directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC recomana canviar de companyia elèctrica als afectats per les apagades

Ridao acusa CiU de 'còmplice' d'Endesa per haver 'col·locat' membres de la federació en el consell d'administració de la companyia

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha fet una crida aquest dilluns perquè els usuaris afectats per les apagades elèctriques pel del temporal de fa una setmana canviïn de companyia en demostrar-se que Endesa 'no inverteix' en la millora de la xarxa els beneficis que obté a Catalunya, de 3.430 milions el 2009. En roda de premsa, ha anunciat la voluntat d'ERC de reclamar aquest dilluns la compareixença al Parlament de responsables d'Endesa. També ha carregat contra CiU, a qui ha acusat d'actuar amb 'complicitat' amb Endesa i d'haver preferit 'col·locar' a membres de la federació com Miquel Roca en el consell d'administració de la companyia abans que vetllar per la xarxa mentre governava.

Comparteix
   


Etiquetes
Ridao ha carregat amb duresa contra Endesa aquest dilluns després de la reunió de la permanent d'ERC, i ha considerat que el caos elèctric després del temporal de dilluns passat és 'un problema imputable únicament a un mal manteniment i una precarietat de la xarxa de distribució propietat d'Endesa'. Ha lamentat que Endesa hagi actuat de forma 'oportunista' erigint la MAT com a solució, quan l'apagada ha estat pels problemes de distribució i de la xarxa de la companyia, no de generació d'energia. Ha insistit en què és 'mentida' que amb la MAT les apagades d'aquesta setmana s'haguessin evitat. És més, creu que si enlloc de repartir beneficis, Endesa els reinvertís, es podria soterrar la controvertida línia.

'No és un col·lapse per una punta de demanda, sinó senzillament és un problema de precarietat o mal manteniment de la xarxa. Han caigut fins a 33 torres que s'han doblegat com autèntica mantega després de rebre un pam de neu, i això no és normal, i això és imputable a que la companyia no inverteix el que ha d'invertir', ha asseverat.

De fet, el secretari general d'ERC ha recriminat a Endesa que hagi preferit invertir fora de Catalunya els beneficis que obté al país, que, segons Ridao, el 2009 van ascendir a 3.430 milions d'euros. Per ERC, Endesa 'prefereix que els beneficis que obté serveixin per indemnitzar o pagar' als membres del seu consell d'administració, entre els que ha recordat que s'hi troba el convergent Miquel Roca, que el 2009 va repartir-se 39 milions quan el 2008 n'havia repartit 8,4.

La responsabilitat de CiU

'El poble de Catalunya ha de tenir molt clar que Endesa en lloc d'invertir a Catalunya el que li cal per a un bon manteniment de la xarxa, prefereix obtenir beneficis per redistribuir-los entre els accionistes', ha alertat Ridao, que, lluny de carregar cap responsabilitat al Govern tripartit, ha dirigit les seves crítiques a CiU perquè mentre governava, en lloc de 'vetllar pel manteniment de la xarxa' va 'preferir col·locar algun membre del partit a Fecsa Endesa', en referència a Miquel Roca. Per tant, per ERC el que ha passat aquests dies és conseqüència d'anys de desinversió.

De fet, ha considerat que el silenci d'aquests dies de CiU respecte a la responsabilitat d'Endesa en les apagades mostra que la federació actua amb 'complicitat i complaença' amb Endesa. Després de recordar el 'boicot' promogut pel PP a què Endesa quedés en mans catalanes –per allò del 'abans alemanya que catalana'- i la inhibició del PSOE i el govern de Zapatero, ha recomanat als afectats, concentrats a les comarques gironines, canviar de companyia.

'Volem companyies al servei del país', ha clamat, i ha considerat que si Endesa no inverteix suficientment en la xarxa catalana, 'l'usuari hauria de valorar i calcular si el preu que paga amb el seu rebut es correspon amb el servei que rep', de manera que 'és perfectament lògic que l'usuari perjudicat pensi que al costat d'Endesa hi ha cinc altres companyies comercials –a Girona- que operen i li fan competència que poden prestar un millor servei. Per això estem en un sector elèctric plenament liberalitzat'. I és que per ERC, 'Endesa ja ha donat prou notícies ingrates' i no mereix cap 'confiança'. Ha exigit a la companyia que indemnitzi els afectats, que aboni les sancions que es puguin derivar de l'apagada i que inverteixi en la xarxa.

A més, ha anunciat que ha demanat la compareixença de responsables de la companyia, com ja va passar el juliol del 2007 després de les apagades de Barcelona. Alhora, ha considerat que, si bé no és el moment de plantejar el debat, no s'ha de defugir la necessitat de nacionalitzar el servei. 'És un debat que no es pot deixar de banda', més encara davant la gestió 'egoista' de les elèctriques. Per ell, plantejar el debat de la nacionalització 'no és una deriva ni demagògica ni populista', sinó que cal 'reflexionar-hi' després de comprovar el 'desastre' de les liberalitzacions.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
16 de març de 2010, 18.36 h

www.ctescat.cat/doc/doc_44039323_1.pdf

Llei
de qualitat i garantia de subministrament elèctric, totalment vigent i que el tripartit no fa cumplir a les elèctriques.

Recordem que en Montilla fou ministre del ram. Li deu en Montilla i el P$OE favors a les electriques?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pepo fletxa VdG
15 de març de 2010, 22.58 h

CiU la mata callant...democràcia 0 - tràfic d'influències convergent 1


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
15 de març de 2010, 18.06 h

Lo mejor cambiar de compañia eléctrica y de pais.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
15 de març de 2010, 17.59 h

Ho veieu?...la culpa és de CiU!...si és que no falla!.

Vajam Ridao-Zaragoza...recordes que a consequencia de l'apagada de Barcelona al 2007 vareu fer una llei anomenada de qualitat del subministrament electric?...si!, ho recordes?...donç vajam Ridao-Zaragoza, em podries aclarir qui te la obligació de fer cumplir la llei?....el govern o la oposició?.

Crec que l'enquesta de la Vanguardia fou molt benèvola amb ERC. Dubto que arribeu a 9 escons, i més si es presenta en Jan Laporta.

Estem a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.