene competencias para eliminar la división provincial: eso sólo puede hacer lo el parlamento de la nación, el Congreso de los Diputados. De manera que esta nueva división territorial, absolutamente innecesaria, sólo va a suponer más administración, más funcionarios, más burocracia y más gastos. Eso sí, el dinero nos lo roba Madrid, claro claro...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Pre-pirinenc fletxa Baix Pirineu
10 de març de 2010, 13.01 h

Ernest, Qui no té tall rosega els ossos. Rossega, rossega que quan sortim de la crisi farem farem blablabla Ara és quan hem de fer i no rossegar óssos. ERC apropa l´administració al ciutadà i al territori català, aplica l´Estatut d´Autonomia i desprovincialitza el país. Altres rosseguen óssos. Endavant amb la Vegueria del Pirineu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ernest fletxa PPCC
10 de març de 2010, 10.56 h

CiU tirara endavant aquesta llei quan sortim de la crisi economica que ens ha deixat el tripartit. Primer recuperar les feines i despres les vegueries


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.