directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 5 de maig de 2024 23:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

A l’ensenyament superior el català és inferior

El català perd presència a les universitats catalanes, a favor del castellà, que guanya terreny

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'ús del català als màsters i postgraus a Catalunya, que demostrà la greu situació que viu la llengua catalana en aquest àmbit de formació. L'estudi, que per primera vegada aportava dades sobre l'ús del català a l'ensenyament de tercer cicle, constitueix la base sobre la qual ara programem una ampliació. Es tracta d'aplicar la mateixa metodologia d'investigació per al conjunt dels territoris de parla catalana on s'imparteixen màsters i postgraus.
classe uab alumnes superior ensenyament
Una classe d'universitat a la UAB

Comparteix
   


Etiquetes
Segons un estudi encarregat per l'Institut d'Estudis Catalans i elaborat per Tomeu Simó, sociòleg mallorquí, encàrrec de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC)ens mostra unes dades preocupants: el català perd presència a les universitats catalanes, a favor del castellà, que guanya terreny en l'educació superior. L'autor de l'estudi, Tomeu Simó, valora la situació negativament i afirma que no es pot parlar de multilingüisme, sinó d'un clar "procés de substitució lingüística". Un exemple és que als estudis de tercer cicle, el català es situa clarament com la llengua minoritària, amb només una presència del 25%.

En un període de deu anys, el percentatge de classes en català al Principat ha baixat a totes les universitats catalanes, amb l'única excepció de la UB, que ha incrementat el seu ús en un 5,3%. A la Universitat de Girona (UdG), el català ha retrocedit un 13%; a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ho ha fet un 10% i a la Universitat de Lleida (UdL), un 6,4%. La Universitat amb millors resultats és la de Vic, amb un percentatge del 84%.

Per territoris

A la Comunitat Valenciana, el percentatge de classes en català és d'un 11%, i el seu ús augmenta a la Universitat de València i a la Universitat Jaume I de Castelló. A les Illes Balears un 51% de les classes son impartides en català; i a Catalunya, un 63%.

Factors castellanitzadors

No només als estudis superiors el català no és la llengua vehicular de totes les assignatures, com si ho és a primària, sinó que a l'Ensenyament Secundari Obligatori també succeeix el mateix. Però a les universitats encara hi ha dos factors més que contribueixen a que les classes es facin en castellà. Hi ha moltes universitats amb professors estrangers que no coneixen gota de català. També el gran tema de debat que es produeix amb les classes amb presència d'alumnes d'Erasmus: per exemple tan sols que ni hagi un alumne i demani les classes en castellà, encara que la majoria de la classe sigui catalanoparlant farà que el professor acabi donant les classes en castellà, tot i la tremenda dificultat i l'esforç afegit que per aquests a vegades suposa.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.