directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 17 d'abril de 2024 00:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

PSOE i PP rebutgen les propostes catalanes per renovar el TC espanyol

Un terç dels membres actuals del tribunal haurien d'haver estat renovats fa més de dos anys · Un altre terç hauria de cessar a l'octubre

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els grups parlamentaris del PSOE i del PP han sumat forces aquest dimarts per rebutjar les iniciatives per a la renovació del Tribunal Constitucional espanyol (TC) que CiU i ERC havien presentat al Congrés dels Diputats. Els dos grups catalans defensaven que s'estableixi un període màxim de sis mesos als magistrats que hagin expirat el seu mandat, i la obligatorietat de la presidència d'exercir el seu vot de qualitat en cas d'empat. La situació de paràlisi actual provoca que, en l'actualitat, un terç dels membres del TC espanyol haurien d'haver estat renovats fa més de dos anys i un altre terç hauria de cessar al mes d'octubre. Al maig farà dos anys de la mort de Roberto García Calvo, que tampoc ha estat rellevat.
congrés diputats
Comparteix
   


Etiquetes
Populars i socialistes han votat en contra de la presa en consideració de les propostes. CiU i ERC defensaven una reforma de l'actual Llei del TC que obligaria a rellevar en pocs mesos dos terços dels actuals magistrats, però els grups majoritaris l'han rebutjat adduint que no resoldria el 'bloqueig' que pateix aquesta institució.

Quatre dels 12 magistrats del TC (els que va escollir el Senat al 1998) van acabar el seu mandat al desembre del 2007 (fa dos anys i tres mesos), i la presidenta del TC, María Emilia Casas doblarà al juny el termini de tres anys establert per a la presidència. A més, al maig es compliran dos anys de la mort de Roberto García Calvo, que no ha estat renovat, i al novembre expira el mandat de quatre magistrats més elegits pel Congrés.

La proposta dels republicans establia que un cop expirat el mandat, els magistrats perdrien el seu dret a vot en Ple i a les sales i seccions de les que formin part, i que al cap de sis mesos haurien de ser cessats. També que el president del TC no pogués eludir la responsabilitat de fer servir el vot de qualitat en cas d'empat, com fa Maria Emilia Casas. La de CiU establia que els magistrats perdrien el seu dret a vot al cap de sis mesos de no ser renovats.

En el torn de paraula, el diputat de CiU Jordi Jané ha afirmat que el TC es troba en una situació de 'bloqueig' i de 'precarietat' que li impedeix fer les funcions que li pertoquen amb normalitat, i ha recordat que la pròpia Constitució estableix la obligatorietat de renovar els membres del TC. 'Poden no votar aquesta proposició de Llei i no renovar els magistrats', ha dit dirigint-se al PP i al PSOE, 'però no podran evitar el desprestigi en què està caient' aquesta institució.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, també ha defensat la necessitat de reformar la Llei Orgànica del TC per evitar que el tribunal continuï patint la 'greu crisi de legitimitat' en què es troba immers. Ridao, que ha acusat Zapatero d'haver-se 'rentat les mans' en la defensa de l'Estatut, ha demanat a les formacions majoritàries per 'siguin valentes' i 'posin punt i final a un TC que viu un autèntic procés de degradació'. 'Si ens demanen acatament i respecte a les sentències del TC, han de venir d'un tribunal renovat, equitatiu i despolititzat, perquè 'no pot ser que l'arbitre sempre piti a favor d'alguns'.

En canvi, el PP ha rebutjat la proposta. El diputat Arturo García Tizón ha negat que el TC 'estigui en crisi, i ha dit que les dues propostes 'tenen un encaix difícil dins del text constitucional', perquè la Constitució 'regula de forma detallada' el funcionament del TC. Acceptar-les, ha afirmat, seria 'desnaturalitzar' el Tribunal Constitucional, que 'entraria en col·lapse'.

Un argument semblant al que ha fet servir el diputat del PSOE Jesús Quijano, que ha justificat el 'no' de la seva formació pel fet que les propostes 'pateixen deficiències' en el camp legislatiu i conduirien el TC a una 'situació de bloqueig' si s'arriba a la situació que una majoria dels magistrats no han estat renovats i no poden votar. Segons Quijano, la Llei del TC funciona correctament i la situació actual és culpa del PP, que és qui té la 'pilota a la teulada'.







Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Àngels fletxa Igualada
17 de març de 2010, 13.49 h

Jofre, Catalunya és mereix un líder com Laporta o com Joan Carretero. Un moviment com Reagrupament que defensi sense complexos la independència. Es mereix algú que digui prou, fins aquí, i faci servir el sentit comú. Es mereix gent que treballi per recuperar l'Estat que vam perdre 300 anys enrera.

El tripartit ha estat nefast i TOTS els polítics catalans actuals també ho són, però això no vòl dir que ens haguem d'estancar en el victimisme i acabar d'empassar-nos la merda...

Jo no e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
17 de març de 2010, 11.43 h

Catalunya no es mereix un líder de la categoria de Laporta. Catalunya es mereix el que té: Montillas, Putxis i Sauras. Al novembre tots a votar Tripartit i a veure si esfonsem definitivament aquest país de covards, llanuts i progres de boqueta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
17 de març de 2010, 10.51 h

Una altra prova més de que tenir estat propi és una necessitat de primer ordre.Quantes més en voleu? Necessitem tenir un estat propi que ens defensi i no com ara que estem en un que ens va a la contra en tot. Visca Catalunya Lliure!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.