directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 08:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla i Saura es fixen ara com a repte l'anulació del judici sumaríssim contra Companys

Durant la inauguració de la seu del Memorial Democràtic

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, han presidit aquest dissabte la inauguració de la seu del Memorial Democràtic, el primer espai d'aquestes característiques que hi ha a l'Estat espanyol, dedicat a la recuperació de la memòria democràtica. Saura ha assenyalat que un altres dels capítols pendents del país és l'anul·lació del judici sumaríssim contra el president de la Generalitat, Lluís Companys. Confia que 'en les pròximes setmanes' aquest fet sigui una realitat, després que el govern espanyol hagi reconegut la il·legitimitat del procés.
José Montilla, Joan Saura, Ricard Gomà
Comparteix
   


Etiquetes
'És un deure ètic i cívic fer present la memòria' ha dit Montilla 'una nació a la qual es nega una concepció del seu passat restarà impotent per enfrontar-se al seu present i al seu futur' ha afegit.

El memorial impulsa el coneixement del període de la Segona República; de la Generalitat republicana; de la Guerra Civil; de les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials; de la repressió de la dictadura franquista; de l'exili i la deportació; del intent d'eliminar la llengua i la cultura catalanes; dels valors i les accions de l'antifranquisme i de totes les tradicions de la cultura democràtica, amb la finalitat de donar a conèixer d'una manera científica i objectiva el passat recent i estimular la comprensió del temps present.

En el torn de parlaments, Enric Pubill, president del Consell de Participació del Memorial i l'Associació d'Expresos Polítics, ha felicitat el Govern de Catalunya per la tasca que està duent a terme en quant a recuperació de la memòria històrica, i que queda demostrada amb la seu, llargament reivindicada. 'El Govern ha estat un exemple per a tots aquells que arreu de l'Estat encara dubten en avançar de veritat per el camí de la recuperació de la memòria democràtica' ha afirmat. 'Catalunya ho està fent, i ho està fent bé' ha subratllat.

Pubill ha anat més enllà 'teníem uns objectius encara més ambiciosos i que no s'han respost totes les expectatives que les entitats havien concebut' ha dit. 'Però no hi ha dubte que el memorial i aquesta seu són una molt bona base per continuar avançant' ha matisat. El portaveu de les víctimes de la repressió franquista ha alertat que actualment l'extrema dreta planteja una 'gran ofensiva contra la recuperació de la memòria històrica'. Ha posat com a exemples una campanya de desprestigi contra el jutge Garzón i uns cursos organitzats per el govern de la Comunitat de Madrid on mestres i catedràtics universitaris intente, segons Pubill cometre una 'falsificació històrica' minimitzant els efectes de la repressió franquista.

El president Montilla ha recordar que 'la democràcia es conquista diàriament, amb l'esforç de tots' i que el Memorial Democràtic 'és l'eina que ens ha de permetre reflexionar col·lectivament' i a 'construir una memòria compartida, retrobant camins que puguem recórrer plegats'.

Un espai temàtic per al patrimoni i la memòria
L'Espai Memorial Democràtic ocupa 800 m2 de la planta baixa de l'edifici i està ubicat al número 69 de la Via Laietana, on estava abans el Departament d'Interior. A la primera planta de l'immoble, s'hi troben les oficines de la direcció del Memorial Democràtic i de la Direcció General de Memòria Democràtica.

La seu es divideix en diferents àmbits. Un d'ells és 'Un futur per al passat', que és un audiovisual amb localitzacions de llocs de memòria on hi ha hagut fets en positiu sobre els valors democràtics, imatges originals d'aquests fets i frases de reforç o missatges. El Memorial Democràtic ressalta que és un espai d''informació i difusió' de refets cívics del passat més recent: d'homenatge, de coneixement, de valoració i difusió del patrimoni democràtic i la Xarxa d'Espais de la Memòria de Catalunya. Així mateix és un indret per a la formació i de generació d'activitats i de participació i col·laboració.

El segon àmbit temàtic porta per títol: 'El llegat del passat – el riu de la memòria'. És un espai audiovisual que recorre la cronologia més important del període 1931-1980 amb imatges i text. També hi ha una gràfica de la cronologia internacional contemporània que comença el 1914 i acaba amb la detenció de Pinochet a Xile el 1999.

El tercer àmbit, 'Un patrimoni col·lectiu – Projectes i espais de memòria', és un espai interactiu digital on s'expliquen els projectes més destacats del Memorial Democràtic en la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica a Catalunya. També hi ha una taula tàctil amb informació sobre projectes de documentació, recerca i difusió del Memorial Democràtic i hi ha informació de tots els Espais de Memòria inclosos en la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica a Catalunya i dels Espais de Memòria Internacionals. Tanca l'espai expositiu, en un quart àmbit, l'audiovisual 'La construcció permanent de la memòria democràtica'.

Exposicions i debat
Les primeres activitats programades en la nova seu del Memorial Democràtic començaran el pròxim dijous 25 de març amb la inauguració de l'exposició 'La recuperació del Parlament de Catalunya: les eleccions de 1980', amb els catedràtics d'Història Antoni Segura i Andreu Mayayo, i la taula rodona sobre els 30 anys després de la primeres eleccions al Parlament, moderada pel director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, i amb la participació de l'historiador Joan B. Culla i els periodistes Lluís Foix, Antonio Franco, Milagros Pérez Oliva i Xavier Vinader.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
1 d'abril de 2010, 11.41 h

Tota se na profiten de la memoria de lluis companys els uns i els altres que no acepten res del que diu montilla. Quant facins eleccions ja veurem com queden els altres com erc i ciu d' ipocresia res de res juli


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi(SC) fletxa guarnerius@telefonica.net
21 de març de 2010, 13.00 h

Són una colla d'hipòcrites, falsaris, fariseus i mercenaris d'espanya. Com que estant pintant bastos de cara a les properes eleccions, fan ús d'un personatge públic i mort per Catalunya, per a un propòsit electoral. No teniu vergonya. Estic d'acord en una sola cosa amb en Francesc: El què heu de fer, és avançar eleccions. No us en adoneu, colla de rucs que Catalunya no s'aguanta per cap lloc ????


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Francesc fletxa Catalunya
21 de març de 2010, 09.24 h

Aprofitar-se d'un personatge històric que és patrimoni de tots els catalans que vam perdre familiars, l'hisenda i la dignitat en una guerra absurda, és menyspreable. QA quatre dies de les eleccions, amb un govern que fa aigües per tot arreu el que cal és convocar eleccions. I si es vol demanar l'anul.lació del judici d companys s'ha de demanar també la del meu avi i la de tants i tants afusellats pel franquisme. ERC sou un elitistes i sectaris.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
jordibcn fletxa barcelona
20 de març de 2010, 22.03 h

Els de la E que dius tu no tendriem cap problema, no sóm com altres que ara pateixen per les Vegueries, les Consultes i el Cinema, i considerem millor deixar-ho correr, per cert aquest tema del 1980 al 2003 els hi va importat un rave i si no recordo malament aquest mateixos van votar la LEI DE MEMORIA HISTORICA deixan penjat aquest tema.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Àlex fletxa Barcelona
20 de març de 2010, 21.42 h

Els últims cartutxos abans de retirar-se de la política? Ja cal que correu els d'E no sigui que ho aconsegueixin i us treguin protagonisme. Seria boníssim tu¡


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.