PSOE i CiU aproven la Llei estatal de l'Audiovisual sense garantir la reciprocitat entre TV3 i Canal 9
Per Ridao es tracta d'una autèntica 'LOAPA', que envaeix competències del CAC i podria afectar Televisió de Catalunya
Aquest dijous s'ha aprovat al Congrés dels Diputats la polèmica nova Llei audiovisual espanyola amb els vots de PSOE i CiU, una llei que, segons el portaveu d'Esquerra, Joan Ridao, no garanteix l'emissió recíproca de Canal 9 i TV3. 'A la llei de telecomunicacions hi varem presentar una esmena reivindicant la reciprocitat, que PSOE i CiU van rebutjar dient que no era el context adient i ara sembla que tampoc és el context adient', ha recordat el portaveu d'Esquerra. Per Ridao la llei és 'una autèntica LOAPA audiovisual', que a més podria vulnerar les competències que té el CAC amb un organisme regulador estatal. Cal recordar que des de Catalunya Els republicans confien que amb la ILP Televisió sense fronteres es garanteixi la reciprocitat entre Catalunya i el País Valencià.
'Esperem que la tercera serà la vençuda amb una Iniciativa Legislativa Popular que ha mobilitzat la ciutadania valenciana, i esperem que aleshores CiU sí que li doni suport', ha continuat Ridao, que ha advertit que amb la Llei audiovisual 'se suprimeix la publicitat de TVE, però el text també obre la porta a la supressió de la publicitat a la resta de televisions públiques'. El portaveu d'Esquerra ha avisat que la patronal de les televisions públiques és 'implacable en la seva ofensiva per la supressió de la publicitat'. Pel portaveu independentista la llei és 'una autèntica Loapa audiovisual que reforça les obligacions per al sector públic però no per al privat'.Paral·lelament, Ridao lamenta que aquesta Llei audiovisual 'estableixi obligacions respecte les llengües però cap respecte a les llengües cooficials, fet que manté el monopoli lingüístic'. Durant la tramitació, Esquerra ha aconseguit introduir una esmena que garanteix que, com a mínim, hi hagi 'una quota per al finançament de produccions en llengües cooficials que correspongui amb el pes poblacional'.
Entre les principals crítiques al text hi ha la creació d'un organisme regulador estatal, que podria vulnerar les funcions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), i també que la norma dóna preeminència al castellà i no garanteix la presència del català als mitjans privats.
Pla concret per Sant Cugat
El portaveu d'Esquerra ha anunciat que també s'ha aconseguit que es reconegui l'especificitat i singularitat de La 2 i que es disposi d'un pla concret per crear un centre de producció de referència a Sant Cugat. 'Es tracta d'una bona notícia que ha d'anar acompanyada d'una necessària i activa voluntat política per fer-ho possible i que no caigui només en el voluntarisme i en el terreny dels bons propòsits', ha finalitzat Ridao.