directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 10:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El Nord d'Irlanda recupera les competències en Justícia i Interior i tanca l'últim capítol del procés cap a l'autogovern

El Partit Unionista de l'Ulster (UUP), que va liderar el país durant els anys de violència, ha votat en contra de la mesura

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Jornada històrica aquest dimarts a l'Assemblea del Nord d'Irlanda del Nord. Els diputats han votat a favor del pacte entre el Sinn Féin i el Partit Unionista Demòcrata (DUP) per la transferència de les competències en Justícia i Interior de Londres cap a Belfast. Els poders se cediran oficialment el 12 d'abril, i signifiquen el pas final del procés de pau i del retorn de l'autogovern al Nord d'Irlanda. El Partit Unionista de l'Ulster (UUP), que va liderar el país durant els anys de violència, ha votat en contra de la mesura, en una decisió que situa per primera vegada als considerats unionistes moderats de l'UUP com els opositors de l'autogovern, un paper fins no fa massa atribuït al DUP.
El primer ministre britànic, Gordon Brown, i l'irlandès, Brian Cowen, a la taula de negociació al Hillsborough Castle, prop de Belfast. Al fons, el primer ministre nord-irlandès, Peter Robinson, i el vice-primer ministre, Martin McGuiness.
El primer ministre britànic, Gordon Brown, i l'irlandès, Brian Cowen, a la taula de negociació al Hillsborough Castle, prop de Belfast. Al fons, el primer ministre nord-irlandès, Peter Robinson, i el vice-primer ministre, Martin McGuiness.

Comparteix
   


Etiquetes
La votació d'aquest dimarts dota Belfast del control directe de la policia i de les institucions judicials. De fet, aviat es podria nomenar el nou ministre de Justícia. Tot i que encara hi ha diversos noms sobre la taula, els analistes apunten que el líder del Partit de l'Aliança, David Ford, és el més ben situat per ocupar el càrrec.

La transferència s'ha aprovat amb 88 vots a favors i 17 en contra. Tota la comunitat republicana ha acceptat el pacte, mentre que els unionistes s'han mostrat més dividits, una situació que ha impedit un vot unànime. Els diputats de l'UUP, tradicionalment considerats moderats i més disposats a negociar el procés d'autogovern, han votat aquest cop en contra de la transferència, en una situació que el vicepresident nord-irlandès Martin MacGuiness ha considerat motivada per raons de 'cinisme polític'.

L'UUP, però, defensa que ha votat en contra de la transferència perquè el govern de coalició entre el Sinn Féin i el DUP és 'disfuncional'. El partit considera que l'executiu ha estat incapaç de resoldre els problemes en educació o política social, i que per això no pot encara assumir nous poders.

MacGuiness ha admès que la votació era 'un repte' per tots els partits, però que tots l'havien d'assumir. 'Necessitem deixar de banda les posicions partidistes i començar una nova era de feina conjunta', ha dit.

El primer ministre nord-irlandès i líder del DUP, Peter Robinson, ha assegurat que la d'aquest dimarts era una oportunitat per tots els partits 'de tirar endavant' i evitar tornar 'al vell i dolent passat'. Amb tot, també hi ha hagut dos diputats del DUP, el partit en coalició al govern amb el Sinn Féin, que han votat en contra de la transferència, trencant així la línia majoritària de la formació.

Els primer ministre britànic, Gordon Brown, i l'irlandès, Brian Cowen, s'han mostrat satisfets de l'aprovació de la transferència. 'Aquest és un pas endavant per la gent d'Irlanda del Nord, amb un suport majoritari de totes les parts de la comunitat. És un missatge clar de confiança en el futur, de compromís de construir des de les bases del procés de pau que s'ha aconseguit en els darrers 12 anys', asseguren en un comunicat conjunt.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.