directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Un torero percep 'aromes inquisidors' al Parlament pel debat de la ILP antitaurina

Compara la possible prohibició dels toros amb la censura franquista

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El torero retirat Luis Francisco Esplá ha advertit aquest dimecres que al Parlament s'oloren 'aromes inquisidors' en el debat sobre la ILP de Prou.cat que promou la prohibició de les corrides de toros a Catalunya. 'Seria trist tornar a fer peregrinar els aficionats catalans més enllà dels Pirineus', ha dit, com fa uns anys van fer 'els espanyolets que volien gaudir de tot el que la censura espanyola els negava'. Esplá ha assegurat que el toro 'mor amb actitud d'arrogància' i que no ha sentit 'mai' pietat a l'hora de matar-ne un. En la seva compareixença al Parlament, el torero també ha afegit que 'negar l'evidència del patiment' del toro 'seria tant estúpid com no admetre el pes artístic i cultural del toreig'.

torero
Comparteix
   


Etiquetes

Aquest torero d'Alacant ha defensat que 'l'especialització del toro ve induïda per la selecció genètica' i que aquest animal està entrenat davant del que es trobarà a la plaça de la mateixa manera que una persona és capaç de superà una cursa de marató si s'entrena. 'El toro, a la plaça, no té més remei que fer-ho, però al camp, quan es tempten a camp obert, envesteix allà on el criden, per la seva especialització', ha dit, 'defineix perfectament els seus terrenys i no admet intromissió dins d'ells'.

A més, ha assegurat que la seva actitud davant la mort 'no s'assembla a cap animal', ja que 'mor amb arrogància, convençut absolutament que és ell qui imposa les regles del joc'.

Esplá també ha afegit que 'negar l'evidència del patiment' del toro 'seria tant estúpid com no admetre el pes artístic i cultural del toreig'. 'Mai he sentit pietat quan he muntat una espsa i he matat un toro', ha afegit, ja que 'el que alguns jutgen com un mal per a l'animal, jo ho jutjo com una simple professió'. 'Mai he tingut pietat per un animal, perquè el seu fi és aquest', ha reblat.

El torero ha admès que és 'impossible' que hi pugui haver una entesa entre els protaurins i els antitaurins, perquè enfronten 'dues interpretacions de la vida totalment oposades'. L'equilibri, ha dit, passa per 'una ètica pel tractament de l'animal, però sempre ajustada a la finalitat'. És a dir, un 'problema de consciència, del que és pecat i del què no ho és'.

Sobre el debat al Parlament, Esplá ha advertit que nota 'aromes inquisidors'. Preguntat als passadissos de la cambra a què es referia, ha remarcat que 'quan hi ha una societat que jutja credos, que jutja coses subjectives, que decideix el que és pecat i el que no, és una regressió cap als processos d'inquisició', ja que 'el que és absolutament subjectiu és difícil de qüestionar'.

'Seria trist veure peregrinar cap als Pirineus als ciutadans catalans com fa anys van fer els espanyolets que volien gaudir de tot el que la censura espanyola els negava', ha afegit, 'perquè França ens continua donant lliçons de com administrar llibertats'.

Esplá creu que les corrides de toros 'agonitzaven a Catalunya' i que si 'l'haguessin deixat sol hauria mort perquè l'afició estava declinant'. 'Però en aquesta eutanàsia s'han equivocat i han injectat penicil·lina', ha conclòs.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
18 de març de 2010, 12.53 h

NO m'estranya que Espanya sigui el cul del món amb aquests exemplars taurins! Que fotin fora d'Europa a Espanya per primitius, i que ens incloguin als catalans!

També era un ús habitual a l'Edat Mitjana cremar dones acusades de bruixes. Hem de fer el mateix amb els toreros o evolucionem? Jo voto per evolucionar i treure totes les costums i festes que impliquin tortura i mort.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
lluís fletxa solsona
18 de març de 2010, 09.03 h

com es pot defensar la tortura i l'espectacle de la sang, la barbàrie, es fastigós, Vergonyós, que no podem evolucionar i eradicar practiques tant cruels, les persones que defensen espectacles macabres com aquest realment estan denigrant a l'especie humana, l'única esperança es que els que volem ser millors persones, em de respectar uns mínims de dignitat, de bona fe, de respecte cap a tot el nostre planeta i no permetre que uns amants de la crueltat facin tant de mal, amb els toros i molt... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
John fletxa Singapore
18 de març de 2010, 08.49 h

Sí, deu ser un art mil·lenàri -què no ho sé ni m'importa gens ni mica- de quan els homes mataven a cops de pal per poder menjar. Avui, es mata animals sense sofriment i es segueix menjant. Hem evolucionat? Res a veure amb la matança encarnissada de braus en una plaça on no tenen sortida què si hi hagués una sortida ja veuriem per on planta cara un animal ferit, desagnat i mig ofegat en la seva pròpia sang. No s'ha evolucionat.

L'art.... això és art? Afeitar-li les banyes per fer-li... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
synera99 fletxa Arenys de Mar
18 de març de 2010, 08.41 h

Sí senyor! Jo tampoc tinc cap pietat d'aquests fills de puta, i que em perdonin les putes de sa mares.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.