directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 03:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern avisa que l'electricitat amb generadors es mantindrà durant setmanes

No hi ha garanties que els 30.000 abonats sense corrent recuperin el servei

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern ha admès que el restabliment del subministrament elèctric a les comarques gironines està sent 'molt més lent del que la gent que està sense llum desitja' i no ha garantit que aquest dijous els 30.000 abonats que encara no tenen llum puguin tenir electricitat a partir de generadors. El president José Montilla s'ha reunit al Parlament amb un gabinet de crisi format per quatre consellers per abordar la situació. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha admès que la 'plena recuperació' de la normalitat a la xarxa elèctrica trigarà i que els generadors hauran de funcionar durant 'unes quantes setmanes' a la zona afectada. El conseller ha volgut recordar que ja s'ha obert un expedient a les elèctriques, i que s'està recopilant informació per saber la causa del desastre, que 'podria ser un manteniment insuficient de la xarxa'.

Comparteix
   


Etiquetes
Montilla ha presidit al Parlament una reunió amb els consellers d'Economia i Finances, Antoni Castells, d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, i de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. Es tracta d'un gabinet de crisi pel temporal de neu i per les seves conseqüències que ja es va reunir dimarts just abans de la reunió del Consell de Govern.

Després de la reunió, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha admès que la 'plena reconstrucció amb normalitat' de la xarxa elèctrica a la zona afectada va per llarg, 'és qüestió d'algunes setmanes', i que durant aquest període de temps caldrà que es mantinguin en funcionament els generadors. En tot cas, Nadal espera que els 30.000 abonats que encara estan sense llum vegin restablert el subministrament elèctric a partir de generadors entre aquest dijous o divendres.

'El grau de perjudici en xarxa de baixa tensió i distribució és prou considerable com perquè quedi clar que durant unes quantes setmanes la normalització elèctrica a una part de les comarques gironines es farà amb generadors funcionant', ha dit Nadal, que ha remarcat que n'hi haurà més que durant l'apagada de Barcelona, donat que hi ha menys població afectada, però 'escampada' en un territori més gran. En aquests moments, ha explicat, hi ha uns 160 generadors instal·lats i s'espera que n'arribin més.

Nadal ha explicat que la prioritat del Govern és 'assegurar que amb la màxima celeritat possible no quedi pràcticament ningú sense subministrament elèctric', tot i que ha admès la dificultat que hi pot haver en arribar a masies i cases aïllades, ja que 'no pot haver-hi un generador per cada masia'. En tot cas, ha reconegut que hi està havent lentitud: 'el procés de recuperació de l'abastament elèctric és molt més lent del que la gent que està sense llum desitja i espera'. Nadal, però, ha recordat que en la nevada del 85 'algunes zones van trigar 48 dies a recuperar la normalitat' i en alguna zona de Girona 'van trigar set dies'. 'Esperem que a còpia de portar tots els generadors que calguin la plena normalitat elèctrica s'assumeixi aviat', ha reblat.

A més, una altra prioritat que s'ha marcat l'executiu català és atendre els municipis turístics de la Costa Brava que tenen hotels i establiments oberts, perquè els turistes que 'estan passant aquests dies a la costa del país se sentin el millor atesos possible i no es vegin perjudicats' per la situació actual. A més, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha assumit la interlocució amb tots els municipis afectats.

Sobre el paper de les elèctriques, Nadal ha insistit que ara el Govern 'no busca culpables, sinó solucions', i 'les solucions elèctriques les han d'aportar les empreses elèctriques'. En aquest sentit, ha explicat que, a mesura que es van instal·lant nous generadors, la companyia 'va descobrint noves fallades en la capil·laritat de la distribució' i que l'empresa elèctrica encara no pot tenir un inventari tancat. En tot cas, el conseller ha parlat d'un grau de destrosses d'una envergadura considerable.

Nadal ha recordat que el Govern ja va decidir dimarts obrir un expedient informatiu a les elèctriques, però que el procés per tancar-lo és llarg. De tota manera, ha explicat que ja s'ha transmès a les elèctriques que han de recopilar informació per 'saber què ha passat i esbrinar quina és la causa', si la quantitat de neu, o si també 'podria ser un manteniment insuficient de la xarxa'.

Prepara mesures

El conseller ha explicat que en la reunió amb el president s'ha fet un 'balanç de situació' perquè en la reunió del Govern de la setmana que ve es pugui 'acabar d'establir quines mesures prendre per a la reconstrucció de tot plegat'. De tota manera, Nadal ha explicat que de moment no s'han plantejat ajudes als afectats ni tampoc s'ha fet una avaluació global de danys.

Nadal ha constatat que, tot i la 'magnitud' de la nevada, es pot dir que 'en termes generals és una crisi que s'ha saldat pràcticament sense víctimes'. 'Les coses s'han saldat raonablement bé', ha dit, tot i afirmar que els ciutadans que han quedat atrapats en algun lloc 'tenen raó de no estar tranquils ni còmodes'.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
11 de març de 2010, 20.11 h

Espero que tot això faci veure als ajuntaments, de la necessitat de dotar les nostres poblacions amb infraestructures que ens facin menys dependents de les elèctriques.

Necessitem pobles energètica-ment autosuficients.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
11 de març de 2010, 18.56 h

Per resoldre els greus problemes elèctrics de Girona, cal fer fora el tripartit i que el nou govern de CiU autoritzi i promogui les instal.lacions necessaries i als que s'hi oposin, una bona repassada per part dels mossos.

Cal acabar amb tanta ximpleria i instulticia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.