directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 05:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas, entre un PSC poc ambiciós i una ERC ferma

Duran vol que el PSC se sumi al consens, i Junqueras exigeix al PSC i PP que defensin el mateix que defensen a Euskadi i Navarra, el concert econòmic

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Res de nou. La cimera de partits pel pacte fiscal ha servit només perquè cada formació presenti el seu model de finançament, i tot i que algunes formacions asseguren que s'han acostat posicions, ha estat una simple presa de contacte comuna. Ara per ara, la voluntat de formar consens és àmplia i en aquest sentit es considera imprescindible la presència del PSC al pacte. No així la del PP, que sembla poc probable que s'hi sumi. Amb tot, caldrà veure com evoluciona la posició dels partits, perquè una majoria àmplia pot ser complicada si el PSC no accepta plantejaments més ambiciosos, ja que ERC no està disposada a tolerar una rebaixa significativa de plantejaments. Ara el Govern vol celebrar com a mínim una altra cimera abans de la votació que a de dur a terme el Parlament aquest juliol

Comparteix
   

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha apreciat "passos significatius" del PSC per sumar-se a l'acord del nou model de finançament per a Catalunya. En aquest sentit, ha valorat especialment un document que han aportat els socialistes a la reunió del què es desprèn, ha dit, un acostament a les posicions de CiU. En canvi, Duran ha estat més negatiu en la seva valoració respecte a l'altre gran partit, el PPC. Respecte a la posició dels populars, Duran ha lamentat que es mantingui en la línia de millorar l'actual sistema de finançament sense voler canviar el model.

El PSC ha presentat a la cimera pel pacte fiscal un document amb unes "bases per un acord ampli". Els socialistes, que han estat els únics que han portat una proposta escrita, han volgut plasmar en un únic text el que consideren que són els punts comuns de totes les forces polítiques. En aquestes bases, el PSC planteja un "model singular i bilateral" de finançament per Catalunya amb un "protagonisme de la Generalitat en la gestió, recaptació, liquidació i inspecció" de tots els impostos. El líder dels socialistes, Pere Navarro, ha assegurat que amb un acord ampli es poden recollir "les propostes de tots els partits" i "donar marge de negociació" al Govern per quan hagi per parlar-ho amb l'Estat.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha valorat positivament la cimera perquè el Govern "ha abandonat les posicions de confrontació i de radicalitat". Segons la líder popular, l'executiu ha fet un primer pas per assolir el consens però encara queda un camí important per recórrer. Sánchez-Camacho ha reclamat al president de la Generalitat que cedeixi en les seves "línies vermelles", per tal que el PPC pugui sumar-se a la proposta d'un nou model de finançament. Això inclou la necessitat, segons la presidenta popular, que el pacte fiscal sigui un model singular en el marc de la LOFCA per evitar la "ruptura" amb l'Estat.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha reclamat al PSC que accepti el model de l'Estatut del 2005, que els mateixos socialistes catalans van votar a favor, i a CiU que inclogui en l'acord del pacte fiscal el compromís per destinar l'augment dels recursos a polítiques socials i de creixement. Herrera ha contraposat l'actitud responsable d'ICV-EUiA volent parlar del pacte fiscal amb la negativa del Govern i de CiU, ha dit, de debatre també sobre un pacte social. "No pot ser que amb la que està caient, que estem rescatant bancs amb diners dels nostres serveis públics, no siguem capaços de construir un pacte social", ha lamentat.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mantingut inflexible en la seva posició respecte al pacte fiscal després de la cimera que han celebrat el Govern i els partits catalans. El dirigent republicà ha assegurat que ERC no pensa renunciar al concert econòmic perquè és la millor eina per millorar la situació financera de Catalunya i el benestar dels seus ciutadans. Qualsevol alternativa a aquest que depengui de la bona voluntat d'un govern espanyol, ha afegit, acabaria en un fracàs. Respecte al document que ha presentat el PSC en la reunió, Junqueras ha instat els socialistes a que aclareixin què vol dir exactament que la Generalitat tingui "protagonisme" en la gestió de tots els impostos.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha sortit de la cimera pel pacte fiscal convençut que si el Govern manté les seves tesis la seva proposta "serà un fracàs". Rivera ha alertat que si no hi ha un canvi de posicions i s'aconsegueix acordar al Parlament un model "que l'Estat i les altres comunitats autònomes facin seu", les negociacions no prosperaran. En aquest sentit, el líder de C's ha explicat que ha sortit amb la sensació que CiU i ERC "volen aquest fracàs per tenir l'espurna de la confrontació servida" i apostar per tesis independentistes. A més, ha criticat a PSC i PPC, acusant-los d'estar "anant a remolc de CiU" amb propostes que ni PSOE ni PP aprovarien.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Pere fletxa Sabadell
31 de maig de 2012, 10.03 h

En Junqueras ha estat impecable, la seva intervenció és del millor que he sentit fa anys.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pep fletxa Lleida
31 de maig de 2012, 00.50 h

#2 al costat d'aquesta


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
31 de maig de 2012, 00.42 h

Llàstima que no poseu res del qui ha parlat millor, del qui ha parlat en nom de l'independentisme conseqüent, el Sr. Uriel Bertran. Ha estat GENIAL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
31 de maig de 2012, 00.40 h

Què dimonis hi fa aquí el ninyatu del Lluís Mosella? És que el Laporta no s'havia llevat a temps?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.