directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 10:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

València ja viu l'ambient faller

Els artistes ultimen els detalls de desenes de ninots · Els monuments més grossos poden arribar a costar 600.000 euros

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

A quatre dies del tret de sortida oficial a les festes de València, la ciutat ja respira ambient faller amb carrers tallats, grues amb ninots i artistes ultimant detalls de tota mena. Les mascletàs ja fa setmanes que cada dia a les dues del migdia aturen la jornada laboral valenciana en una pausa que té de tot menys silenciosa. A més els tallers dels artistes fallers treballen fins a última hora en el projecte de tot l'any, i a partir d'aquest dimecres les falles, la construcció de les quals pot enfilar-se fins els 600.000 euros, començaran a instal·lar-se als carrers. Es calcula que prop d'un milió de persones visitarà València durant les festes.
falles monuments
Comparteix
   


Etiquetes
Entre aquest dimecres i diumenge, les falles sortiran al carrer però no serà fins dilluns quan es doni el tret de sortida oficial amb la 'plantà'. Quan arribi aquell dia els vora 800 monuments fallers, entre falles grans i falles infantils, que es plantaran a València estaran en peu i preparats per rebre l'allau de turistes que visitaran la ciutat. Es calcula que al voltant d'un milió de persones visiten València durant la setmana de festes, xifra que suposa doblar amb escreix la quantitat d'habitants de la ciutat (815.000, segons dades de l'ajuntament).

Abans però els tallers han hagut de treballar tot l'any en un monument que crema en pocs minuts i costa molts diners. Les setmanes prèvies a la popular 'plantà' es viuen de manera intensa però no més intensa que la resta de l'any, segons apunta l'artista faller de secció especial Manolo Algarra (falla Almirant Cadarso-Comte Altea). Algarra explica que aquests dies els artistes viuen 'l'estrès lògic' de qui està acabant una feina però subratlla que només s'ultimen detalls perquè 'la feina important s'ha anat fent al llarg de l'any'.

Molts diners cremats en poc temps

Com a tots els sectors, enguany la crisi també ha arribat al món faller. Les comissions falleres de la ciutat s'han gastat enguany 1,2 milions d'euros menys en relació a l'any anterior. Tot i així, el pressupost total declarat per les 380 comissions falleres de la ciutat de València és de 9,4 milions d'euros, 7,4 pel que fa a les falles grans i 1,9 pel que fa a les infantils. Una falla de Secció Especial, les que competeixen pels premis principals, pot arribar a costar 600.000 euros. Enguany els tretze monuments que es planten en aquesta secció oscil·len entre aquesta xifra màxima (600.000 euros) i els 118.000 euros de la més barata.

Molts diners per ser cremats en molt poc temps. Hi ha qui, per això, no s'explica com es pot fer una muntanya de diners milionària i cremar-la. L'artista Ximo Esteve ho compara amb un muntatge teatral que dura hores i costa molts diners o amb el caràcter efímer d'una flor, que pot viure una setmana, el mateix temps que dura una falla plantada al carrer. 'Són coses que s'esvaeixen', observa. Esteve defensa la bellesa de l'efímer i assenyala que no li sap greu que la seva obra es cremi 'perquè està destinada per ser cremada' apunta.

Proposta per reduir les despeses

Des del consistori valencià es va insinuar regular en 100.000 euros com a màxim les despeses per falla, reglamentant també la quantitat de 'ninots' i alçada màxima dels monuments. El projecte va crear inquietud en el món faller i sembla que ha quedat aparcat fins que finalitzin aquestes festes, però l'ajuntament podria impulsar-lo de cara a l'any vinent.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jordi-80 fletxa València
11 de març de 2010, 07.04 h

A les falles existeix certa censura de facto que obliga als artistes fallers no tocar certs temes de certes persones, ja que això provocaria que no fóra contractat per a fer la seua feina. Tot i això, cada vegada hi ha més falles progressistes i valencianistes, fartes del mangoneo de la Junta Central. Les Falles, festa popular, són un eix central per al canvi polític i social al cap-i-casal i al país.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.