directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 16:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Després de les invasions competencials del FROB i la Llei de l'Audiovisual, ara LOAPA educativa

ERC, CiU i ICV alerten que el Pacte espanyol per l'Educació torna a envair competències de la Generalitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Malgrat el suposat clima de sintonia entre la Generalitat de José Montilla i l'executiu espanyol del PSOE, continuen les invasions competencials per part de l'Estat. Als conflictes de competències que suposen el Fons de Reestructuració Bancària (FROB), el Pla 'Zapatero' o la nova Llei de l'Audiovisual espanyol cal afegir-hi el Pacte espanyol per l'Educació, promogut per PSOE i PP, que a hores d'ara sembla que esdevindrà una LOAPA educativa. Representants d'ICV, ERC i CiU han denunciat durant la darrera reunió amb el ministre d'Educació espanyol que l'actual esborrany del Pacte envaeix competències exclusives de la Generalitat. Per ERC és 'insultant' que el pacte no inclogui el reconeixement plurilingüe de l'Estat, mentre ICV considera que s'hauria d'explicitar que el pacte respectarà les competències de les comunitats autònomes i CiU ha dit que hi ha unes 'línies vermelles' que són les competències dels territoris, que 'no es poden laminar'.
ministre educació Gabilondo
Comparteix
   


Etiquetes
El representant d'ERC, Joan Tardà, ha explicat durant la reunió ha qualificat d''insultant' que el pacte no reconegui 'de forma clara que l'Estat és plurilingüe' i no serveix per 'blindar' l'ensenyament de les llengües cooficials tant als territoris on són pròpies com en els que no ho són. També ha criticat que 'no hi pot haver pacte' si l'administració espanyola no compleix amb el que va fallar el Tribunal Constitucional pel que fa a les transferències de beques de l'Estat a Catalunya. Ha conclòs que 'si si no ho hi ha un pas endavant que no comptin amb els republicans'.

Mercè Pigem, de CiU, ha començat defensant la necessitat del pacte i dels objectius que pretén, però ha manifestat l'existència d'unes 'línies vermelles que no es poden traspassar'. En aquest sentit ha exigit que el pacte no sigui 'un pretext' per 'unificar' polítiques educatives ni 'laminar les competències' o 'anar en contra de les lleis educatives aprovades al Parlament de Catalunya'. També ha reclamat que s'avanci cap a una 'gratuïtat real' de l'escola concertada, i el traspàs de beques a Catalunya. Ha exposat que la reunió ha servit perquè cadascú sàpiga què pensen els altres.

Pel que fa al representant d'ICV a la reunió, Jordi Guillot, durant la seva intervenció als mitjans de comunicació ha dit que la seva prioritat és impulsar el pacte, perquè per 'realisme polític és millor fer el pacte avui amb aquest ministre cordial que en un futur on hi poden haver inestabilitats polítiques' si hi ha un canvi al govern espanyol. Per això ha defensat que 'com a força d'esquerres cal apuntalar el nostre sistema educatiu i avui cal blindar la millora d'un sistema'. En un document lliurat als periodistes, aquesta formació critica que el pacte no expliciti que serà respectuós amb les competències de les comunitats autònomes.

El ministre espanyol ha demanat el consens de les forces polítiques més enllà de les diferències existents perquè 'les diferències no només han de persistir, sinó que duraran eternament' perquè el que cal és 'pactar les diferències' per 'conviure amb la diferència'. Ha reconegut com a 'lògic' que a les rodes de premsa d'aquest dijous els partits s'hagin posicionat contraris a l'acord i hagin esmentat les diferències, però ha demanat 'que avantposem les prioritats que necessita el sistema educatiu' a les diferències. Per part del PP, Alfonso Alonso ha demanat que es revisi 'amb profunditat' el sistema educatiu.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.