directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 12:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

El model de les consultes independentistes s'exporta diumenge a Iparralde

Coincidint amb les eleccions regionals franceses, 130.000 ciutadans podran votar si volen una col·lectivitat territorial que els doni sentit institucional

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El model de consultes independentistes catalanes organitzades per la societat civil s'exportarà aquest diumenge a Iparralde, on coincidint amb les eleccions regionals franceses 130.000 ciutadans de 122 municipis podran votar simbòlicament sobre la necessitat de crear una col·lectivitat territorial que doni sentit institucional a aquest territori integrat a l'Aquitània. Seran consultes simbòliques organitzades a imatge de les catalanes. Ho ha explicat a l'ACN el dirigent de la coordinadora de les consultes i diputat d'ERC Uriel Bertran, que les considera un dels fruits de les reunions, el juny del 2009, amb dirigents de l'esquerra abertzale, entre ells Arnaldo Otegi.
Uriel Bertran, carpeta, Esquerra
Comparteix
   


Etiquetes
Uriel Bertran ha explicat que de la reunió mantinguda amb diferents dirigents d'organitzacions de l'esquerra independentista basca, un dels quals Otegi, en va sortir 'molt optimista', més encara després de constatar, vuit mesos després, que es 'consolida un procés democràtic' al país basc en absència 'total' de violència. Ja en la reunió amb Otegi van abordar la necessitat que el País Basc abordés un 'procés democràtic en absència total de violència', com són les consultes independentistes sobre la independència de Catalunya, que per Bertran són 'la via per poder plantejar un objectiu d'independència en aquests moments en el sí de la Unió Europea'.

De fet, fruit del debat intern que fa mesos que es produeix en el si de l'esquerra abertzale basca, destacats dirigents com Rufi Etxebarría ja han deixat clar que al País Basc li cal un 'procés democràtic en absència total de violència' cosa que, segons Bertran, 'també inclou ETA'.

Les consultes catalanes, un exemple per al País Basc
Segons Uriel Bertran, les consultes sobre la independència de Catalunya 'estan servint d'exemple i ajuda a què altres nacions sense estat puguin entreveure processos democràtics' similars. Ho demostra el fet que la desena d'alcaldes bascos que han estat a Catalunya com a observadors durant les consultes independentistes, n'han sortit 'meravellats', perquè s'ha demostrat que un procés aquestes característiques organitzat per la societat civil, malgrat que simbòlic i no oficial, 'té una capacitat mobilitzadora molt determinant' que evidencia que amb 'seducció i complicitat' i sense cap tipus de violència es pot 'aconseguir una gran mobilització ciutadana i empènyer el procés d'autodeterminació' de forma absolutament pacífica.

De fet, pel dirigent de la Coordinadora Nacional de les Consultes sobre la Independència, la prova d'això és que l'estratègia de les consultes catalanes s'exportarà aquest diumenge a Iparralde, part de la regió d'Aquitània. Aquest diumenge, coincidint amb les eleccions regionals franceses, la plataforma Batera mobilitzarà 1.000 voluntaris per fer possible una consulta simbòlica en 122 municipis.

Hi podran votar 130.000 persones, a qui es consultarà sobre la necessitat de crear una col·lectivitat territorial basca, per donar 'sentit institucional' a aquest territori a l'hora d'integrar-se en una eventual reunificació territorial d'Euskal Herria, dividida entre els estats espanyol i francès. Les urnes s'instal·laran fora dels col·legis electorals oficials.

La consulta l'organitza la plataforma 'Batera', integrada per entitats d ela societat civil, partits i personalitats significatives d'Iparralde. Es tracta d'una organització similar a les consultes independentistes catalanes. A la consulta hi donen suport diverses desenes d'alcaldes bascos.

Extensió a Euskadi
En funció de com funcioni l'experiència d'aquest diumenge, Bertran creu que les consultes s'estendran a la resta del País Basc. No té cap dubte que l'esquerra abertzale, en tota la seva dimensió, respectaria i participaria activament i pacífica en un procés simbòlic d'aquestes característiques.

Per Bertran, 'la potència que té un procés democràtic de les característiques que ja hem iniciat a Catalunya es visualitza' amb el fet que en aquests moments s'estigui plantejant al País Basc una unió de l'esquerra independentista per poder-se presentar en les eleccions en un 'escenari de no violència', amb gran potencial per sumar suports electorals a les eleccions municipals.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Enric Salvans fletxa Toulouse
13 de març de 2010, 23.00 h

Gràcies a Directe!Cat per donar-nos l'informacio', ja que la premsa francesa del tot no ens va parlar d'aquest assumpte !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
12 de març de 2010, 14.24 h

Kenneth Gibson, membre de l'Scottish National Party, que va ser a Barcelona per participar a l'acte d'aniversari de Sobirania i Progrès.

Quin paper creu que hi haurien de jugar els partits?
-Els partits haurien d'estar liderant el procés, haurien d'adonar-se d'aquest sentiment per donar-li més força i anar endavant. Si jo fos un polític nacionalista català estaria avergonyit de veure el que està fent la gent i no estar avançant.

El dia després quina creu que serà la reacció del gov... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.