directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 08:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els independentistes escocesos i gal·lesos acusen la BBC d'excloure'ls del debat electoral

Pels líders del SNP i el Plaid Cymru l'emissora pública britànica no ha actuat amb imparcialitat

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

En una acció sense precedents, el primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, i el viceprimer ministre de Gal·les, Ieuan Wyn Jones, han enviat una queixa conjunta a la BBC per excloure els partits nacionalistes del debat electoral televisiu britànic. Salmond i Jones han advertit que la cadena estarà 'políticament compromesa' si descarta de la discussió el Partit Nacional Escocès (SNP)  i el Plaid Cymru. 'Pensem que la reputació d'imparcialitat de la BBC ha minvat i ha quedat perjudicada' per la decisió, ha assegurat Salmond, qui afirma que la televisió no pot esdevenir 'londocèntrica o anglocèntrica' perquè el país és multinacional.
alex salmond
Comparteix
   


Etiquetes
Jones ha advertit que 'la legitimitat de les eleccions podria posar-se en dubte' si la cobertura mediàtica no és 'justa i imparcial'. En aquest sentit, Salmond ha recordat el cas català, on Catalunya està en millor disposició que Escòcia en disposar d'una emissora pública pròpia. 'A Escòcia, desafortunadament, la televisió està controlada des de Londres, i per això és més important evitar que només estigui preocupada per Anglaterra'.

El Partit Nacional Escocès i el Plaid, tots dos al capdavant dels respectius executius, han enviat una carta conjunta als caps de la premsa internacional per, segons ells, demostrar 'com la imparcialitat de la BBC està compromesa per les propostes actuals pel debat de líders que exclouen tres de les quatre nacions que formen el Regne Unit i dos partits de govern'.

Salmond ha recordat que en els seus quasi 90 anys d'història, la BBC ha adquirit una reputació internacional perquè 'ha demostrat una posició de justícia i imparcialitat cap a la política partidista arreu d'aquestes illes'. Salmond ha afegit que la gent 'a nivell internacional quedarà sorpresa de que la BBC estigui en perill de ser injusta i d'excloure' els gal·lesos i els escocesos. Per Salmond, la BBC és la 'Corporació Britànica de Radio i Televisió, no la corporació anglesa, i no s'hauria de veure a sí mateixa com a tal'.

Catalunya, millor que Escòcia


En declaracions a l'ACN, el primer ministre Alex Salmond ha assegurat que tot i que a l'estat espanyol el gran debat electoral també el van liderar els dos líders dels partits majoritaris espanyols, Catalunya està en millor posició que Escòcia perquè disposa d'un canal de televisió propi. 'A Escòcia, desafortunadament, la televisió està controlada des de Londres, i per això és més important evitar que només estigui preocupada per Anglaterra'.

La cadena pública BBC, i les televisions ITV i Sky, retransmetran a tot el país debats electorals entre el primer ministre Gordon Brown, el líder conservador David Cameron i el liberal demòcrata Nick Clegg. El Partit Nacional Escocès i el Plaid han enviat una carta als director general de la BBC en la que expliquen que 'els espectadors de Gal·les i Escòcia tindran una impressió errònia dels temes que es debaten' si el format no els inclou també a ells.

Salmond i Jones han remarcat que el sistema d'autogovern en vigor al Regne Unit implica que molts dels temes que es debatran a la discussió televisada són en realitat competències de les nacions d'Escòcia i Gal·les. A la carta que han enviat a la premsa internacional, els líders nacionalistes consideren 'un pas retrògrad per part de la BBC' obviar que Escòcia, Gal·les –i també Irlanda del Nord- tenen competències i apliquen polítiques pròpies que poden diferir dels plans plantejats pels grans partits britànics. Per ells, l'actitud de la cadena pública és 'centralista, metropolitana i obsoleta i fracassa al cobrir les necessitats de tres de les nacions del Regne Unit'.

La BBC ha assegurat a través d'un portaveu que s'han marcat molt clarament les directrius per mantenir la imparcialitat durant el debat, però que continuarà negociant amb els partits. La cadena ha recordat que hi haurà debats especials per Escòcia i Gal·les on participaran tots els partits, però els líders nacionalistes consideren que han de tenir veu en el debat estatal, especialment tenint en compte les probabilitats que no hi hagi una majoria clara i que siguin precisament ells els qui tinguin la clau de la governabilitat a Londres.

Està previst que Salmond i Jones es reuneixin aquest divendres amb representants de la televisió pública britànica.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
10 de març de 2010, 19.58 h

Això és el que anomenen democràcia els imperis com l'anglès, espanyol, xinès, rus, iugoslau, etc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.