directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 18:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

El Senat demana per unanimitat que la gestió d'El Prat compti amb la 'majoria determinat' de les institucions catalanes

El text transaccionat per totes les formacions també insta al govern espanyol a seguir impulsant una política 'liberalitzadora i d'obertura' dels aeroports

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Senat ha aprovat una moció de CiU que ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris per tal que dins el nou model del sistema aeroportuari, l'aeroport d'El Prat compti amb una gestió en què les institucions catalanes tinguin 'la majoria determinant' per adoptar 'acords estratègics, operatius i de gestió de l'aeroport'. Aquest text transaccionat per totes les formacions també insta al govern espanyol a seguir impulsant una política 'liberalitzadora i d'obertura' dels aeroports per tal que El Prat es converteixi en un hub internacional i que les companyies internacionals puguin 'escollir lliurement' el destí dels seus vols. El darrer 29 de gener el Parlament va aprovar una moció, amb els vots favorables de CiU i el tripartit i el rebuig del PP i el grup mixt,  que exigia que Catalunya tingui una majoria determinant al Prat.


Comparteix
   


Etiquetes
El text impulsat per CiU però consensuat amb tots els grups parlamentaris insta al govern espanyol a 'continuar impulsant una política liberalitzadora i d'obertura dels mercats aèries amb tercers països, amb l'objectiu de facilitar que les companyies aèries puguin desenvolupar nous fluxos de tràfic internacional, cap els aeroports espanyols'.

Es tracta què els convenis que signa l'Estat amb tercers països no marginin altres aeroports, com El Prat, fent que tots els vols arribin a Madrid i d'aquesta manera aconseguir que l'aeroport barceloní es converteixi en un 'hub' internacional. 'Garantir en tot cas que les companyies de vols estrangeres puguin triar lliurement l'aeroport espanyol de destinació, incloent també les instal·lacions aeroportuàries desvinculades del sistema d'AENA de les quals siguin titulars les comunitats autònomes', és a dir, aeroports com el de Lleida-Alguaire que té titularitat de la Generalitat.

El segon punt d'aquesta moció busca portar a terme en el més ràpidament possible la reforma del model do gestió del sistema aeroportuari. Aquest nou model ha de preveure, diu el text, per a l'Aeroport d'El Prat, la creació d'una figura jurídica de gestió en el qual 'les institucions catalanes tinguin una participació de la majoria determinant, per a l'adopció dels acords estratègics, operatius i de gestió de l'aeroport'.

La senadora de CiU, Montserrat Candini, ha agraït els grups el consens aconseguit en aquest tema assegurant que 'són grans infraestructures que ens posen en contacte amb l'economia global i és un factor determinant del seu grau de competitivitat'.

Candini ha recordat que en el cas concret de Barcelona quan es tracta de serveis aeris directes el sistema és 'molt insuficient' perquè hi ha poques connexions internacionals directes 'quan el volum de trànsit ho permetria'. La senadora ha explicat que El Prat ha estat molts anys com un dels primers aeroports europeus en creixement però en canvi té una oferta 'molt limitada' de vols directes de llarga distància, si es compara amb aeroports similars.

'Seria necessari per a Catalunya que l'aeroport de Barcelona adopti un rol de connectivitat internacional', per així assolir un 'paper actiu en el desenvolupament econòmic' del país i així 'enllaçar amb els països on es tingui un interès estratègic i empresarial', ha explicat Candini.

El senador de l'Entesa, Pere Muñoz, ha expressat la seva satisfacció perquè s'hagi aprovat el text, ja que el paper determinant de les institucions catalanes que inclou, respon a una resolució aprovada pel Parlament de Catalunya, que per l'Entesa Catalana de Progrés és 'la veu acreditada per a expressar el model aeroportuari que es demana des de Catalunya'.

L'Entesa també aposta perquè es prenguin les decisions estratègiques per convertir El Prat en un 'hub' internacional i per la potenciació dels vols internacionals. Muñoz ha dit en la seva intervenció que aquest debat no és nou en el Senat ja que en 2007 es va aprovar per unanimitat una moció de l'Entesa a la Comissió de Foment per a revisar els acords internacionals que limiten l'establiment de vols intercontinentals des de l'aeroport del Prat.

El senador Pere Muñoz ha tornat a lamentar que 'el model espanyol d'infraestructures segueixi pervivint en un model radial centralitzat per a articular les connexions amb el món a través de la capital d'Espanya'. Segons Muñoz, 'El Prat segueix sent un aeroport de segona, un gran alimentador del de Barajas'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
f fletxa g
10 de març de 2010, 15.33 h

Ja sabeu el cas que en farà aquest i propers governs d'aquesta resolució, no?. El mateix cas que s'ha fet de les resolucions que al llarg dels anys s'ha fet a les diferents resolucions demanant la publicació de les balances fiscals.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.