directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 16:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Amorós acusa el govern espanyol de menystenir que el 42% dels immigrants viu als Països Catalans

Afirma que els missatges reben un missatge 'confús' sobre quina és la llengua que han d'aprendre

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El secretari d'Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, ha retret al govern espanyol que no té en compte que el 42% de la immigració que resideix a l'Estat espanyol ho fa en territoris de parla catalana (Catalunya, País Valencià i Illes Balears). 'Em pregunto si aquesta realitat és tinguda en compte quan l'Estat es dirigeix als estrangers', s'ha preguntat Amorós en una entrevista a l'ACN. El secretari ha dit que el fet que els primers serveis als que es dirigeixen els estrangers en arribar a Catalunya tinguin el castellà com a llengua vehicular, fa que els immigrants rebin un missatge 'confús' sobre quina és la llengua que han d'aprendre.
oriol amorós, secretari d'immigració de la generalitat
Oriol Amoros, secretari d'Immigració de la Generalitat.

Comparteix
   


Etiquetes
'Les institucions els diem que han d'aprendre català. Després en segons quin carrer troben castellà o català, i els catalanoparlants els parlem en castellà i els provoquem un embolic', ha afirmat. El secretari ha explicat que, en arribar la majoria d'estrangers creuen que només han d'aprendre el castellà i després es troben que es parlen dos idiomes. A més, els primers tràmits que han de realitzar acostumen a ser a dependències competència del Govern espanyol, on principalment es dirigeixen a ells en castellà, ha assegurat.

Tot i axiò, ha defensat que els immigrants tenen predisposició per aprendre l'idioma del lloc on van a viure, però ha afegit que quan arriben a Catalunya 'no saben ni que existeix el català'.

'Si no apostem pel català com a llengua comuna, tenim els dies comptats'

El Pacte Nacional per la Immigració determina que el català és la 'llengua comuna', tot i que considera 'molt positiu' que es conegui el castellà. 'Però sabem que si no apostem pel català com a llengua comuna, tenim els dies comptats', ha alertat Amorós.

'Si els estrangers quan aterren a casa nostra tothom els hi digués unívocament i de forma clara que la llengua que ha d'aprendre és el català, no tindrien cap dubte, es posarien a estudiar català. Però reben un missatge confús i això és responsabilitat compartida', ha declarat.

El secretari d'Immigració ha dit que la responsabilitat que els immigrants no rebin un missatge clar sobre la llengua que han d'aprendre és responsabilitat tant de les administracions com de la societat i ha defensat que la formació lingüística és 'clau' per aconseguir la bona convivència entre autòctons i estrangers. 'El tema lingüístic és clau, per les possibilitats econòmiques de la gent, però també perquè hi hagi apropament real', ha assegurat.

Bon nivell d'integració

Amorós ha defensat la 'bona feina' realitzada a Catalunya per aconseguir un bon nivell d'integració i cohesió social, tot i que ha reconegut que tot 'podria anar millor'. Ha agraït la feina de les entitats, els ajuntaments i els treballadors dels serveis públics i ha criticat la falta de recolzament del govern espanyol. 'La Generalitat ha estat bastant sola a l'hora d'afrontar el fet migratori', ha declarat.

El secretari d'Immigració ha afegit que l'ajuda estatal 'ha estat petita, tímida i, a més, ara amenaçada'. En concret, Amorós ha explicat que l'ajuda que el govern espanyol destina a les comunitats en matèria d'immigració es reduirà a la meitat aquest any, passant de 22 a 11 milions d'euros. Per pal·liar-ho, la Generalitat incrementarà la seva aportació i restituirà la meitat d'aquesta retallada. 'Nosaltres sí que invertirem en els municipis i demanem a l'Estat que ja que no incrementa, que com a mínim no retalli', ha afirmat.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
19 de març de 2010, 13.43 h

Catalans no saben a parlar en català, majoria que conec no importa ni puta merda la seva llengua, diuen que es igual quina llengua es parla, llengua imposat o llengua propi i com això, català ja està mort si clarament hi ha possibilitat a mantenir català com llengua que parla el profe. Majoria d'immigrants que conec no tenen respecta el català o els catalans perquè catalans mateixos a ells/ens diuen que no es important.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.