directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'oposició demana la compareixença de Saura i Boada al Parlament

Des de CiU no han demanat dimissions per la gestió de la nevada, tot i que l'actual tripartit va demanar-les pel temporal de 2001

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

'No contribuirem al caos, sí contribuirem a resoldre'l'. Amb aquestes paraules ha volgut justificar Oriol Pujol la petició de compareixença al Parlament del conseller d'Interior, Joan Saura, a la qual cal afegir-hi les demandes del PPC i el Grup Mixt perquè el secretari general d'Interior, Joan Boada, també doni explicacions sobre la gestió de la nevada. L'oposició ha criticat la gestió del temporal feta pel Govern tot i les previsions, i el PPC ha anat més enllà i ha tornat a demanar la dimissió de Saura. Des de CiU, el portaveu Oriol Pujol ha assegurat que no tindran la mateixa actitud que el tripartit en la nevada del 2001, quan governava la federació nacionalista, i on el mateix Saura va demanar dimissions. 'Aquesta actitud del tripartit l'any 2001 no serà l'estil de CiU'. Pujol ha lamentat que en l'època del tripartit sembla que 'tot és excepcional'. 'Són excepcionals les nevades, les ventades, les pluges, els incendis, les sequeres. N'estan segurs que tot és excepcional?', ha preguntat amb ironia.
joan saura joan boada
Comparteix
   


Etiquetes
Pujol ha indicat que ara no és el moment de buscar culpables, ni en Endesa, ni en Renfe, ni en els Ferrocarrils de la Generalitat, ni en les autopistes ni tampoc en el Govern. Per això no ha demanat cap dimissió, argumentant que no tindran la mateixa actitud que van demostrar PSC, ERC i ICV davant la nevada del 2001.  En aquest sentit, Pujol ha llegit algunes de les declaracions que van realitzar llavors membres de l'actual Govern, com el conseller Saura, Joan Boada o el conseller Nadal, reclamant dimissions a l'executiu de Jordi Pujol.

Per il·lustrar que CiU ja era conscient dels efectes de la nevada, ha apuntat que ja es van posar en contacte el mateix dilluns al matí amb el president de la comissió d'investigació d'Horta de Sant Joan, Higini Clotas, per dir que entendrien que la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau, no pogués comparèixer aquell dia. 'Ja havíem entès que aquesta gent tenia feina més urgent que estar presents en la comissió', ha apuntat.

Segons Pujol, 'va fallar la informació' però sobretot es van produir 'absències significatives', perquè el director del Pla Neucat, Joan Saura, no estava a Catalunya tot i que la tempesta estava 'anunciada'. I és veritat, ha continuat, que el director de Protecció Civil va demanar precaució al migdia, però si la gent no li va fer cas 'és conseqüència de tenir o no tenir credibilitat'. Ni tan sols el propi conseller 'es va acabar de creure' l'alerta, ha conclòs.

Dolors Montserrat: Interior és un 'daltabaix'


La portaveu del PPC al Parlament, Dolors Montserrat, ha començat la seva intervenció referint-se a Boada com 'l'ajudant de càmera' de Saura i constatant que la gestió de la Conselleria d'Interior és un 'daltabaix'. 'Impostos de primera però serveis de tercera', ha sentenciat després de la nevada que va patir Catalunya dilluns. Però Montserrat ha tirat d'hemeroteca per recordar declaracions de l'ara conseller quan es va produir un episodi similar l'any 2001, quan criticava el Govern de Jordi Pujol i considerava que el col·lapse que havia tingut lloc a Catalunya era 'absolutament incomprensible'. 'Senyor Saura, apliqui-s'ho. Del que vostè criticava l'any 2001 no ha après gens. Si arriba a nevar mig metro o setanta centímetres ens quedem tots colgats o tots morts', ha exclamat.

'Però que no som Europa?', ha continuat indignada Montserrat, que ha considerat que el Govern podia haver previst 72 hores abans que la situació seria complicada. Segons ella, és 'molt maco' que ara el president de la Generalitat, José Montilla, visiti la seu d'Endesa, però ha afegit que ja ho podia haver fet abans, en previsió del que podia passar. 'On és la sal i les màquines llevaneus?', s'ha preguntat. 'Sembla un país de la senyoreta Pepis', ha lamentat.

Un Govern 'ple d'incapacitats'


Montserrat ha constatat que aquest és un Govern que està 'ple d'incapacitats' i que sempre va al darrera dels esdeveniments i mai s'anticipa. En aquest sentit, Montserrat ha demanat la dimissió de Saura, però ha augurat que no la presentarà, perquè 'les paraules responsabilitat i dimitir no existeixen en el diccionari del tripartit'. Per això, ha reclamat al president Montilla que el cessi 'per respecte als milers de catalans que han patit i que pateixen les negligències en seguretat i protecció civil del senyor Saura'. És més, segons ella, en lloc de protecció civil, el que fa Saura és una 'protecció incivil'.

La portaveu popular s'ha referit també a les dues compareixences de responsables d'Interior de dilluns, i s'ha preguntat què hagués passat amb una nevada més forta. Ella mateixa s'ha resposta assegurant que els actuals governants catalans fan que el país sembli una 'república bananera'. 'Ens mereixem governants que sàpiguen actuar amb més previsió', ha conclòs.

Grup Mixt: Primer l'Estatut i després el temporal

En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu del Grup Mixt, Albert Rivera, que ha apuntat que no és 'ni correcte ni decent' que el conseller d'Interior viatgés dilluns a les Illes Balears per fer una conferència sobre l'Estatut mentre els catalans quedaven atrapats per la neu. Rivera ha admès que el fet que Saura fos a Catalunya no hauria arreglat els problemes, però la ciutadania hauria tingut una sensació de previsió per part del Govern.

'El problema no és que vostè estigui aquí aguantant el paraigua quan neva', li ha dit a Saura, sinó que calia que es dediqués el cap de setmana a posar els mitjans per evitar els efectes de la nevada, ha argumentat. 'No entenem com pot ser que una cosa prevista des de fa dies, el conseller Saura no hagi sabut, o no hagi volgut gestionar-ho, o ha tingut altres prioritats', ha apuntat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.