directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 19:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Les falles cremen la crisi econòmica i el cas Gürtel

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Rajoy i Zapatero enfrontats per la crisi, Ricardo Costa i Francisco Camps amb els seus vestits polèmics i d'altres protagonistes de l'any com Michael Jackson són alguns dels centres de les mirades d'aquestes Falles 2010. Amb els monuments als carrers, els visitants trobaran la sàtira pròpia de les festes, de la qual tampoc fugen polítics com Obama, Sarkozy o Berlusconi ni el mateix Rei Joan Carles I. Les al·lusions a la crisi també són constants, centrades sobretot en les capacitats del president espanyol per afrontar la situació. A Zapatero el podem veure com endevinador, obrer de la construcció, hipnotitzador... mentre que a Rajoy el veiem trepitjant un gros llibre que duu per títol 'Gürtel''.

falles, zapatero, rajoy
Comparteix
   

Com cada any, les Falles suposen un bon termòmetre del que preocupa als ciutadans. Gürtel i la crisi econòmica centren bona part de les mirades encuriosides dels visitants i tampoc han deixat d'estar presents entre les opcions dels artistes fallers. Si bé és cert, que les Falles de Secció Especial solen ser menys atrevides en aquests temes i opten per la vistositat i grandària, algunes comissions més petites han fet referència a temes que preocupen als ciutadans.

Pel que fa als polítics, Zapatero, Rajoy, Camps i Obama tenen molt protagonisme. Les al·lusions als vestits polèmics del 'cas Gürtel' són una constant, com també al popular sastre José Tomás. El president valencià surt representat amb agulles, vestits i fils. En una figura ensenya un vestit amb una etiqueta en la què es pot llegir 'per la cara'. Tampoc fuig de la mirada satírica l'ex secretari general del PP valencià, Ricardo Costa.

Les solucions a la crisi que aporta el president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero han estat objecte d'atenció dels fallers. A Zapatero el podem veure caracteritzat de moltes maneres, com hipnotitzador, com professor de finances, com endevinador, com un obrer de la construcció... i tampoc falten al·lusions al seu 'talant'.

La mirada cap a la política mundial es troba representada amb Silvio Berlusconi i les seves 'velines', per Sarkozy i Carla Bruni o Obama, caracteritzat com SuperObama per alguns i per altres com un de Pare Nadall negre. El Rei Joan Carles I també apareix satiritzat sota el lema 'top manta', una crítica a les tasques de la corona espanyola per part dels artistes fallers.

Personatges d'actualitat durant el darrer any com Michael Jackson o el cirurgià valencià Pedro Cavadas (responsable dels transplantaments de mans i cara) apareixen reflectits en unes falles que acabaran condemnant a les flames tot allò que està en el cap dels valencians, donant la benvinguda a la primavera a partir del 20 de març.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.