directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 10:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Els mossos condemnats per maltractaments a Les Corts seran indultats

Van agredir un detingut, provocant-li nombroses ferides, per després adonar-se que s'havien confós de persona

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els cinc mossos d'Esquadra condemnats a penes de presó de fins a 4 anys i nou mesos per maltractar un detingut a la comissaria de Les Corts no hauran d'ingressar a la presó perquè s'està tramitant el seu indult. Així ho ha decidit l'Audiència de Barcelona, que ha suspès el seu ingrés a presó mentre el Tribunal Suprem (TS) no aprovi l'indult i el Ministeri de Justícia espanyol el confirmi, cosa que pot trigar alguns anys. La pena també incloïa la inhabilitació per treballar com a funcionari, cosa que la Conselleria d'Interior no ha formalitzat fins aquesta setmana. Els cinc mossos van agredir el detingut tant a casa seva com en el trajecte fins a la comissaria, durant el qual li haurien introduït una pistola a la boca amenaçant-lo perquè confessés. L'endemà van deixar-lo en llibertat en adonar-se que s'havien equivocat de persona. 
 


Comparteix
   


Etiquetes

Al desembre el Suprem va rebaixar les penes a tres dels cinc agents per torturar i maltractar el ciutadà romanès Lucian P., a qui van detenir per error l'any 2006, i va rebaixar-les de 6 anys i set mesos a quatre anys i nou mesos, ja que va estimar parcialment els recursos dels condemnats contra la sentència dictada per l'Audiència de Barcelona al mes de novembre del 2008 i va considerar que no hi havia acarnissament en les lesions.

L'Audiència de Barcelona ha suspès l'ingrés a presó tenint en compte que si finalment els indultessin l'alliberament podria arribar un cop complerta bona part de la pena. El tribunal també ha tingut en compte l''elevat' grau d'integració dels condemnats i la inexistència de risc de fuga. La fiscalia no es va oposar a la suspensió de la pena.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, responsable d'Interior quan van ocórrer els fets, ha dit avui que veu normal que se suspengui l'ingrés a presó, ja que és habitual en casos semblants que no estan relacionats amb mossos. La presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, ha reafirmat aquesta opinió.

Maltractament en la detenció, el trasllat i a comissaria

Els fets es van produir quan Mossos investigaven un robatori ocorregut al carrer Ample de Barcelona el 22 de juliol del 2006. La víctima va reconèixer amb 'bastants dubtes' un ciutadà romanès en la identificació fotogràfica i els agents van anar a buscar-lo. D'aquesta forma, el cap del Grup d'Atracaments dels Mossos va ordenar la detenció de Lucian P. i per això es van desplaçar cap al seu domicili quatre agents vestits de paisà.

Els agents condemnats van detenir el sospitós quan sortia de casa seva juntament amb la seva xicota, que estava embarassada de tres mesos, i un amic de la parella. Els agents van tirar el sospitós a terra, el van emmanillar i van començar a agredir-lo de forma reiterada, arribant a 'trepitjar-li el cap' i agafant-lo del coll per impedir que xisclés. Els agents no es van identificar i quan els vianants els van recriminar l'acció un dels condemnats va obrir la jaqueta deixant entreveure la pistola i va mostrar la placa dient que estava fent la seva feina. El detingut no va saber en cap moment que els que l'agredien eren policies.

Després els agents van portar el detingut en un vehicle policial a la comissaria de les Corts, sense que en cap moment li diguessin de què l'acusaven. Durant el trasllat, un dels policies, d'acord amb altres dos, va posar una pistola a la boca del detingut dient-li que confessés i si no ho feia el llençarien per un barranc. A més, també van dir-li que no seria el primer que matarien si una jutgessa el deixava anar. El sospitós va anar en el cotxe amb el cap sota les cames mentre li donaven cops a l'esquena amb la pistola.

Dos dels agents també van insultar i agredir en repetides ocasions el detingut, i un d'ells, el conductor, ho feia quan paraven perquè hi havia embús. La víctima els deia que no el peguessin ja que era hemofílic. Quan van arribar a l'aparcament de la comissaria de Les Corts els tres agents condemnats a més pena el van fer baixar i van estrènyer-li les manilles, mentre un d'ells el pegava. Un dels policies de la comissaria els hi va dir que paressin ja que havia càmeres filmant.

El detingut va ser traslladat a una habitació on es va despullar perquè un agent examinés les seves lesions. Després va ser traslladat a una garjola on li van dir perquè estava detingut, i en aquest calabós va estar tota la nit, menys una estona que va ser dut davant d'un metge. El matí següent el cap del grup i els agents es van adonar que s'havien equivocat de persona i van deixar lliure la víctima sense càrrecs. Lucian va ser traslladat a casa seva i un dels agents li va demanar disculpes. La víctima va patir nombroses contusions i va estar dos dies hospitalitzat.
 





COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
josep fletxa barcelona
18 de març de 2010, 08.01 h

-durant el trajecte. No 'en el trajecte'
-perquè va acceptar parcialment els recursos. No 'ja que va estimar'
-quan va haver-hi els fets. No 'van ocòrrer'
-maltractament durant la detenció, el trasllat i a la comissaria. No 'en la detenció'
-van anar a casa seva. No 'es van desplaçar'
-quan sortia amb la seva promesa. No 'juntament'
-d'acord amb els altres. No 'amb altres'
-va ficar una pistola a la boca. No 'va posar'
-quan s'aturaven. No 'paraven'
-que no li peguessin. No 'el peguessin'


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.