Al Qaeda allibera la cooperant Alícia Gámez, que ja abandona Mali en mans dels negociadors
Els altres dos cooperants catalans resten en mans d'e l'organització terrorista a l'espera que avancin les negociacions
Gairebé 100 dies desprès, un dels tres cooperants catalans segrestats per la branca magribina d'Al-Qaeda a Mauritània, Alícia Gámezk, ja està abandonant Mali en mans d'un negociador del govern de Burkina Faso. Gàmez ha estat traslladada en cotxe fins a l'aeroport de Gao, al nord de Mali, i ja està volant cap a Burkina Faso, juntament amb la també ostatge Philomene Kabourée. Els altres dos cooperants catalans segrestats el passat 29 de novembre a Mauritània, Roque Pascual i Albert Vilalta, i l'italià Sergio Cicala restaran en mans d'Al Qaeda a l'espera que avancin les negociacions. Gàmez aterrarà a l'aeroport d'Ouagadougou, la capital de Burkina Faso, en les properes hores.
Poques hores després de l'anunci de l'alliberament imminent d'Alícia Gámez, la funcionària de l'Administració de Justícia, de 35 anys, retinguda pels salafistes al nord de Mali junt amb Roque Pascual i Albert Vilalta. Gàmez, ja ha estat alliberada i es troba abandonant Mali en mans d'un negociador del govern de Burkina Faso junt amb Philomene Kabourée, esposa del ciutadà italià Sergio Cicala, també retingut, com els catalans, pels terroristes a la zona de Kidal, al nord del país.L'anunci de l'imminent alliberament d'Alícia Gámez ha obert la matinada d'aquest dimecres una porta a l'esperança per als membres de Barcelona Acció Solidària, després que el passat divendres els caigués com un gerro d'aigua freda la notícia que Al Qaeda podria exigir l'alliberament de presos islamistes a canvi dels tres ostatges catalans, cosa que enduriria les negociacions.
La resta d'ostatges, és a dir, els dos catalans, Albert Vilalta i Roque Pascual, i l'italià Sergio Cicala, restaran en mans dels terroristes a l'espera que les negociacions per al seu alliberament avancin. Unes negociacions, que en el cas dels catalans, en aquests moments estan en punt mort desprès que el passat dia 5 es coneguessin noves reivindicacions dels salafistes. Concretament, un dels negociadors enviats a la zona de Kidal, va afirmar que Al-Qaeda demana, a banda del pagament d'un rescat, l'excarceració d'un nombre indeterminat de presos salafistes retinguts a Nouakchott, la capital de Mauritània.
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha explicat aquest dimecres abans d'entrar al Congrés dels Diputats que 'les coses van en la bona direcció' i per això ha manifestat que en 'poc temps' el govern espanyol podrà donar 'bones notícies' dels cooperants catalans segrestats a Mauritània. Per la seva banda, la vicepresidenta de l'executiu Maria Teresa Fernández de la Vega, que va desplaçar-se aquest dimarts al vespre a Barcelona per trobar-se amb els familiars dels tres voluntaris de l'ONG Barcelona Acció Solidària i posar-los al corrent de les últimes novetats , 'davant l'expectativa que hi pugui haver una notícia', ha dit.
Notícies relacionades
- Segons el Govern de Mali l'alliberament dels ostatges catalans és imminent 01.03.2010.
- Els cooperants catalans segrestats seran alliberats diumenge, segons un conseller del ministeri de l'Interior malià 27.02.2010.
- Detenen un dels suposats autors del segrest dels tres cooperants catalans a Mauritània 22.02.2010.
- Detenen a Mauritània un home relacionat amb el segrest dels cooperants catalans 30.01.2010.
- El líder d'Al-Qaida a Mauritània diu que els cooperants catalans estan bé 25.01.2010.