
Alex Salmond: 'És Escòcia qui manté Anglaterra'
Londres es queda anualment del petroli escocès l'equivalent a 22.000 euros per família
A mesura que la gestació del referèndum d'independència a Escòcia avança, els arguments dels partidaris i detractors de l'Estat propi van sortint a la llum. Les dificultats econòmiques que ha portat la crisi divideixen la població escocesa davant d'una eventual independència del Regne Unit. Des del partit laborista britànic s'insisteix en els inconvenients de la separació, i asseguren que Escòcia podria estar 'en bancarrota' si el tresor britànic no hagués rescatats els bancs escocesos. En canvi des del Scottish National Party (SNP) s'assegura que és 'Escòcia qui manté Anglaterra', ja que Londres es quedarà els propers 6 anys 50.000 milions de lliures del petroli escocès, que equivaldrien a més de 22.000 euros anuals per família.
Els temors laboristesDes del partit laborista s'insisteix en els inconvenients econòmics de la separació. 'La unió funciona pels beneficis d'Escòcia', assegura la diputada laborista de Glasgow Margaret Curran. Segons ella, Escòcia podria estar 'en bancarrota' si el tresor britànic no hagués rescatat els grans bancs escocesos. En aquest sentit, el director adjunt de l'associació empresarial CBI, David Londsdale, assegura que amb la crisi econòmica 'els partidaris de la independència han perdut suport'.
La resposta de l'SNP
Però Alex Salmond sosté que és precisament la crisi econòmica i la manca de poders sobre el petroli el que justifica la necessitat escocesa per la independència. El primer ministre argumenta que 'el risc per Escòcia és continuar dins d'aquesta unió en fallida', i defensa que la culpa del col·lapse dels bancs és de la manca de control als inversors per part de Londres.
Contràriament a la idea general, des de l'SNP sostenen que si es tenen en compte els beneficis que es deriven de l'extracció del petroli i del gas del Mar del Nord, que es comptabilitzen directament a Londres, és 'Escòcia qui manté a Anglaterra'. El diputat a Westminster de l'SNP, Angus Robertson, xifra en 50.000 milions de lliures els diners derivats del petroli que aniran d'Escòcia a Londres en els propers sis anys, l'equivalent a 20.000 lliures per llar. Robertson considera 'una bogeria' que Escòcia no pugui esdevenir independent per raons econòmiques i afirma que, a més del petroli, el país diposa 'd'un quart del potencial europeu en energies renovables'.
Robertson admet que 'és clar que encara hi ha gent per convèncer' dels 'beneficis de la independència' en ciutats com Glasgow, però és mostra confiat en què l'SNP augmentarà el seu suport a ciutat més gran del país. 'En els darrers anys és evident que el govern de Londres no ha promogut la promoció econòmica que Escòcia hauria de tenir', assegura Robertson, qui, amb tot, admet que el partit continua 'treballant dur' per explicar les seves posicions als ciutadans més escèptics.
Notícies relacionades
- Alex Salmond defensa que és 'un risc per Escòcia' continuar dins del Regne Unit 20.03.2010.
- Benach replica al nou delegat de Govern a Brussel·les que 'la diversitat fa por al govern espanyol i, davant la por, tanca aixetes' 19.03.2010.
- Els independentistes escocesos i gal·lesos acusen la BBC d'excloure'ls del debat electoral 10.03.2010.