directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 02:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els partits catalanistes lamenten la victòria de Frêche

Asseguren que no defensarà els drets lingüístics i culturals a la Catalunya Nord

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els partits catalanistes han lamentat la victòria de George Frêche a les eleccions regionals per Llenguadoc-Rosselló, on ha guanyat la segona volta pel 54% dels sufragis. Els presidents de CDC i ERC a la Catalunya del Nord coincideixen en afirmar que l'exsocialista no defensarà els interessos dels catalans del nord i que tampoc ho farà amb els drets culturals i lingüístics. Des de CDC, el seu president, Jordi Vera, assenyala 'l'abandó' en què Frêche ha sumit la Catalunya del Nord i el seu homònim a ERC, Joan Ridaura, assumeix que seran els partits catalanistes qui hauran de continuar lluitant pels drets lingüístics i culturals perquè Frêche 'no farà absolutament res per evitar la lenta mort i degradació de la nostra llengua i cultura'.
Georges Frêche
Comparteix
   


Etiquetes
La victòria de l'exmembre del Partit Socialista francès (PS) estava quasi cantada després d'aconseguir una àmplia representació a la primera volta de les eleccions regionals (34,2% dels vots). Frêche ha aconseguit el 54% dels vots a la Catalunya del Nord. El sistema electoral francès compta amb dues voltes. Per superar la primera, cal una representativitat mínima del 10% dels vots, uns valors que no van assumir cap dels dos partits catalanistes de la Catalunya del Nord, ERC i CDC.

En el primer cas, els republicans –que anaven a la mateixa llista que Europa Ecologia- es van quedar a la frontera del 10%, amb un 9,12% dels vots i CDC, que anava conjuntament amb el Partit Socialista, es va quedar amb un 7,7% dels vots. Frêche, que és el president sortint de la regió, s'enfrontava en aquesta segona ronda a UMP –la dreta francesa- i el Front Nacional de Jean Marie Le Pen.

La victòria de Frêche no ha agafat per sorpresa als presidents dels partits catalanistes. 'Aquesta victòria torna a posar de manifest que el sistema clànic que domina el territori ha triomfat i fa que el combat sigui difícil', assumeix el president de CDC a la Catalunya del Nord, Jordi Vera. Aquest partit només té quatre anys d'història a la regió i ha passat de l'1% de les primeres eleccions legislatives en què va participar al 7,7% d'aquestes regionals, a les quals hi ha anat de la mà del PS.

'Estem contents del nostre paper perquè anàvem sota el lema 'L'orgull de ser catalans' i hem aconseguit un bon resultat', recorda Vera que reconeix també que fer oposició segons el què marca la llei electoral francesa 'és molt complicat'.

'Més enllà que Frêche hagi fet declaracions polèmiques és pitjor la situació d'abandó del nostre territori, i això posa en qüestió la nostra pertinença en aquesta regió', ha declarat el president de CDC que recorda que el seu partit defensa una regió catalana administrativament independent de Montpeller. Vera ha posat exemples de 'l'abandó' que asseguren patir els catalans del nord respecte altres ciutadans de la mateixa regió. 'Frêche visita Carcassona i diu que invertirà 14 MEUR a l'aeroport mentre el nostre està amenaça ruïna', ha explicat.

Preocupats pels drets lingüístics i culturals

Des d'ERC, el seu president a la Catalunya del Nord, Joan Ridaura, ha afirmat que els resultats de la primera volta ja van deixar clar que 'no hi ha cap possibilitat de fer avançar una òptica de reconeixement nacional i social per aquest país' ja que cap de les opcions catalanistes va superar la primera volta. 'Cap de les opcions que van passat a aquesta segona volta són ni garantia ni cap esperança pel futur dels catalans del nord en els propers quatre anys', ha lamentat Ridaura que reconeix, com fa Vera, que fer oposició serà molt complicat.

'Ni que tinguéssim representativitat al consell podríem fer una oposició real tal i com està muntat el sistema perquè Frêche tindrà majoria absoluta', ha explicat Ridaura que avança que el seu treball ha de ser 'des del carrer i la lluita social i d'associacions'. El president republicà ha lamentat la popularitat que Frêche ha tingut durant la campanya a causa de les seves polèmiques declaracions i ha indicat que cap altre candidat ha ocupat tant espai als mitjans de comunicació.

Per Ridaura, Frêche és una persona 'sempre imprevisible' però ha reconegut que no esperen cap reconeixement per part de la seva gestió als drets dels catalans del nord. 'Ha fet una forta inversió en favor de l'occità que ni molt menys ha estat equivalent pel català', ha declarat el líder republicà que espera que Frêche 'no farà absolutament res per evitar la lenta mort i degradació de la nostra llengua i cultura'. 'Així doncs, ens toca a nosaltres treballar per allò que ell no farà', ha afirmat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Jofre fletxa Barcelona
22 de març de 2010, 15.16 h

És clar Joan que CDC no treu més d'un 1% ja que la dreta està prou ben representada. Però quan arribeu al 50% de població madribina, que porteu camí, ja em diràs si la millor opció és la dreta o l'esquerra. Ah per cert i si a Catalunya emns en sortim i frenem l'allau immigratòria i vosaltres no ho feu, sentint-t'ho molt m'estimo més que seguim separats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa Perpinyà
22 de març de 2010, 10.46 h

A polit!
el comentari d'en Jordi Vera en que diu que en 4 anys CDC ha passat de l'1% al 7,7% és completament fals.
Que en Jordi Vera tingui la barra d'atribuir-se aquest resultat com a propi i no com al resultat del PS oficial que segueix les ordres de París és tan ridícul com si ERC s'atribuís com a propi el 9,12% d'EE o Unitat Catalana el 30,7% de l'UMP!
CDC a la Catalunya Nord segueix sense fer un 1% de veus quan es presenta en solitari.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ernest fletxa Barcelona
22 de març de 2010, 10.03 h

La dreta puja allà on no es gestiona bé la immigració. El tripartit i Zapatero propiciaen l'entrada de la Platafprma per Catalunya. Ja els va bé crear-se enemics per justificar i motivar la gent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
22 de març de 2010, 08.12 h

Des de el sud ens hem d´implicar molt més amb la recuperació de la Catalunya Nord mitjançant els ajuntaments i la mateixa Generalitat amb agermanaments i col·laboracions entre entitats. Visca Catalunya Lliure!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.